Doğan Hızlan: Tanıdığım Tuncel Kurtiz

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Kuşakdaşlarımdan sevdiğim, özlediğim biridir Tuncel Kurtiz. Herkesin yeteneksizliğini yeteneğe dönüştürdüğü sanat panayırında, alçakgönüllülük zırhını kimseye kırdırmaz.

Tiyatro ve sinemanın şövalyesi gibi dolanır durur. İlkelerin ayak altında çiğnendiği bir ortamda, tavizin kazandırdıklarını sanata haram sayar.

Gerçek sanata, sanatçıya saygı duyanların tanıdığı, sevdiği bir dostum, 5. Avrupa Filmleri Festivali'nin Onur Konuğu seçmiş, bir de kitap hazırlanacakmış.

Sevgili Rauf Hoca (Mutluay) iyi günün vakti geçmez, derdi. Geç de olsa hatırlamanın güzelliğine gene de teşekkür ederim.

Radikal'de Gül Altan ile yaptığı söyleşide, bakın en büyük arzusu neymiş: 'Kurtiz'in en büyük isteği Edremit'e yerleşmek. Orada antik adıyla İda'yı yani Kazdağı'nı anlatacağı, Homeros'un İlyada'sıyla birlikte kendi hayat hikayesini birleştireceği bir film yapmak.'

Yakışır sevgili dostuma. Çünkü hayat hikáyesi, gerçeklerle efsanelerin içiçe girdiği bir serüvendir. Okuyan zaman zaman mitoloji sözlüğünden bir sayfa buraya karışmış diyebilir.

* * *

SEVDİĞİM, beğendiğim her filmde oynadı, oynadığı her filmi sevdim, beğendim.

Aktörün, seyirciyi yaklaştıran mesafesizliğini onun oyunlarında hissettim. Arama ne perdenin duru beyazlığı girdi ne de tiyatronun yapay ışıkları. Bir oyuncunun; oyunculuk bilgisi dışında, dünyasını zenginleştiren, her mimiğine, her hareketine yansıyan bilgi birikimini onda gözlemleyebilirsiniz.

Oynarken; ben, onun ardında sevdiklerini, inandıklarını, okuduklarını görmüşümdür. İşin ustalığı şudur ki, bunlar rolünü gölgelemez, bir entelektüel gösteriye dönüşmez. Farkı; oyunculuk dışındaki unsurlar sağlamaz. Her şey oyunculuk kabında sindirilmiştir.

Yönettiği Gül Hasan için söylediği sözü belki de, çevrilememiş nice Türk filminin künyesine düşülecek nottur:

' Parasızlığımızın estetik bir biçimde yansımasıdır.'

5.Avrupa Filmleri Fastivali, bütün Türkiye'yi dolaşacak, sinemanın büyüsü bizi karanlık salonlara çekecek.

İsyan edeceğiz, teslim olacağız, seveceğiz, nefret edeceğiz.

Festival'de Tuncel Kurtiz'in filmleri gösterilecek, seyirciler bir ustaya hayranlık tazeleyecekler.

Tuncel Kurtiz'i Usta Beni Öldersene'de yeniden zevkle seyrettim .

Bilge Karasu, Barış Pirhasan ve Tuncel Kurtiz. Güzelliği doruğa çıkartan üçlü.

Sultanahmet Yerebatan Sarayı'ndaki Názım Hikmet performansları izleyenler, yeniden Názım okumaya koşmuşlardır.

* * *

SEYİRCİNİN sana verdiği onur payesinin altı bir kez daha çiziliyor.

Sevindim. Kutlarım. Nice yeni oyunlarda buluşmak üzere.



Yazarın Tüm Yazıları