Diyet ürünlere standart

Güncelleme Tarihi:

Diyet ürünlere standart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 11:36

Haberin Devamı

Kilo verme amaçlı üretilen gıdaların ambalajlarına, "Tıbbi tavsiye olmaksızın 3 haftadan fazla kullanılmaması" yönünde uyarı yazısı konulacak.

Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği ile Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğlerinin yer aldığı iki ayrı Türk Gıda Kodeksi, bugünkü Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Diyetler için hazırlanan ürünlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlanma, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak amacıyla çıkarılan Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği`nde, günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalar ile bir ya da daha fazla öğünün yerini alabilecek gıdaların durumu düzenlendi.

Haberin Devamı

Tebliğe göre, Türk Gıda Kodeksi`nin katkı, hijyen ve diğer kriterlerine uygun olması gereken kilo verme amaçlı gıdalar, ambalaj-etiketleme ve işaretleme yönünden de ek özellikler taşıyacak.

Bu çerçevede günlük diyetin tamamını karşılayan gıdaları oluşturan bileşenlerin tümü, aynı pakette satılacak. Ürüne ilişkin uygun hazırlama kuralları ile günlük yeterli miktarda sıvı alımının önemine dair bir ifade de etikette yeralacak.
   Â
KALORÄ° DEÄžERLERÄ°
   Â
Tebliğin, enerjisi kısıtlanmış diyetler için hazırlanan gıdaların temel bileşimlerini düzenleyen ekine göre de, günlük diyetin tamamını karşılayan üründen sağlanan enerji, günlük miktar için 800 kaloriden (3.360 kJ) az ve bin 200 kaloriden (5040 kJ) fazla olamayacak.

Günlük kalori, günlük diyetin bir ya da daha fazla öğününün yerini alabilecek gıdalarda öğün başına 200 kalorinin (840 kJ) altında kalmayacak, 400 kaloriyi de (1.680 kJ) geçemeyecek.

Yağdan sağlanan enerji ise ürünün toplam enerji değerinin yüzde 30`dan fazla olmayacak. Aynı şekilde günlük diyetin tamamını karşılayan ürünlerin diyet lifi içeriğinin günlük miktarı ise 10 gram ile 30 gram arasında bulunacak.
   Â
ÖZEL TIBBİ AMAÇLI DİYET
   Â
Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği de, hastalık, rahatsızlık veya tıbbi durumdan etkilenen veya bu nedenlerle beslenme bozukluğu olan kişilerin beslenme gereksinimlerinin karşılanması amacıyla tıbbi gözetim altında kullanılması gereken gıdalara ilişkin standartları belirledi.

Haberin Devamı

Söz konusu düzenlemeye göre de, bu tür gıdalar uluslararası geçerliliği olan tıp ve beslenme prensiplerine dayanacak, kullanacak kişinin belirli beslenme ihtiyaçlarını karşılama konusunda güvenilir, yararlı ve etkin olduğu da bilimsel verilerle desteklenecek.

Beslenme açısından tam ya da tam olmayan gıda özelliği taşıyan özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, hasta diyetlerinde takviye amaçlı da kullanılabilecek.

Bu gıdalar da, Türk Gıda Kodeksi`nin getirdiği çeşitli koşullara uygun olacak. Ambalaj ve etiketlerinde de ürünün tıbbi gözetim altındakullanılması, gerektiğinde belirli bir yaş grubu için üretildiği, hastalığı, rahatsızlığı ya da tıbbi sorunları bulunmayan kişilerce amacı dışında tüketildiğinde sağlık tehlikesine neden olabileceği uyarılarına yer verilecek.

Haberin Devamı

Tebliğin, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalarının temel bileşimini düzenleyen bölümünde de bebeklerde kullanılması amaçlanan besin ögeleri açısından tam olan gıdalardaki vitamin, mineral ve iz element değerleri sıralandı.

Her iki düzenleme de, bu tür gıdaları üreten ve satan işyerlerine 1 yıl içinde uyum zorunluluğu getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!