Doğan Hızlan: Bandrol yasası çıkmaz sokakta

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Türkiye'de sorunlar çözülmediğinden gündem şişmesi diyebileceğimiz bir derdimiz var.

Yasa çıkarıyoruz, uygulayamıyoruz, bundan ne devlet rahatsız ne de yasanın muhatabı.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle 1 Nisan tarihinden itibaren kitaplarda bandrol uygulaması zorunlu oldu.

Amaç korsan yayıncılığı önlemekti. Ancak bakıldı ki, bandrollü korsan baskılar da sergilerden çekilmedi.

Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nden alının rakamlara göre, yasanın çıktığı tarihten itibaren 2 milyon 660 bin 800 kitaba badrol satışı yapılmış. Bu rakamın içine Kültür Bakanlığı Yayınları ile Milli Eğitim bakanlığı Yayınları'nın sayısını koyarsanız, bandrol uygulamasındaki başarısızlık ortaya çıkar.

Kültür Bakanlığı korsan yayıncılığı önlemekteki başarısızlığın nedenini, yayıncıların bakanlıkla birlikte mücadele vermemesinden kaynaklandığını iddia ediyor.

TYB (Türkiye Yayıncılar Birliği) koordinatörü Akın Dirik, yayınevlerinin yüzde 90'ının bu zorunluluğu yerine getirmediğini, yasada belirtildiği gibi şikayete bağlı suç oluduğundan bir ceza da uygulanamadığını, belirtiyor.

***

BANDROL yasası çıktığından eri, yayıncılyarın çoğunluğu buna karşı olduklarını, kullanmayacaklarını açıkladılar. Hatta bir yayınevi, ben kitabımı kirletmem, diye gerekçe sundu.

Kültür Bakanlığı'nın bandrol fiyatı 6500 lira, oysa yayıncılar bunun 3000-3500 liraya mal olduğunu söylüyorlar.

Kullanmayanların yanısıra bandrolü benimseyen yayınevleri de var. İletişim Yayınları'ndan Tuğrul Paşaoğlu bazı çekincelerle birlikte bandrolü savunuyor.

Ancak uygulamanın isteğe bağlı olmasını da öneriyor.

Doğan kitapçılık Genel Müdürü Mehmet Yaşin, bandrolü bir süre uyguladıklarını, korsan yayını önleyemediklerini, bu yüzden bir işlevi olmadığı kanısına vararak kaldırdıklarını söyledi.

***

KÜLTÜR BAKANLIĞI uygulanamayan, korsanlığı önleyemeyen bu yasayı kaldırmalı ya da yayıncılarla birlikte başka çözümler aramalı.



Yazarın Tüm Yazıları