Doğan Hızlan: Yazlık ev yerine kitaplık evi alanlar

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Hürriyet'in haftasonu ekinin birinci sayfasında Ecevit'lerin yeni eviyle ilgili röportajdaki bir fotoğraf benim belleğimin kartoteksinde yerini aldı:

Yeni evde kütüphane önünde Rahşan Ecevit.

Kitabı seven, şiiri seven Bülent ve Rahşan Ecevit'lerden bende ebediyen kalacak bir iz.

Yeni bir eve gittiğimde, ev sahipleri için tartışmayacağım, katı, tek ölçütüm vardır:

Evlerinde kütüphaneleri var mı? Oturduğum odada gözümün takılacağı bir kaç kitap yoksa, sıkılırım, gaflet basar, işin kötüsu uykumu da kimse önleyemez.

Kütüphanede bulunan kitapların da bazı sayfaları eprimiş, bazı satırların altı çizilmiş, kapakların bazıları sararmış olmalı. O evde okuma geleneğinin varlığını ispatlayan işaretlerdir onlar.

Kitapsız bir oda, benim için tecrit hücresidir. Seçilen kitapları görmeyince, ev sahipleri konusunda yorum zorluğuna düşerim.

Bazı kütüphaneler; kimlikler, tercihler, zevkler konusunda ipucu vermez. Rastgele doldurulmuş, okunmamış ve okunmayacak kitaplar yığınıdır.

Kitaplı evlerde; söze nereden başlayacağım konusunda sıkıntı çekmem, ilk cümlenin tedirginliğini duymam, havadan, sudan konuşmanın avareliğinde vakit tüketmem.

Oradaki bir kitabın yarattığı çağrışım ateşiyle konuşmaya başlarım.

Böylece ev sahipleri ile de aramda dostluk başlayabilir.

Biri de çıkıp diyebilir ki, kardeşim sen de kitap olmayınca lafa başlayamaz mısın? İlle de seni tahrik edecek bir kitap mı gerekli?

Ne yapalım ki gerçek. Kitap ve müzik olmadı mı, beyin dengemi bulamıyorum.

Ayının kırk hikáyesi varmış, kırkı da ahlat üzerineymiş, derler.

Benim de öyle, ya edebiyat, ya da müzik üzerine.

***

EVLERDEN taşar kitaplar. Ben ve bazı dostlarım, kendimiz için değil, kitaplarımız için evler satın alır, evler kiralarız.

Yazlık kışlık evler önemli değildir ben ve benim gibiler için.

Annem, Fatih'teki evini bana verdi. Kitaplarımı koruyabilmem, onlarla dostluğumu sürdürebilmem için. Murat Bardakçı da kitapları için bir ev tuttu. Başkalarında bulunmayıp kütüphanenizde, elinizin altında olan kitapların ayrı bir lezzeti vardır, Murat Bardakçı bunun zevkine varır ve vardırır. İlber Ortaylı da kitapları için yeni bir yer almış. Nice yenilerine diyelim. Vedat Günyol'un evine gitmiş olanlar, kitaplar için ev tutulduğunu, o meşakkatli taşınmalara kitaplar için göğüs gerildiğini hemen anlarlar. Behçet Necatigil'in şimdi adını taşıyan sokağındaki evinde bir kitapla bir şairin içiçe yaşayışının imrenilecek tablosu hálá belleğimdedir.

Orhan Şaik Gökyay'ın da, bir eve değil bir kütüphaneye girer gibi girerdiniz evine.

***

KİTAPLI evlerin güzelliğinde, mutluluğeunda yaşamanızı dilerim.



Yazarın Tüm Yazıları