Doğada hayatta kalmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Doğada hayatta kalmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 13:10

Doğada macera yolculuklarına çıkmayı arzu ediyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, öncelikle temel pratik bilgileri edinmenizde yarar var.

Haberin Devamı

Emekli İngiliz SAS Komando Eğitmeni Hugh McManners’ın yazdığı, Zeynep Gökay Üstün’ün dilimize çevirdiği “Dokuz Canlı Ol - Hayatta Kalma Rehberi” adlı kitap bu konuda pek çok ipucu sunuyor.

BÖLGE DEĞERLENDİRMESİNİ İYİ YAPIN

Dağlar: Üzerinde ağaç yetişmeyen dağlarda barınak bulmak zordur. Kayaların, kar ve buzların yamaçlardan yuvarlanma ve havanın ani değişme riski vardır.
Ilıman iklimli ormanlık bölge: Ormanda ölü ağaçların üzerinize düşme tehlikesi vardır. Karşınızda yaban domuzu çıkabilir. Barınak kurmak için bol malzeme ve yiyecek bulabilirsiniz ama hareket imkanı zordur.
Savana: Su bulunması çok önemlidir. Düzlük alanlarda otoburları avlayan yırtıcı hayvanlar tehlikeli olabilir.
Sahil ve deniz: Denizi hafife almayın. Gelgit bölgelerinde düz kumluk alanlarda yol almak, iç bölgelerin kum tepeleri ve dağlık arazilerinden çok daha kolay olur.

Haberin Devamı

HAVAYI DEĞERLENDİRMEYİ BİLİN

Bulutlar ne kadar yüksekteyse hava o kadar güzel olacak ve ani değişim yaşanmayacak demektir.
Fırtına bulutları genellikle yeryüzüne yakın mesafede büyük kümeler halinde hareket eder.
Bulutlar yeryüzüne çok yaklaştığındaysa sis meydana gelir.
Geceleri gökyüzünün kırmızı olması iyi havayı işaret eder.
Şafak vaktinde gökyüzünün kırmızı bir renk olması havada çok fazla nem olduğunu gösterir. Güneş ışınları bulutlardan yansıyarak kırmızı rengi oluşturur. Bu, fırtınanın yaklaştığının habercidir.
Hayvanlar bütün hava hareketlerine sebep olan hava basıncı değişimini hisseder. Bir fırtına ya da kar yaklaşıyorsa normalde yüksek irtifada yaşayan çoğu otçul hayvan, düzlüklere iner.
Eğer yağış üzerinize doğru geliyorsa çevrenizdeki kozalaklar havadaki nemi emerek kapanır.

PUSULANIZI KAYBETTİYSENİZ YENİSİNİ YAPIN

Eğer demir içeren bir metal parçası serbest bırakılırsa kuzey-güney eksenini gösterene kadar sallanacaktır. Metal, dünyanın manyetik alanından etkilendiği için ekseni bulur. Bundan yararlanarak kendi pusulanızı yapabilirsiniz. Bunun için: Bir iğneyi ipekten bir bez parçasına sürekli olarak aynı yöne doğru sürtün. Bu, statik elektrik yüklenmesine neden olur.
Su dolu bir kapta uzun, yassı bir yaprak yüzdürün ve iğneyi üzerine yerleştirin. İğne, kuzey-güney eksenini gösterecektir.
İğne durduğunda, diğer işaretlere (güneşin doğudan doğup batıdan batması, Kutup Yıldızı) bakarak kuzey yönünü belirleyin ve işaretleyin. Bundan sonra düzeneği pusula olarak kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

DEREDEN KOLAY GEÇMENİN YOLLARI

Tek başınıza geniş bir dereden geçeceksiniz uzun bir sopa bulun. Sopayı önünüze dayayın ve ayaklarınızı çapraz yönde öne doğru hareket ettirerek ilerleyin. Ayaklarınızı sürüyerek kısa adımlar atın. Eğer birkaç kişiyseniz sudan birbirinize sarılarak geçebilirsiniz. Kollarınızı birbirinizin boynuna sıkıca dolayın ve ayak bileklerinden öne doğru eğilin. En formda olan kişi akıntıyı sırtlamalı ve ilk hareketi vermeli. Diğerleri de onun düşmesini engelleyecek şekilde destek olmalı. Bu, sığ ama hızlı akıntıda etkilidir.
Sıra halinde de geçebilirsiniz. Örneğin kol kola girmiş üç kişiden en güçlü olanı akıntıya doğru ilerlerken diğerleri dengeyi sağlar.

Haberin Devamı

ORMAN GEÇMEK ZOR İŞ

Ormanlar böcekleri, zor yürüme şartları nedeniyle pek de cennet gibi yerler değildir. Önlemlerinizi almanız şart: Ormanda kolay kuruyabilen, hafif ve dayanıklı kıyafetler giyilmeli.
Soğuk geceler için ince de olsa bir kazak şart.
Sık bitkileri kesmek için bir palanız olsun.
Böceğe karşı gömleğinizin kollarını asla kaplamayın. Ayrıca yüz, boyun ve ellerinize mutlaka böceksavar sürün.
Yırtıcı hayvanlardan sıtma bulaşabileceği için mutlaka aşı olun ya da sıtma ilacı alın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!