Diyetisyenlik, mühendisliği geçti

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyenlik, mühendisliği geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Sağlıklı yaşam ve zayıflama tutkusu üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinin puanlarını arttırdı. Bu yıl yapılan Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre, başta Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü olmak üzere, üç üniversitenin Beslenme ve Diyetetik Bölümü puanları sürpriz şekilde yükseldi. Diş Hekimliği, Eczacılık gibi bölümlerin puanlarına yaklaştı. Mühendislik, öğretmenlik gibi bazı bölümlerin puanlarını geçti.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetitik Bölümü SAY-1 puan türüne göre 359.483 puanla öğrenci alırken, ODTÜ Kimya

öğretmenliği SAY-1 359.244 puanla, Koç Üniversitesi Hemşirelik 346.941 puanla, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY-1 359.762 puanla öğrenci alıyor.

SAY-2 puanıyla Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne Başkent Üniversitesi (yüzde 50 burslu) 333.846 puanla öğrenci alıyor. SAY-2 puanıyla bakıldığında İTÜ Çevre Mühendisliği 332.606, İTÜ Cevher Hazırlama Mühendisliği 323.427, Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği 325.858 puanla Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden daha düşük olduğu göze çarpıyor.

Trend oldu

Tanju Besler, Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı: Bu bölüme taleplerde ciddi bir artış görüyoruz. Trend oldu. Gelişmede medyanın da büyük etkisi var. Toplum, sağlık kavramını daha fazla önemsemeye başladı. Daha sağlıklı olmanın yollarını arıyorlar. En önemli anahtar beslenme. Bununla ilgili bilim dalı multidisiplinerdir. Tüm dünyada gittikçe popülerleşiyor. Japonya’da yaklaşık 50 bin diyetisyen var. ABD’de sayıları daha fazla. Türkiye’de ise toplam 2000 civarında. Kamunun, özel sektörün diyetisyen ihtiyacı yüksek. Bu faktörler, giriş puanlarının yükselmesinde önemli etken oldu. Geçen yıldan bu yana 10-12 puanlık artış var. En fazla artış olan 14-15 bölüm arasındayız. Kendi puan alanında en yüksek dört bölümden biriyiz.

Bu bölümün İstanbul’da olmaması büyük dezavantaj

Cihan Yeşilyurt, Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü: Sağlık bilimlerine artan ilginin birkaç yıl içinde bu bölüm puanlarını daha da artıracağını, Beslenme ve Diyetetik’in de bu puan artışından yararlanacağını düşünüyoruz. Ama, bir yandan da toplam 4 üniversitede bu bölümün olması ve kontenjanlarının da az olması mezun olacaklar için iş bulma açısından çok büyük avantaj olduğunu unutmamak gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik bölümü toplam 4 üniversitede mevcut. İstanbul’da bu bölümün olmaması çok büyük bir dezavantaj. Türkiye’nin her yerinde Beslenme ve Diyetetik bölümü açılsa mesleğin de tanınırlığı daha fazla olacaktır ve belki de tercih edenin sayısı artacağı için puan daha da yükselecektir. Tercihlerde çok büyük bir etkiye sahip olan Rehber Öğretmenlerin Beslenme ve Diyetetik bölümü hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları bölümün tanıtımı konusunda eksiklik yaratabiliyor.

Beslenme uzmanlarının değeri yeni yeni anlaşılıyor

Sevihan Akbulut, Avusturya Lisesi mezunu, Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü bu yıl kazandı: Bu meslek yıllardır ilgi alanımda. Şık, geleceği olan bir uzmanlık dalı. Kişileri beslenme konusunda bilinçlendirmek, yardımcı olmak isterim. Beslenme uzmanlarının diyetisyenlerin kıymeti yeni yeni anlaşılıyor. Çok ihtiyaç var. Sağlıklı beslenmenin ömre ömür kattığı görüldükçe diyetisyenlerin kıymeti artacak. Bir gün herkesin kişisel beslenme programı olacak, yaşam tarzı haline gelecek. Gün geçtikçe bu mesleğin değeri anlaşılacak.

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak

Diyetisyen kelimesi bile zorlukla telaffuz ediliyordu

17 yıl önce bu bölümde okumaya başladığımda diyetisyen kelimesi dahi toplumda zor telaffuz ediliyordu. 1961’de diyetisyen eğitimine başlanmasından bu yana çok büyük mücadeleler verildi. Anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji, histoloji, moleküler biyoloji ve genetik, biyokimya, çocuk ve yetişkin hastalıklarında beslenme ve diyet tedavileri, toplu beslenme sistemlerinde organizasyon, psikoloji gibi pek çok ders alıyor diyetisyenler. Sadece zayıflatmak değil işimiz. Tüm hastalıkların tedavisi sırasında kişiye özel beslenme programı hazırlıyoruz. Kreş ve anaokullarından, diyaliz merkezlerine, araştırma geliştirme laboratuvarından, hastanelerin yoğun bakımlarındaki enteral - paranteral beslenme ekibine kadar geniş bir çalışma alanımız var. Hacettepe, Başkent, Erciyes üniversitelerinden her yıl mezun olan diyetisyenler ihtiyaca yetmiyor. Üniversite giriş puanlarının yükselmesi dikkat çekici. Tekrar dünyaya gelsem diyetisyen olurdum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!