Doğan Hızlan: Kadınlar Günü'nde sanatçılar es geçildi






Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ dolayısıyla hemen hemen her gazetede bir yazı, bir soruşturma yer aldı. Ancak sanat, edebiyat dünyasından, bizim sanatımızı yücelten adlardan tek satır yoktu.

Kadın hakları yasası üzerine düşünceler soruldu, en çok vergi ödeyenlerin adları sıralandı.

Türk edebiyatını, sanatını, düşüncesini, müziğini yüceltenler unutuldu.

ÖKÜZ Dergisi özel bir kadın sayısı hazırladı, derginin editörlük mutfağına erkek sinek bile girmemiş.

Şirin, dolu içerikli güzel bir özel sayı.

TÖMER de, kadın edebiyatçılar üzerine özel bir sayı düzenliyor.

Yılda bir kez hatırlanan günlerden pek hoşlanmam ama ne yaparsınız ki, gene de hatırlatmayı hatırlatan etkinlikleri de okurlarımıza duyurmak istedim.

Dünya Kadınlar Günü denilince ya Feminizm'in uçuk denizlerinde kulaç atmaktan yorgun düşüyoruz, ya da güncelin sığ sularında debelenip duruyoruz.

Bilgi Üniversitesi Sinema Kulübü, mart ayı gösterimlerini Sinemada Kadın başlığı altında sunuyor. Programda gerçekten önemli filmler var.

Kadın Bienali üzerine okuduğum çelişkili haberler yüzünden doğru, kesin bir sonuç çıkaramıyorum. İnternetten okuduğum kadarıyla, yoğun bir program sunuyorlar.

Gülseli İnal'ın Bienal kapsamında TÜYAP'ta hazırladığı Kadının Yaratıcı Potansiyeli'nin ilgi çekici olacağını söyleyebilirim.

Sundukları liste başdöndürücü: 37 ayrı salonda 160 film, 20 tiyatro gösterisi, 70 panel, 11 çocuk etkinliği, 8 imza günü, 4 şiir dinletisi.

Dün başladı, 31 Mart'a kadar sürecekmiş.

Ankara'da düzenlenen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali de 3-10 Mayıs 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

* * *

KADINLARIN, toplumdaki yerini, evrensel konumunu kavrayabilmek için, ilk iş onların her türde yarattıklarını okumak, seyretmek, dinlemektir. Sadece kadın yazarları değil, ölümsüz kadın kahramanlar yaratmış erkekleri de.

Anadolu'da, kırsal kesimde kadınlar eziliyor, bahsi açılınca, araştırmalar, incelemeler, istatistikler kadar hatta etkileyiciliği, yaygınlığı bakımından onlardan önemli, ister erkek olsun ister kadın - kadın yazarlar ayrımının kolaycı sınıflamasını bir kenara bırakalım- Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserlerini okumaktan başka çare yoktur.

Halide Edip Adıvar'dan Adalet Ağaoğlu'ya, Suat Derviş'ten Leylá Erbil'e, Peride Celál'den Füruzan'a, Cahit Uçuk'tan Tomris Uyar'a, Gülten Akın'dan, Sennur Sezer'e, Melisa Gürpınar'a, Tezer Özlü'ye, Ayla Kutlu'ya, İnci Aral'a, Erendiz Atasü'ye, Feyza Hepçilingirler'e, Pınar Kür'e kadar bir çok yazarı, şairi okumadıkça, ne kadını ne toplumumuzdaki yerini anlayabilirsiniz.

Yukardaki liste bellekte kalanların kırıntılarından oluşmuştur. Son yıllarda kitapları yayımlanan bir çok nitelikli kadın öykücü ve şair bu listeye eklendi.

* * *

KADINLAR GÜNÜ'nde kadın yazarlardan, şairlerden birer kitap okuyun, onlara en büyük armağan budur.

Böylece kutlamış olursunuz.

Unutmayın, her doğrunun yolu edebiyattan, sanattan geçer.

Yazarın Tüm Yazıları