GeriSeyahat Doğal parkları, sıcakkanlı yerel halkı için görmeye değer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğal parkları, sıcakkanlı yerel halkı için görmeye değer

Doğal parkları, sıcakkanlı yerel halkı için görmeye değer

İstanbul’da yaşayan Güher Abacı (39), inşaat mühendisi. Sanatın yanı sıra seyahat etmeye ilgi duyuyor. Abacı, Madagaskar seyahati sırasında ziyaret ettiği Ambalavao şehrini anlattı. “İpek dokumalarını ve şaraplarını keşfettim. Doğal parklarına, sevimli çocuklarına, yaban hayvanlarına hayran kaldım” diyor.

Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Seyahat etmekle ilişkim ilgi duymanın ötesinde. Yılda sekiz on kere seyahat ederim.
Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Avustralya ve Antartika dışında ayak basmadığım kıta kalmadı. Uzakdoğu ve Afrika favorilerim arasında. Çin, Tayland, Vietnam, Kamboçya, Singapur, Malezya, Endonezya, Senegal, Güney Afrika, Madagaskar, Mauritius, Maldivler, Mısır, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Peru, Küba, Amerika ve Rusya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesi gördüm.
Ambalavao’ya gitmek nereden geldi aklınıza?
- Geçen mayıs ayında yaptığım Madagaskar seyahatimin bir parçasıydı. 3 gün kaldım. Burası kırsal Madagaskar’ın tüm rehberlerce en görülmeye değer kenti olarak tanıtılıyor. Ayrıca yakınında “eco-reserve” olarak geçen, özel bir doğal park var. Burada da Madagaskar filminin de kahramanı olan “ring tailed”, halkalı kuyruklu lemurları kolaylıkla görebilirsiniz.
Ambalavao tam olarak nerede yer alıyor?
- Madagaskar’ın ortalarında sayılabilecek Haute Matsiatra Bölgesi’ndeki 5 kentten biri. Madagaskar’ın ortasındaki dağlık alanın en güney noktası. Ülkenin birkaç anayolundan biri olan RN7 üzerinde. Buradan sonra doğa değişiyor ve ormanlar yerini önce tarlalara sonra da çöle bırakıyor.
Oralarda yapılacak etkinlikler neler, gezip görülecek yerlerini anlatır mısınız?
- Ambalavao, Madagaskar’da ipek dokumaları ve şarapları ile bilinen bir bölge. Şehirde gezerken küçük el tezgahlarında dokunan ipekleri görebilmek mümkün. Ayrıca her yerde kullanlılan rafya sepet ve şapkalara da burada sık sık rastlayabilirsiniz. Yine bunları yapan kadınları da sokaklar boyunca görebilirsiniz. Bu şehrin bir özelliği de bölgedeki en büyük zebu (Türkçesi hörgüçlü Hint sığırı) pazarının burada kuruluyor olması. Zenginlik göstergesi olan zebular, günlerce süren, çoğu yaya yolculuklardan sonra, alıcı bulmak üzere buradaki pazara getiriliyor ve bizdeki kurban pazarları gibi, hayvanların özelliklerine göre pazarlık usulü satışa sunuluyor. “Anja Reserve” eco turizm olarak tanıtılan özel bir işletme. Bu parkta 400 kadar lemur yaşadığı kaydedilmiş. Bölgedeki lemurlar, halka kuyruklu olarak adlandırılıyor ve elinizi onlara uzatmadığınız sürece, insanlara gayet dostça yanaşıp pozlar veriyorlar. Yine Ambalavao’dan ulaşılabilecek Andringitra Doğal Parkı da gezilecek yerler arasında.

BEYAZ ADAM GELİR SENİ ALIR GÖTÜRÜR

Konaklama imkanları nasıl? Siz nerede kaldınız?
- Kalınabilecek standartlarda hemen hemen tek yer Hotel Aux Bouganinville. 2 otel daha mevcut ama tavsiye edilebileceğini düşünmüyorum. Tek katlı bitişik odalardan oluşan bu tesis, bol çiçekli ve güzel bahçesi ile Ege’deki basit tatil köylerini andırıyor. Burası Antaimoro kağıt atölyesi ile aynı kompleksin içinde. Burada kağıt yapımını izleyebilir, hediyelik muhtelif el yapımı kağıt ürünleri alabilirsiniz. Şehrin merkezi ve pazara çok yakın olmakla beraber sessiz sakin bir yer. Lokantası da standartların üstünde. Zaten yemek için burası dışında bir alternatifiniz de pek yok.
Başınızdan ilginç olaylar geçmiş olmalı...
- Ambalavao’da, şehirden Anja Reserve’e kadar 2 köy, 2 dere ve de yüzlerce pirinç tarlasından geçerek 7 saat süren bir yürüyüş yaptık. Her yerde olduğu gibi burada da çocuklar peşimizi bırakmadı. Sürekli “merhaba yabancı” diye bağırıp arkasından da bonbon veya hediye istiyorlar. Vermek istesek de birkaç seferden sonra vazgeçtik çünkü etrafta kimseler yokken 2 çocuk görüyorsunuz, şeker veriyorsunuz ve bir anda nereden geldiğini anlayamadan etrafınızda en az 20 çocuk toplanıyor. Derelerden birini kenarında zebularına çobanlık yapan bir çocuk ve yanında da 3-4 yaşlarında daha küçük bir çocuğa rastladık. Etrafta kimseler olmadığını düşünerek küçük olana şeker uzattık. Çocuğun bizi fark etmesi ile çığlığı basması bir oldu. Böyle bir çocuk ağlaması herhalde hiç duymamıştım. Şaşırdık bu duruma. Sonradan öğrendik ki, küçük çocukları anneleri bizdeki “öcü” misali, “beyaz adam gelir ve seni alıp götürür, yer” diye korkuturlarmış. Sanırım bu çocuk da bizi görünce bu tembihleri hatırladı ve çığlığı bastı.
Yine benzer bir hikaye şöyle gelişti. Otomobil ile ilerlerken güzel bir manzaranın fotoğraflarını çekmek için bir yerde durduk. İlk başta görünen birkaç çocuk yine bir dakika içinde 30 tane oldu. Biz de vazgeçip ilerleyelim boş bir yerde dururuz dedik. Otomobil ile 200-300 metre ileri gittik ve gerçekten etrafta hiç kimsenin gözükmediği bir yerde durduk. Tam arabadan indik ki, çalılıkların arkasında saklanmış bekleyen 5 çocuk bir anda yanımıza koştu, devamının da geleceğini bildiğimiz için hızla kaçtık. Çocukların bu yaklaşımı sadece bir şey istemelerinden değil sanırım, bu aynı zamanda onlar için bir eğlence.
Oraya gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Madagaskar’da seyahat etmek isteyenlerin beklentilerini netleştirmeleri gerek. Toplu taşıma kullanmak neredeyse imkansız. Ambalavao’ya ulaşmak için özel ve şoförlü bir otomobili şiddetle tavsiye ederim. Seyahatlerin gündüz yapılması, güvenlik açısından şart. Zaten araçlar gece seyahat etmiyorlar. Otellerde de yine beklentileri düşürmek gerekiyor. Temiz olmakla beraber oldukça eski ve basitler. Sivrisinek çoğu yerde problem. Zaten sıtma için tedbir alınması Türkiye’den gelenler için şart. Ambalavao etrafında bir iki trekking rotası mevcut. Trekking seviyorsanız, varış ve gidiş mesafeleri düşünülürse, en az iki tam gün, biraz da dinlenmek için vakit ayırılabilir. Pazar yeri çok büyük olmamakla beraber hareketli. Burada da bir iki saat geçirilebilir. Bunun dışında zebu pazarı da görülmeye değer.
Bu mevsim gitmek için iyi bir zaman mı?
- Evet, biz gittiğimizde yağmur mevsimi henüz bitmişti ve sıcaklar henüz başlamamıştı. Ekvator kuşağında olması sebebi ile yağmur mevsimi dışında her zaman seyahat edilebilir.

En sevdiği beş şehir: Kudüs, Siem Reap, Barselona, Cuzco, New York
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel yiyecekler
Seyahatte nerede kalır? Orta ya da üst sınıf otellerde
Kiminle seyahat eder? Eşi ve çocuklarıyla
Seyahatten ne alır? Yerel kıyafet, aksesuvar ve hediyelikler
Seyahatte ne okur? Seyahat rehberleri, roman
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Güneş gözlüğü, not defteri ve kalemi, cep telefonu
False