Dizi turizmi yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Dizi turizmi yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 00:00

Çok izlenen yerli TV dizilerinin çekim mekanlarını Anadolu’ya taşıması iç turizmde yeni bir akım yarattı. Kültür turizminde uzmanlaşan birçok firma, tur programlarını artık günün popüler dizilerine göre düzenliyor. Tur güzergahlarına dizilerin setleri, oyuncuların kaldıkları oteller, yemeğe gittikleri restoranlar ekleniyor.

Çekim mekanlarını İstanbul dışına taşıyan yerli TV dizileri iç turizmde adını duyurmaya çalışan Anadolu kentlerine hayat öpücüğü oldu. Yerel yönetimler, yıllardır medyada yakalamaya çalıştıkları tanıtım fırsatını diziler sayesinde yakaladı. Yurtiçi gezi düzenleyen firmalar, müşterilerinin de talepleri üzerine, kültür turlarının rotalarını popüler yerli TV dizilerine göre oluşturmaya başladı. Ekrana yansıyan kentlerin, kasabaların esnafı yeni bir gelir kapısı açıldığı için mutlu oldu.

ASMALI KONAK’LA BAŞLADI

Dizi ve kültür turları ilişkisi 2002’de gösterime giren "Asmalı Konak" dizisiyle başladı. Kapadokya bölgesi’nin Ürgüp ilçesi ve dizinin çekildiği konak ziyaretçi akınına uğradı. İlgiyi fark eden günlük tur firmaları, gezi programlarına dizilerin çekildiği platoları da ekledi. Asmalı Konak’ın çekiminin yapıldığı Kapadokya bölgesinde gözle görülür turist artışı yaşanırken, çekimlerin yapıldığı konak adeta müze haline geldi. Konağın karşısındaki çarşıda hediyelik eşya satan 130 dükkan açıldı. Ekrana yansıyan aksesuvarlar bu dükkanlarda satılmaya başladı. Filmin karakterlerinden Sümbül Hanım’ın şalları, Dicle’nin sürmesi en popüler ürünlerdi. Dizinin yayımlandığı dönemde Ürgüp’e bir günde gelen otobüs sayısı 300’e kadar tırmandı. Asmalı Konak biteli 4 yıl olmasına rağmen, Asmalı Konak turları halen devam ediyor. Şu anda Ürgüp’te "İki Yabancı", "Yaralı Yürek" ve "Dicle" adıyla 3 dizi çekilmesine karşın, geçmişteki yoğun ziyaretçi trafiği önemli ölçüde azaldı.

İLGİ GÜNEYDOĞU’YA KAYDI

En çok izlenen yerli TV dizilerinin çekim mekanları son yıllarda Güneydoğu Anadolu’ya kayınca, Mardin ve Gaziantep kültür turlarının gözdesi haline geldi. Jolly Tur Kültür Turlar Operasyon sorumlusu Sedat Yücel "Diziler bölgeye ilgiyi artırdı, bunun yarattığı bir hareketlilik söz konusu. Sıla dizisinin çekildiği Mardin’de yolcular çekim mekanlarını görmek istiyor. Dizinin baş rol oyuncuları Boran Ağa ve Sıla’nın yemek yediği otelde özellikle konaklama yapıyoruz" diyor.

Yabancı Damat dizisi de Gaziantep’te yerli turist sayısını son bir yılda yüzde 20 artırdı. Filmin çekildiği otelde kalmak, ekranda izlediği mekanları gezmek amacıyla şehre birçok ziyaretçi geliyor. İl Turizm ve Kültür Müdürü Salih Efiloğlu "Dizi şehrimizi, tarihi mekanlarımızı tanıttı. Dizi çeken herkese istenen desteği veririz" diyor. Kent belediyesi Yabancı Damat dizisinde Niko’nun babaannesi Eftelya’yı canlandıran Tülin Oral’ı fahri hemşeri ilan etti. Mekan sahipleri de yapımcıların gıda ve konaklama ihtiyaçlarına destek veriyor.

Bursa’nın Cumalıkızık köyünün kaderi Kınalı Kar adlı dizi sayesinde değişti. Köyün sakin hayatı birdenbire hareketlendi. İstanbul’dan gelen günlük turların rotasına dahil edildi.

Her dizi çekildiği bölgeyi memnun etmiyor. Örneğin Show TV’de ekrana gelen ve çekimleri Şanlıurfa’da yapılan "Yaralı Yürek", senaryosunda bölgenin feodal gelenekleri eleştirildiği için tepki gördü. Dizi ekibi saldırıya uğradı, yönetmen dahil ekipten pek çok kişi yaralandı. Bu olay üzerine dizinin çekimleri Ürgüp’e alındı.

Ürgüp Belediyesi’nin sinema danışmanı var

Asmalı Konak sayesinde bölge turizmi canlanınca ilçe belediyesi harekete geçti. Yılda 1,5 milyondan fazla yerli turisti ağırlayan ilçeye filmcileri çekmenin yolları arandı. Ürgüp Belediyesi, artık bünyesinde bir sinema danışmanı çalıştırıyor. Danışman Süleyman Kırboğa kış boyunca yerli dizi ve sinema yapımcılarını, yönetmenlerini ziyaret ediyor. Bölgenin altyapısını anlatıyor. Pek çok mekanı çekimlere açıyor.

Hani dizinerede çekildi?

Asmalı Konak (Kapadokya), Zerda, Ezo Gelin, Yabancı Damat, Kurtlar Vadisi (Gaziantep), Sıla, Kara Duvak, Aşka Sürgün (Mardin - Midyat), Köprü (Eskişehir), Beyaz Gelincik (Adana), Melekler Adası (Bursa), İkinci Bahar (İstanbul-Samatya), Kınalı Kar, Yeşeren Düşler (Bursa - Cumalıkızık Köyü) Berivan (Mardin), Zeybek Ateşi (İzmir - Söke), Vaka-i Zabtiye (İstanbul), Aliye (Edirne), Kurşun Kalem (Edirne), Eylül (Hatay), Fırtına (Rize - Fırtına Vadisi), Yanık Koza (Bursa), Kırık Ayna (Kapadokya)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!