Diyarbakır'daki patlamada köylüler izin vermeyiz dedi, PKK'lılarla çatışma çıktı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırdaki patlamada köylüler izin vermeyiz dedi, PKKlılarla çatışma çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 14:34

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin kırsal kesiminde bulunun Sarıkamış Köyü Dürümlü Mezrası'nda bir araçta meydana gelen patlamada 4 kişi ölürken, 23 kişi yaralandı. Köylüler yaklaşık 15 kişinin de kayıp olduğunu belirtiyor. Patlamanın nasıl yaşandığına ilişkin de bilgiler ortaya çıktı. İddialara göre bomba yüklü kamyonun geçişi sırasında köylüler tepki gösterdi, tartışma çıktı. Köylüler aracı takip etmeye başladı. PKK'lı teröristler kamyonu infilak ettirdi. Bomba yüklü kamyonun hedefinin, Özerkli Jandarma Karakolu olduğu öğrenildi. Saldırı olacağını öğrenen köylülerin, bunu engellemek için silahlandığı ve PKK'lılarla çatıştığı bu sırada patlamanın yaşandığı da iddialar arasında.

Haberin Devamı

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin kırsal kesiminde bulunun Sarıkamış Köyü Dürümlü Mezrası'nda bir araçta meydana gelen patlamada 4 kişi ölürken, 23 kişi yaralandı. Jandarma olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Köylüler 15 kişinin ise kayıp olduğunu belirtiyorlar. Patlamada hayatını kaybeden 4 kişinin de köylülerden olduğu ortaya çıktı. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA 

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışması sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir" denildi. Diyarbakır Valiliği, Sur ilçesi Dürümlü Mezrası’nda dün gece saat 22.30 sıralarında yaşanan şiddetli patlama olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Valilik açıklaması şöyle: “İlimiz Merkez Sur İlçesi Dürümlü Mezrası’nda 12.05.2016 Perşembe günü saat 22.30 sıralarında şiddetli bir patlama olayı meydana gelmiştir. Bölücü terör örgütü mensuplarınca hazırlanmış bomba yüklü damperli bir kamyonun Tanışık Mahallesi’nden geçmesi esnasında, kamyonu kullanan ve bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışması sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir. Meydana gelen patlama sonucunda kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden 4 kişi yaşamını kaybetmiş 23 kişi de yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlar ildeki hastanelere kaldırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Kayıp olduğu iddia edilen köylü vatandaşlarla ilgili olarak da gerekli tahkikata başlanmıştır.

Haberin Devamı

Diyarbakırdaki patlamada köylüler izin vermeyiz dedi, PKKlılarla çatışma çıktı

Haberin Devamı

Patlamanın ardından 5 metre derinliğinde, 30 metre genişliğinde çukur oluştu

Saldırıyla ilgili yeni iddialar da var. Cihan'ın geçtiği habere göre bomba yüklü kamyonun hedefinin, patlamanın yakınlarındaki Özerkli Jandarma Karakolu olduğu öğrenildi. Saldırı olacağını öğrenen köylülerin, bunu engellemek için canlarını feda ettikleri belirtiliyor. İddiaya göre terör örgütü PKK mensupları tarafından hazırlanan ve Özerkli Jandarma Karakolu hedefiyle yola çıkarılan bomba yüklü kamyonetin, saldırı için uygun zamanın beklenmesi adına Özerkli Karakolu’ndan önceki en yakın yerleşim yeri olan Tanışık Köyü’ne geldiği tespit edildi. 

BİR GRUP TERÖRİST KAMYONU YÖNLENDİRDİ

Edinilen bilgiye göre, karakolu gözleyen ve kamyonu yönlendiren terörist grup, iki kez bomba yüklü kamyonda bulunan teröriste çıkış yapması talimatı verdi. Ancak iki seferde de bilinmeyen olumsuz bir durum karşısında kamyonun yeniden geri dönmesini istedi.

KAMYON NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Kamyon iki kez çıkış yaptığı noktaya geri dönünce, Tanışık Köyü köylülerinin dikkatini çekti. Köy odasında durum değerlendirmesi yapan köylüler, şüphelendikleri kamyonetin ne yapmaya çalıştığını öğrenmeye karar verdi. Köylüler, ‘ne olur ne olmaz’ diyerek yanlarına silah da aldı.

SİLAH ÇEKEREK GERÇEĞİ ANLATTI

İki araçla yola çıkan köylüler, yeniden dönüş yoluna giren kamyonetin önünü, Dürümlü mezrası yakınlarında kesti. Köylüler, durdurdukları kamyondaki PKK'lı terörist ile tartışınca, araçta bulunan PKK’lı yolunu kaybettiğini söyleyerek köylüleri ikna etmeye çalıştı ancak buna ikna olmayan köylüler, ısrar edip kamyonda ne olduğunu öğrenmek isteyince PKK’lı terörist köylülere silah çekerek gerçeği anlattı.

KÖYLÜLER, JANDARMAYA SALDIRIYI KABUL ETMEDİ

Aracın bomba yüklü olduğunu söyleyerek köylüleri kaçırtmak isteyen PKK’lı, hedeflerinin Özekli Jandarma Karakolu olduğunu belirterek, köylülerden bu duruma müdahale etmemelerini istedi. PKK’lı ile köylüler arasında tartışma yaşanırken, karakola yapılacak saldırıyı asla kabul etmeyeceklerini ifade eden köylüler, jandarmayı haberdar etmek için telefona sarılması üzerine araçtaki terörist de silahına sarılarak köylüleri taradı.

KURŞUNLAR PATLAYICI MEKANİZMASINA DENK GELDİ

Köylülerden bazılarının yaşamını yitirdiği bazılarının ise yaralandığı olayda, bazı köylüler de PKK’lı ile çatışmaya girdi. Yaşanan çatışmada kurşunlar araç içerisindeki patlayıcı ve patlayıcı mekanizmasına denk gelince bomba infilak etti.

GÜN AĞARINCA DEHŞET ORTAYA ÇIKTI

Bomba yüklü kamyonun patlaması yaklaşık 20 kilometrelik bir alanda da hissedildi. Patlamanın sonucu yaşanan tahribat ve dehşetin ayrıntıları gün ağarınca ortaya çıktı. 5 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, köylüler kamyonu durdurmak için gelen yakınlarının parçalarını toplamak için çevrede uzuv parçası aradı. Köylülerin bu görüntüsü yürek parçaladı.

Haberin Devamı

KÖYLÜLER YAŞANANLARI ANLATTI

Köylüler, patlamanın yaşandığı Dürümlü Köyü’nden önce aracın Herbasan Köyü’nden geçtiğini belirterek, "Bu araç o köye geldiğinde köylüler araçtakilerle tartışmışlar. Araçtakiler ile o köylüler arasında çıkan tartışma silahların kullanıldığı kavgaya dönüşmüş. O araçtakiler kaçarak geldiği bizim köyde patladı" dedi. Bu arada köylüler, patlamanın ardından ulaşamadıkları yakınları bulunduklarını belirterek, yakınlarının bulunmasını istedi. 

PATLAMADAN ÖNCE ÇATIŞMA ÇIKTI

Köylülerin iddiasına göre, bomba yüklü kamyon patlamanın gerçekleştiği Dürümlü mezrasına gitmeden önce Danışlı Köyü’nde bir kaç kez dolaşınca, köylülerin dikkatini çekti. Köylüler durdurdukları kamyondaki kişiyle tartışınca, araçta bulunan kişi yolunu kaybettiğini söyledi. Buna ikna olmayan köylülerin ısrarı üzerine kamyondaki kişinin köylülere silah çekerek tehdit ettiği iddia edildi. Daha sonra köylülerin söz konusu kamyonu takibe aldıkları, bu sırada silah sesleri geldiği ve ardından Dürümlü mezrasına 150 metre kalarak büyük bir patlamanın olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Diyarbakırdaki patlamada köylüler izin vermeyiz dedi, PKKlılarla çatışma çıktı

GÜN DOĞUNCA KORKUNÇ GÖRÜNTÜ ORTAYA ÇIKTI

Olayın boyutu ise günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. Patlamanın şiddetiyle 30 metrekarelik alanda yaklaşık 5 metre derinliğinde çukur oluştu. Patlama nedeniyle bir araç ile köydeki bazı evler de kullanılamaz hale geldi.
Köylüler, patlamanın şiddetinin çok büyük olduğunu belirterek, "Kıyamet oldu zannettik. Hemen olayın olduğu yere doğru geldik. Şu anda 4 kişinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Çoğu akrabamız. 15 köylü ise kayıp. Bugün aldığımız cenazeleri defnedeceğiz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!