Diziler yeniçerileri geçti

Güncelleme Tarihi:

Diziler yeniçerileri geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 00:00

Dünyayı Türk yapamadık ama Türk’ü izletmeyi başardık. Yerkürede yaklaşık 150 milyon kişi Türk dizilerini seyrediyor

Haberin Devamı

“İnsanlar Güney Amerika dizilerinden sıkıldı. Avrupa dizileri birçok ülkenin kültürüne uzak. Amerikan dizileri fazla iddialı ama Türk dizileri, hem Balkanlar’a hem de Ortadoğu’ya yakın olduğu için çabuk benimseniyor.” Tims ve TMC gibi yapımcı şirketlerin dizilerini dünyaya pazarlayan Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto böyle diyor. 2006’da kurulan Global Agency halen 43 ülkeye dizi satıyor. Aralarında son yılların en popüler dizileri ‘Muhteşem Yüzyıl’, ‘Binbir Gece’, ‘Ezel’, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ de var. Pinto, şimdiye kadar 100’ü aşkın dizinin 60 kadar ülkeye satıldığını söylüyor. Tahminlerine göre tüm dünyada 150 milyonu aşkın izleyicisi var dizilerin. “Artan ilginin birinci sebebi yapımların kalitesi. Özellikle ekonomik açıdan Türkiye’den daha az gelişmiş ülkelerde büyük bütçeli dizi çekilemiyor, yabancı yapımlar tercih ediliyor.
Pinto’ya göre bir diğer sebep Arap baharı: “Ortadoğu’da en fazla dizi üreten ülke Mısır’dı. Ancak, oradaki siyasi karışıklık sebebiyle Mısır, pazarın önemli bir kısmını Türkiye’ye kaptırdı.” Global Agency’nin yakın dönemde hedefi ise Türk dizilerini Batı Avrupa’ya taşımak.

Haberin Devamı

100 MİLYON DOLARLIK SEKTÖR OLUŞTU

Türk dizi filmleri sektöründe ihracat yapan şirketlerden Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen ihraç ettikleri ilk Türk dizisinin 2001 yılı yapımı ‘Deli Yürek’ olduğunu söylüyor.
Gülgen’e göre uluslararası pazarı hareketlendiren dizi ise birçok ülkede izlenme rekoru kıran ‘Binbir Gece’ydi: “Bu dizi fitili ateşledi. Sonra devamı geldi. Şu andaki dizilerden izlendiği ülkelerde büyük ses getiren ise ‘Adını Feriha Koydum’. Bu yıl Bosna’ya pazarladığımız ‘Yaprak Dökümü’ çok büyük ilgi görüyor. Bugün Türk dizi ihracatı toplamda 100 milyon dolarlık bir sektör oluşturuyor. Gelecek yıllarda bu rakamın artmasını bekliyoruz. Dizi satışının yanı sıra, uluslararası ortak yapımları da konuşmaya başladık.”

BURASI ATİNA

Siyasetçiler yapamadı Türk dizileri yaptı

Atinalı Mantzafiris ailesi de Türk dizilerinin tutkunlarından. Kuaför Dimitri, eşi Maro, oğlu Panayot ve gelini İrini günün yorgunluğunu her akşam ekran başında Türk dizilerini izleyerek atıyor. Pek çok Yunan ailesi gibi bu dönem her akşam prime-time kuşağında gösterilen ‘Muhteşem Yüzyıl’ı kaçırmıyorlar. Eğer kaçırırlarsa ertesi gün internetten izliyorlar. Mantzafiris ailesine misafir olduğumuzda komşuları Niko ve Sula ile İrini’nin annesi Meri Hanım da oradaydı.
Aslında siyasetçilerin yıllarca yapamadığını Türk dizileri başardı. Rekabet, gerginlik ve krizler atlatan Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulundu. Türk dizileri, kilise ve aşırı milliyetçi çevrelerin tepkilerine rağmen Yunanistan’da altın çağını yaşıyor. Ekonomik kriz nedeniyle Yunan dizilerinin çekilmediği bu dönemde halk günde 7-8 saatini Türk dizilerini izleyerek geçiriyor. Yunan halkı 2005’te ‘Yabancı Damat’ sayesinde Türk dizileriyle tanıştı. Yedi yıldır hiç dinmeyen ilgi ‘Binbir Gece’, ‘Ezel’, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Sıla’ ve son olarak da ‘Muhteşem Yüzyıl’ ile şimdilerde Yunanistan’da doruk noktasında. ? Yorgo Kırbaki / Atina

Haberin Devamı

BURASI MOSKOVA

Her iki kadından biri Kanuni’yi izliyor

Rusya, Türk dizilerinin son yıllarda ilgiyle karşılandığı ülkelerden biri. Rusya’da 13 bölümü yayımlanan Muhteşem Yüzyıl ülkede olay yarattı. İzzet Pinto’ya göre Rusya’daki her iki kadından biri dizinin izleyicisiydi. Reyting rekorları kıran diziye televizyon kanalı ara verince gerekçenin politik olduğu üzerine spekülasyonlar yapıldı. Şimdilerde dizi yine yayımlanıyor ve ilgi çok yüksek. Örneğin Hürriyet Moskova temsilcisi Nerdun Hacıoğlu’nun Rus eşi ve baldızı da dizinin sıkı takipçileri arasında. Dizinin ilk sezonunda hiçbir
bölümü kaçırmadılar.
Rusya’da ilgi çeken tek dizi Muhteşem Yüzyıl değil. ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ dizisi ‘Suçsuz Suçlu’ ismiyle STS kanalında yayımlandı. Aslında Rusya’da yayımlanan ilk dizi TRT yapımı ‘Çalıkuşu’. Sovyetler Birliği döneminde gösterildiği için bu diziyi çok sayıda kişi izledi ve dizi çok geniş bir hayran kitlesine sahip oldu. Başrolündeki Aydan
Şener orta yaşlı Rusların yakından tanıdığı bir sima.

Haberin Devamı


Muhteşem Yüzyıl’ın Latin Amerika seferi

Türkiye’de özellikle TRT döneminde Latin Amerika dizileri pek popülerdi. Bir kuşak Meksika, Brezilya yapımı dizilerle büyüdü, Zenginlerle ağladı, Köle Isaura’ya üzüldü. Ama 25 yıl sonra durum değişti. Artık Türk yapımcılar okyanus ötesine yelken açtı. İlk adım bir senaryoyla atıldı. Aşk-ı Memnu’nun senaryosu Meksika’ya satıldı. Meksika versiyonu gelecek yıl gösterilecek. Ama bundan mühimi Muhteşem Yüzyıl’ın Latin Amerika seferi. Dizinin Meksika’dan Arjantin’e kadar 20’den fazla ülkedeki yayın hakları üzerindeki son detaylar görüşülüyor. Ve çok büyük ihtimalle 2013’te bu ülkelerde yayınlanacak.

Erkeklere Onur, kızlara Şehrazad ismi veriliyor

Haberin Devamı


¬ Balkanlar’da yeni doğan pek çok çocuğa Binbir Gece’den esinle Şehrazad ve Onur adı veriliyor.
¬ Slovakya’da her yıl düzenlenen bahar festivaline normalde 10 bin kişi katılırken Bergüzar Korel ve Halit Ergenç davet edilince katılımcı sayısı
40 bin kişiyi geçti.
¬ Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuba Büyüküstün’ün kendi adlarını
taşıyan parfümleri Ortadoğu’da
satış rekoru kırıyor.
¬ Bosna Hersek’te düzenlenen yarışma ile Sultan Süleyman ve Hürrem benzerleri seçiliyor. Kazananlar Halit ve Meryem ile tanışacak.
¬ Türk dizileri sayesinde Yunanistan’da Türkçe kursuna
gidenlerin sayısında büyük artış var. Yabancı dil kursları arasında
Türkçe, bu diziler sayesinde
İtalyancayı geçerek İngilizce ve Fransızcadan sonra üçüncü
önemli yabancı dil oldu.
¬ Rusya’da ‘Fatmagül’ün
Suçu Ne’ dizisiyle ilgili bir de yarışma düzenledi. Fatmagül’e yazılacak en güzel şiir yarışmasına katılım yoğundu.

Haberin Devamı

Diziler yeniçerileri geçti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!