Doğan Hızlan: Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne yardım edin

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

KÜTÜPHANELERİ ve kütüphanecileri sadece yılda bir kez Kütüphaneler Haftası'nda hatırlamayın. Kütüphanelerin; bilgi belleğimiz olduğunu, kuşaktan kuşağa bilimin, sanatın kütüphaneler aracılığıyla devredildiğini unutmayın.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne öncelik tanımamız gerekiyor. Çünkü 17 Ağustos depremi, 500 yıllık binada onarılması mümkün hasara yol açmıştır.

İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdürlüğü ile Levent ve Şişli Soroptomist kulüplerinin ortak çalışmalarıyla bu bir çok kişinin yararlandığı kütüphanenin ıslah projesi gerçekleştirilebilecektir.

Umum*ı Osmanlı Kütüphanesi adıyla 24 Haziran 1884'te hizmete açılan binaya 1974 yılında yandaki Diş Hekimliği Okulu da katıldı.

Okulun küktüphaneye kazandırılması için eski müdürlerden Muzaffer Gökman'ın verdiği mücadeleyi yakından izleyen biriyim.

Kütüphanelerimizin personel eksikliği sorunu devam etmektedir. Yavaş yavaş kitapları okura ulaştıracak görevli bulamayacağız. Bir gün gelecek kitaplardan yararlanamayacağız.

***

BEYAZIT Devlet Kütüphanesi sadece kültür başkenti İstanbul için değil bütün Türkiye için önem taşımaktadır. Devletin, hükümetin de kütüphaneye bu boyutta bakması gerekir.

Şimdiki bina artık yetmemektedir, tasnif edilmeyi bekleyen 60 bin kitap vardır, eski icişleri bakanı Şükrü Kaya'nın özel koleksiyonu da bunlar arasındadır.

Aynı anda 400 kişiye hizmet verebilen kütüphaneyi her yıl yüzde 10'u yabancı olmak üzere, 55 bin araştırmacı ziyaret etmektedir.

Aradığınız yeni harfle basılmış eserleri, yazma kitapları, süreli yayınları, kartpostalları, afişleri, gazete koleksiyonlarını, haritaları bu kütüphanede bulabilirsiniz.

Ayrıca görme özürlüler bölümü de ayrı ve çok önemli bir işlevi üstlenmiştir.

Geçmişten Geleceğe Bir Sayfa da Siz Aralayın sloganıyla başlayan kampanyadaki yapılacak çalışmaları bir kaç kalemde özetleyebiliriz.

Onarım, bilgi işlem merkezi, ısınma, klima tesisatı, jeneratör, güvenlik sistemi, görme özürlüler bölümü, konferans salonu.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin benim kuşağım için taşıdığı önemi unutmadık, gelecek kuşaklar için de başvuru özelliği artmış eksilmemiştir.

***

BENİM ikinci evim gibidir orası. Ne kadar çok şey öğrendim oradan. Herkesin öğrenebilmesi için, bu kütüphaneye yardım etmeliyiz.

İstanbul'u İstanbul yapan binalardan birine yardım için aşağıdaki adları ve telefonları veriyorum:

Gülden Küçük - 241 48 13

Tolunay Özdurmaz - 264 34 47

Yasemin Sungur - 520 10 35.

İstanbul'da İstanbullu gibi yaşamanın koşulları vardır, işte Beyazıt Devlet kütüphanesi'ne yardım da bu koşulalrın önemlilerinden biri.

Yazarın Tüm Yazıları