Diyetisyen Büyükince: Yılbaşı menülerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyen Büyükince: Yılbaşı menülerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 12:39

Diyetisyen Büyükince: Yılbaşı menülerine dikkat

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - DİYETİSYEN Merve Sarptaş Büyükince, yılbaşı gecesi için sağlıklı sofra önerilerinde bulundu. Büyükince, ''Yemekte sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Porsiyonlar küçük tutulmalı, her yiyeceğin tadına bakmak için mide zorlanmamalıdır'' dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisten Merve Sarptaş Büyükince, yılın son gününe dengeli ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak gerektiğini bildirdi. Büyükince, ''Haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir, 5-7 tane zeytin, 1-2 dilim esmer ekmek, mevsim sebzeleri veya 1 su bardağı süt ya da yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 tam ceviz ve 1 porsiyon meyve ile hazırlanmış pratik bir kahvaltı tercih edilmelidir. Gün içerisinde kan şekerinin dengeli olması ve metabolizma hızınızın yavaşlamaması için ana öğünlerden 2,5-3 saat sonra ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde; miktarına dikkat ederek taze meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt, yoğurt veya ayran tüketilebilir. Öğle yemeği ise yılbaşı akşamı da düşünerek dengeli ve hafif olmalıdır. Az yağlı sebze yemeği, yoğurt, salata (yağsız) ve 1 dilim esmer ekmek tercih edilmelidir. Akşam yemeğinde daha çok yemek için tüm gün aç geçirilmemelidir'' ifadelerini kullandı.

Yılbaşı günü akşam yemeği dışarda yenecekse menülerin dikkatlice incelenip, sağlıklı tercihler yapılması gerektiğini vurgulayan Büyükince, şunları bildirdi:

''Ordövr tabağından mayonezsiz mezeler tercih edilmeli, ara sıcaklar es geçilip ana yemekle devam edilmelidir. Ana yemekte hindi eti iyi bir tercih olabilir. Hindi eti kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Ancak sevmeyenler sebze, kırmızı et ya da beyaz et tercih edebilir. Etin yanında pirinç pilavı tüketilmemelidir. Ana yemeğin sonrasında miktarı fazla olmamak şartı ile meyve tatlısı veya taze meyve tercih edilebilir. Eğer akşam yemeği evde yenecekse, ana yemek için yine sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Porsiyonlar küçük tutulmalı, her yiyeceğin tadına bakmak için mide zorlanmamalıdır. Özellikle yılbaşı gecesi sıvı alımına da çok dikkat edilmelidir. Gün içinde kişi ihtiyacına göre ortalama 10-12 bardak su içmelidir. Yılbaşı gecesi alkol tüketiminden uzak durmak ya da tüketimi sınırlandırmak gerekmektedir. Bir gün değil, bir ömür boyu sağlıklı ve dengeli beslenme ilke edinilmeli; obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmak için gerekli tedbirler alınmalıdır.''

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!