Doğalgazda yüzde 10 indirim

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazda yüzde 10 indirim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 20:34

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim uygulanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İndirim hem sanayici hem de tüketiciler için geçerli olacak. Bir ailenin yıllık faturasının yaklaşık 125 lira düşeceği tahmin ediliyor. Doğalgazda indirim ile ekim-kasım-aralık döneminde sanayi ve hane halkının ödeyeceği faturanın 760 milyon lira, 2017 yılında ise yaklaşık 2.5 milyar lira inmesi öngörülüyor.

ENFLASYONU ETKİLER

Albayrak dün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında gazetecilerin doğalgazda indirim olup olmayacağına yönelik sorularını yanıtlarken, İran tahkim davasıyla ilgili olumlu karar çıktıktan sonra buna bağlı olarak doğalgazda indirim olacağını söylediklerini hatırlattı. Tahkimle ilgili kararın yılın son çeyreğinde karar aşamasına geldiğini ve yıl sonundan önce uygulanacağını dile getiren Albayrak, “Hali hazırda karar imza noktasına gelmediği için süreç tamamlanmadı ama kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için bu kış gelmeden indirim 1 Ekim’den başlamak üzere hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak” dedi.

Haberin Devamı

Doğalgazdaki indirimin enflasyon da dahil birçok alana zincirleme etkisi olacağına inandıklarını belirten Albayrak, “Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş olması yönünde bir hareket de olması muhtemel” diye konuştu. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yüzde 10’luk indirimle Türkiye’nin abone ve sanayide en ucuz ülke durumuna geldiğini söylediler.

YERLİ KÖMÜRE İHALE

Yerli kömür ve güneşte yeni ihalelerin yapılacağı bir sürece girildiğini ifade eden Albayrak, yıl sonundan önce gerçekleştirilecek kömür ihalesiyle ilgili 5-6 bölge belirlediklerini, bu bölgeleri arz talep dengesi ve rezervin kalorifik değerini kapsayan kritere göre değerlendirdiklerini söyledi. Albayrak “Önümüzdeki hafta içinde ilana çıkacağını düşünüyoruz. Buradaki teknik detay da mevcut sahanın işletme devir hakkıyla elektrik alım garantisine dayalı açık eksiltme usulüyle 700-800 megavatlık kapasiteden elektriği kamuya en uygun şekilde sağlayacak bir yatırım olacak. 1 milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Hem yerli kaynakları hem de istihdamın önünü açıp hem de maliyetleri aşağı çekeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!