Doğan Kardeş’le büyümek

Güncelleme Tarihi:

Doğan Kardeş’le büyümek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 23:42

O bir efsanedir!

Haberin Devamı

Onu okuyarak büyüyenler çok şanslıdır, diye konuşulur her zaman. Ki, öyledir de...
Ne kadar çoktur, hayata dair pek çok şeyi daha küçük yaşlardayken ondan öğrenen.
Malumunuz Doğan Kardeş dergisi ve yayınlarından bahsediyorum.
Çok kısa da olsa, bahsetmeden edemeyeceğim nasıl ortaya çıktığını.
İlk kez 23 Nisan 1945’te Yapı ve Kredi Bankası tarafından çıkarıldı piyasaya. 2010 yılına kadar da devam etti macerası.
İsmini Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in 1939 yılında Alpler’de bir heyelan sonucunda hayatını kaybeden 10 yaşındaki oğlu Doğan’dan alıyor.
Derginin kurucularından Vedat Nedim Tör, yoğun ilgiyi görünce aynı isimle bir de kitap serisi yayımlamaya karar verdi.
Dünya çocuk edebiyatının birçok ünlü ismin 400’ü aşkın eserini Türkçe’ye kazandıran Doğan Kardeş Yayınları, işte bu şekilde doğdu.
Şimdi bu müthiş serinin 70’e yakın kitap kapağı, afişleri ve bazı kitaplardan örnekler İstanbul Kadıköy’deki Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde sergileniyor.
‘Doğan Kardeş’le Büyümek’ adlı sergide ilk dönemden Yalçın Emiroğlu’nun çizimleri, sonraki dönemlerden de Selçuk Demirel, Emine Bora, Mustafa Delioğlu ve Feridun Oral’ın çizdikleri görülebiliyor.
Serginin en önemli özelliği, bu serileri yan yana incelediğinizde çocukların dünyasında 65 yılda neler değiştiğini görebilmeniz. Mesela 1965 yılında hazırlanan kitap kapaklarıyla günümüzde hazırlananlar arasında konu, renk, teknoloji, yazı karekteri, uygulama, görünüş, ciddiyet farklılıkları gibi pek çok değişmiş özellik göze çarpıyor.
Neden mi bu sergiyi öneriyorum; hem mazide güzel bir yolculuk yapmanız hem de çocuklarınıza bu değerleri tanıştırmanız için...
31 Ağustos’a kadar vakit var!
(212) 252 47 00.

Haberin Devamı

ARDA YALKIN’I KEŞFEDİN

Video sanatının genç yeteneği Arda Yalkın, ilk kişisel sergisi ‘Çalışkan Küçük İnsanlar’la Alan İstanbul’da. Videolarındaki iyi teknik ve eleştirel dille adından söz ettiren Yalkın ilk sergisinde mahremiyet, şiddet, tüketim, kaos ve toplumsalın kaybolan sınırlarında dolaştırıyor izleyiciyi.
(212) 252 94 53.

Haberin Devamı

BALKAN RUHU FUNK’LA BİRLEŞTİ

Roman müziğinin Amerika’daki öncü gruplarından The New York Gypsy All-Stars’ın ilk albümü ‘Romantech’, sonunda Türkiye’de de Eterna Müzik’ten çıktı. Dört ülkeden beş müzisyenin oluşturduğu grup, Balkanların çingene ruhunu funk’la birleştiriyor.

ÖN GÖSTERİME DAVETLİSİNİZ

‘Cehennem Melekleri 2’, 17 Ağustos’ta vizyona giriyor. Ama eğer İstanbul’daysanız, filmi daha erken, 15 Ağustos’ta izleme şansınız var. Hem de açıkhavada. Wings Cinecity Trio Açıkhava Sineması’nda gösterilecek filmi, şezlonglara uzanıp ya da minderlere yayılıp rahat rahat izleyebilirsiniz. (216) 315 10 10.

HAREM MÜCEVHERİ SİZİN OLABİLİR

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kuyumculuğun adeta bir sanat olduğunu hepimiz biliyoruz. Şanahe parçalar üretiyorlardı. Bunların bir kısmı hala devam eden ‘Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu’ sergisinde yakından incelenebiliyor. İşte bu eserlerin birçoğunun replikasını BKG Müze Mağazaları’nda bulabilir, istediğiniz gibi takıp takıştırabilirsiniz.

20 YIL SONRA

Haberin Devamı

Demir Özlü vaktiyle art arda yazdığı Bir Beyoğlu Düşü, Berlin’de Sanrı ve Kanallar adlı üç anlatı kitabına, 20 yıl sonra yenisini ekliyor: Önünde Boş Bir Uzam. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan eserde Berlin’de yazından düşünceye, tarihten siyasete uzanan konuların ortasında yalnızlığının izini süren, kafelerde istasyonlarda gölgesini gezdiren yazarı ‘sen’ diye anlatıyor Demir Özlü. Okur, yazarla birlikte soluyor bir büyük kenti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!