Doğal Ortamda Tavuk Çiftliği Kurdular

Güncelleme Tarihi:

Doğal Ortamda Tavuk Çiftliği Kurdular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 10:55

AYDINLI ZİRAAT MÜHENDİSİ ZÜLFİKAR İSTEK VE HAVVA GİRİŞKEN KARDEŞLER, DOĞAL ORTAMDA YETİŞTİRDİKLERİ TAVUKLARDAN ORGANİK YUMURTA ÜRETİYOR.

Aydınlı ziraat mühendisi Zülfikar İstek ve Havva Girişken kardeşler, doğal ortamda yetiştirdikleri tavuklardan organik yumurta üretiyor.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Zülfikar İstek ve Havva Girişken kardeşler, Kocarlı ilçesi Cincin Mahallesinde bulunan 10 dönümlük tarlada doğal ortamda tavuk çiftliği kurdu. Çiftlikte tavukları ot, papatya ve farklı çiçeklerle besleyen mühendis kardeşler, organik yumurta üretimi yapılıyor.
Üç yıl önce hobi olarak evlerinin bahçesinde farklı cins ve renkten tavuk üretme isteğiyle başlayan serüven, altı ay önce ziraat mühendisi kardeşler bu hobiyi mesleğe dönüştürmeye karar verdi. Bunun üzerine Aydın’ın Koçarlı İlçesindeki evlerinin bahçesinde kurdukları küçük çiftlikte kuluçkadan ürettikleri 500 civcivi Cincin Köyündeki çiftlikte tavuk olarak büyütmeye başladılar. Yaklaşık on dönümlük alanda doğal yöntemlerle beslenen tavuklar, günlük 400 yumurta üretiyor.
Bahçede gündüzleri gün ışığında ve otlarla beslenen tavukların doğal yumurtalar yumurtladıklarını ifade eden Havva Girişken, “Bizim yakın çevremiz dostlarımızla bunu paylaşıyoruz. Şu an beş yüz yumurtlayan tavuğumuz var. Bunların yumurtalarını günlük olarak aynı gün içinde henüz gün bitmeden tüketicilerle buluşturuyoruz. Günde yaklaşık dört yüz yumurta elde ediyoruz. Bu yumurtayı da yumurta severlerle paylaşıyoruz. Tavuklarımızın bize günlük sürpriz yumurtaları her gün gün içerisinde en az on beş yirmi yumurtası çift sarılı olarak yapılıyor. Yumurtalarımızın boyutunda her hangi bir eş değerlik sağlamamız mümkün değil. Kimi çok küçük kimi bu boyutlara da olaşabiliyor çünkü bunlar için doğal bir seleksiyonda yaşadıkları için doğal bir ortamda yaşadıkları için yumurta boyutlarını kendileri ayarlıyorlar. Buna her hangi bir müdahalemiz yok” dedi.
HOBİ AMACIYLA BAŞLADILAR
Girişimci Havva Girişken, doğal ortamda yetiştirdikleri tavuklarının yumurtalarının boyutlarının değiştiğini ve tavukların günde on beş yirmi tane çift sarılı yumurta yaptıklarını söyledi. Tamamen hobi amaçlı olarak kendi yöresindeki tavukların yumurtalarında oluşturdukları eşleştirmelerle çıkarıp büyüttükleri tavukların özgür bir ortamda yetiştiklerini belirten Gerişken, “Bunlar tamamen kendi üretimimiz. Bunlardan da şu anda birkaç hafta içerisinde yumurta almaya başlayacağız. Bunlar için kuluçka makinemiz var. Kuluçka makinesinde 21 günlük bir süreçten sonra artik bizi civcivimiz olarak bahçemize katılıyorlar. Bunlar tamamen yerli. Hibrit olmayan tohumlardan üretilmiş kendi çeşitlerimiz. Kendi istediğimiz çeşitleri oluşturabiliyoruz. Farklı ırkları bir araya getirebiliyoruz. Tamamen hobi amaçlı yaptığımız bir grup burası. Bu bahçede en az beş altı çeşit tavuk var. Tavuklarımız gün içinde gün ışığı alan yeşil ortamda beslenmekte ancak anların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmesi için ihtiyaçları olan yemi yine GDO’lu soya ve mısır içermeyen, hayvan atığı içermeye özel gezen tavuk yemi olarak kullanıyoruz. Bu da doğallığına katkısı olması için mecburen kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Doğal ortamda yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar tüketiciler tarafından yoğun talep görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!