Doğalgaz zammı arkasında büyük bir oyun mu var

"DÜNYANIN hiçbir yerinde seçimlere birkaç ay kala doğalgaz gibi toplumun geneli tarafından tüketilen zorunlu bir tüketim malına bir anda 4’te 1 oranında zam yapılmaz. Bu hem siyasetin hem de ekonominin doğasına aykırıdır.

Ben ithalat-ihracat işleriyle uğraşan bir işadamıyım. Enerji ve enerji kaynakları konusuna duyduğum özel ilgi nedeniyle, özellikle doğalgaz konusunda son yıllarda yaşanan gelişmeleri de elimden geldiğince takip ettim. Son bir yılın verilerini incelediğimde karşıma çıkan tabloyu sizin aracılığınızla tüm yurttaşlarımızla paylaşmak ve herkesi uyarmak istiyorum.
GÜNÜN SÖZÜ
"Tanrı, iradesini hákim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hákim kılmak için Allah’ı kullanırlar."
(Giordano Bruno)


Sorularım şunlardır:

1- Son bir yılda %80’lere varan doğalgaz zammının, enerji dağıtım ihalesini kazanan şirketlere verildiği iddia edilen ’kazanç garantisi’ ile bir ilgisi var mıdır?

2- Enerji piyasasında tekel olan BOTAŞ’ın, yaklaşık bir yıl sonra piyasadan çekileceği ve enerji dağıtımının EPDK’dan izin alan birkaç şirket tarafından yapılacağı ve enerjide serbest piyasa koşullarının egemen olacağı doğru mudur?

3- Enerji ithali ve dağıtım yetkisi alan firmalar arasında yer alan Bosphorus, Çalık ve Shell gruplarının ortaklık yapıları nasıldır? Bosphorus’un ortaklarından birinin işadamı Ali Şen, büyük hissenin de Rus Şirketi Gazporm olduğu doğru mudur?

4- Dağıtım işini alan gruplardan birinin bir kıyı kentinde milyonlarca metrekarelik bir doğalgaz depolama tesisi inşa edeceği ve tesisin Türkiye’de ilk olacağı bilgisine itirazı olan herhangi bir yetkili var mıdır? Bu gruba bu izinleri kimler hangi gerekçelerle vermiştir.

Sayın Bayer... Maalesef olan şudur:

BOTAŞ şimdiye kadar doğalgaz fiyatlarını makul seviyelerde tutmuş ve vatandaşı olabildiğince korumaya çalışmıştır. Ancak enerji sektöründeki son politikalar ve doğalgaz ithal ve dağıtım izni alan şirketlere yönelik ’iyileştirme’ler bu akıl almaz zammı zorunlu kılmıştır. Bir yıl sonra bu alandaki tekel olma özelliği sona erecek olan BOTAŞ, şimdiye kadar sağladığı tüm sübvansiyonların intikamını alırcasına doğalgaza bir yıl içinde %82 zam yapmış ve ’piyasanın yeni aktörlerine’ dikensiz gül bahçesi hazırlanmıştır.

Yani bu zamların anlamı şudur: Halktan al, SHELL, BOSPHORUS ve ÇALIK’a ver."

Can Dündar, bir bağış yapabilirdi

POSTA Gazetesi yazarı Gazanfer Gür haftalık yazısında doğru bir tespit yaparak, "Can Dündar entelektüel kamuoyunun saygı duyduğu, yazdıkları ve belgeselleri ilgiyle izlenen bir gazeteciydi" diyor. Ancak ’Mustafa’ filminden sonra çoğu okur ve izleyicinin kafasında soru işareti oluştuğunu belirterek, Dündar’a bir öneride bulunuyor: "Filmin en önemli yanlışı Mustafa Kemal Atatürk’ün ticari film konusu yapılması. Atatürk’ün sırtından para kazanma fikri yanlış. Amaç o olmasa bile sonuca bakın.

Atatürk’ün manevi evlatlarının ve onların ailelerinin mütevazı yaşamlarına ve Ata’nın özel yaşamına olan saygılarına bakıp ders almak gerekiyor. Film vizyona girmeden "Bu filmin geliri Mehmetçik Vakfı’na, Türk Tarih Kurumu’na veya Atatürk’ün emaneti bir yardım kuruluşuna bağışlanacaktır" açıklaması yakışırdı Can Dündar’a... İkinci yanlış tabii ki bu tip belgesellerin yıllardır Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu gibi Atatürk’ün emaneti kuruluşlar tarafından yapılmamış olması.

Atatürk’ün mirasına sahip çıkmak, onun hatırasını ve eserlerini doğru bir şekilde genç kuşaklara yansıtarak çağdaş, cumhuriyetçi, laik kuşaklar yaratmak olmalı."

Biliyor musunuz

BÜLENT Ecevit ölümünün 2. yıldönümünde bugün Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında 14.00’te, Milli Eğitim Şûra Salonu’nda Zeki Sezer’in açış konuşmasıyla başlayacak 15.00’teki etkinliklerde ’Veda Belgeseli’ ve ’Ecevit’i Uğurlarken’ film gösteriminden sonra yapılacak panelde Rauf Denktaş, Altan Öymen, Doğan Hızlan’ın konuşacaklarını, bu arada ’Bülent Ecevit Şiir Yarışması’ ödüllerinin dağıtılacağını... CHP İstanbul il örgütü kadın kollarının Hüseyin Üzmez’i protesto için bugün 11.00’de Vakit gazetesine siyah bir çelenk bırakacaklarını; doğalgaz zammını protesto etmek için de cumartesi günü 12.00’da Ümraniye’de ’zam nedeniyle kaynamayan tencere ve tavalarla’ bir yürüyüş yapacaklarını... HİKMET Altınkaynak’ın 13 yılda tamamladığı ’Türk Edebiyatında Şairler ve Yazarlar Sözlüğü’nün (Doğan Kitap) genişletilen 2. baskısında yeni yazarların eklenmesiyle sayfa sayısının 788’den 812’ye çıkarıldığını...

Spor kaynıyor

SPORDAN Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun, BTGM Mehmet Atalay ile Spor Toto Genel Müdürü Bekir Yunus Uçar’ın, bazı işlemlerinden ötürü imza yetkilerini aldığını, buna tepki gösteren Atalay’ın, personeline ’bakanlık müfettişleri gelirse içeri almayın’ diye talimat verdiğinin, bunun üzerine Bakan’ın Başbakan’a bir dosya sunduğunun spor kulislerinde gündem oluşturduğunu...

Maaşallah

90 yaşındaki (1918) 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in önceki gün ziyaret ettiği Manisa Valiliği binasının üst katına merdivenleri kullanarak çıkarken "Gördüğünüz gibi gayet dincim ve bunu düzenli olarak yaptığım yürüyüşe borçluyum" derken, 93 yaşındaki (1915) Bilkent Üniversitesi Kurucu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İhsan Doğramacı’nın Hacettepe Üniversitesi’nde anjiyo geçirdiğini...

DİKKAT!.. Nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin Emniyet’ten aldığı tutanak ve bir de dilekçe eşliğinde bir vergi dairesine başvurması gerekiyor. Ayrıntılı bilgi Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesinde iç genelgeler bölümünde: ’Vergi kimlik numarası iç genelgesi seri No: 2007/1’de.
Yazarın Tüm Yazıları