Diyarbakır'da polislerle göstericiler arasında yine çatışma çıktı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda polislerle göstericiler arasında yine çatışma çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 13:01

Diyarbakır'da teröristlerin cenaze töreninin ardından başlayan ve dün gece geç saatlerde sona eren gösteriler, yer yer yeniden başladı.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da dün 4 PKK'lının cenaze törenine katılanların izinsiz gösterisiyle başlayan, çeşitli semtlerde toplanıp aralarında banka şubeleri ve büyük mağazaların da bulunduğu birçok işyeri, parti binası, resmi kuruluş ve araçları tahrip ederek kenti savaş alanına çeviren bölücü örgüt yandaşları, eylemlerini bugün de yer yer sürdürdü.

Dünkü olaylardan sonra işyerlerinin tahrip edileceğinden korkan esnaf kepenk açmazken, halkın büyük bölümü sokağa çıkmadı, belediye ekipleri caddelerde ve meydanlarda dozerlerle barikatları kaldırıp taş, sopa ve cam kırıklarını temizledi. Alınan tüm güvenlik önlemlerine karşın sabah saatlerinden itibaren mahalle aralarında toplanarak PKK ve Abdullah Öcalan lehine gösteri yapan provokatörler, müdahale eden güvenlik güçlerine karşı çocukları ön saflara sürüp molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırdı. Diyarbakır'da iki gündür devam eden olaylarda bugün öğleye kadar 36'sı güvenlik görevlisi 100'e yakın kişi yaralandı, 80 kişi gözaltına alındı.

/images/100/0x0/55eaf58ef018fbb8f8a1c434

Muş- Diyarbakır- Bingöl üçgenindeki Şenyayla Bölgesi'nde güvenlik güçlerinin geçen hafta gerçekleştirdiği operasyonda ölen PKK'lı 14 teröristten Bülent Tanışık, Muzaffer Pehlivan, Mahmut Güler ve Fatih Çetin'in cenazeleri dün Diyarbakır'da toprağa verildi. Saat 10.00'da düzenlenen cenaze töreninde toplanan yaklaşık 5 bin kişiden bazıları dağılırken, izinsiz yürüyüş yaparak kent merkezine giren yaklaşık 1000 kişilik gruba polisin engel olmak istemesiyle başlayan olaylar, özellikle Ofis, Bağlar ve Melikahmet semtlerinde sokak çatışmalarına dönüştü. Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Ocağı, PTT ve Öğrenci Yurdu'na saldıran eylemciler, banka şubeleri, ATM'leri ateşe verdi, çok sayıda mağaza, işyeri ve otomobili tahrip etti. Saldırıya uğrayan yerlerden AKP il binası da kullanılamaz hale getirildi.

Haberin Devamı

Batman, Mardin ve Şanlıurfa’dan takviye gelen polis ekipleriyle, yıllar sonar ilk kez kent merkezinde görevlendirilen Özel Harekat Timleri ve jandarma birliklerinin aldığı yoğun güvenlik önlemlerine karşın olaylar gece de yer yer sürdü.

Haberin Devamı

İŞYERLERİ AÇILMADI

/images/100/0x0/55eaf58ef018fbb8f8a1c436

Diyarbakırlılar dünkü olaylardan sonra bugün sessiz sabaha uyandı. Esnaf göstericilerin saldırısından korktuğu için işyerlerini açmazken, okula öğrenciler ve görevliler dışında halkın büyük bölümü evlerinde kalmayı tercih etti.

Balıkçılarbaşı Semti'ndeki Melikahmet Caddesi’ndeki esnaf, kepenklerini açmadıkları işyerlerinin önünde oturmaya başladı. Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlknur Şahin, Melikahmet Caddesi'ne giderek halkın ihtiyaçlarını karşılaması için işyerlerinin açılması gerektiğini belirterek, esnaftan kepenklerini açmalarını istedi. İşyeri sahipleri, kentte yaşanan olaylarda en büyük zararı esnafın gördüğünü, dükkan ve mağazaların tahrip edildiğini belirterek, Emniyet Müdür Yardımcısı Şahin'e olumsuz yanıt verdi.

Haberin Devamı

OLAYLAR YENİDEN BAŞLADI

Kentteki sessizlik öğle saatlerine doğru, provokatörlerin yeniden sahneye çıkmasıyla bozuldu. Bağlar Semti'ndeki Hatboyu, Medine, Emek caddeleri ile Kuruçeşme mevkiinde toplanan gruplar, çocukları ön saflara sürerek PKK ve

/images/100/0x0/55eaf58ef018fbb8f8a1c438
Abdullah Öcalan lehine gösteri yapmaya başladı. Müdahale eden polislere molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldıran gruplara karşı güvenlik güçleri gözyaşartıcı gaz kullandı, panzerlerden su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Bağlar Semti'ndeki Emek Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişilik gruba polis müdahale etti. Sokakta toplanarak terör örgütü PKK lehinde slogan atan gruba polis önce göz yaşartıcı bomba attıktan sonra panzerler eşliğinde copla müdahale etti.

Sokak aralarına dağılan göstericiler polise taş atmayı sürdürdü. Emek Caddesi'nde olaylar sürerken Atatürk Lisesi’nin dağılması üzerine büyük bir panik yaşandı. Öğrenciler yeniden okula girmek istedi, ancak kapılar kapandığı için bir anda kendilerini çatışmanın ortasında buldu. Göstericileri etkisiz hale getiren polisler bu kez Atatürk Lisesi öğrencilerini “Okula girin dışarı çıkmayın” diyerek uyardı. Polisler sokaktaki binalarda oturanlara da, “Sakın aşağı bir şey atmayın girin evlerinize” diye bağırdı.

Haberin Devamı

100'DEN FAZLA YARALI

/images/100/0x0/55eaf58ef018fbb8f8a1c43a
Diyarbakır'da 2 gündür devam eden olaylarda bugün öğle saatlerine kadar 36'sı güvenlik görevlisi 100'den fazla kişi yaralandığı açıklandı.Kentteki hastanelerde tedavi görenler arasında bulunan göstericilerden 22 yaşındaki Tarık Atakaya adlı kişinin öldüğü öne sürüldü, ancak bu doğrulatılamadı. Yaralı polisler arasında bıçakla yaralananların da bulunduğu belirtildi.

3 ÖLÜ VAR

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları, DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ve Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Bağlar Beldesi'nde eylemcilerle bir süre görüştü.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ile birlikte Diyarbakır Valiliği'ne gitti. Baydemir, valilikte bir süre görüşme yaptıktan sonra vali yardımcısı Ahmet Aydın'ı da alarak göstericilerle görüşmek üzere Bağlar Beldesi'ne hareket etti.

Emek Caddesi'ndeki göstericilerle yapılan görüşmeye daha sonra alt kademe belediye başkanları ile Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

17 KİŞİ ÖLDÜ, 18 OLMASIN

Burada makam arabasının üstüne çıkarak göstericilere seslenen Baydemir, kimsenin ölmesini istemediklerini, bu nedenle herkesin evine dağılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Keşke ölenlerin yerine ben ölseydim. Şimdi vilayetten geliyorum. Yetkililerle görüştüm. 'Şimdiye kadar 17 kişi öldü.' 18. kişi olmasını istemiyoruz. Hepimiz acınızı paylaşıyoruz. Bu dakikadan sonra gerilimin sürmesi kentimize ve insanlarımıza zarar verecektir. Onun için sizden isteğimiz bu saatten sonra herkes evine dağılsın.

Birbirimizi dinlemezsek birşey başaramayız. Sivil kurumlarımız, partimiz ve belediye başkanları olarak toplantı yaptık. Şimdiye kadar istekleriniz ve cesaretiniz için size teşekkür ediyorum. Sizler kimliğinize ve acınıza sahip çıktınız. Biz de sizinleyiz. Ancak barış için eyleme son vermeliyiz. Bu partimizin kararıdır.”

Ölenlerden birinin 22 yaşındaki Tarık Atakaya olduğu belirtildi, diğerinin kimliği henüz öğrenilemedi.

KAR MASKELİ TİMLER

Diyarbakır’da olayların yeniden başlaması üzerine göstericileri dağıtmak için devreye giren kar maskeli, ellerinde göz yaşartıcı bomba atan uzun namlulu silahlar bulanan özel harekat timleri Bağlar Semti'nde ara sokaklarda gösterici avına çıktı.

Hayalet kenti andıran Bağlar semtindeki caddelerde özel harekat timleri halkın çocuklarını dışarıda bırakmamalarını istedi. Ekipler Polis Okulu ve cezaevine çıkan Öğretmenler Caddesi'ne tutaraken, PKK ve bölücübaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atarak, polislere taş atan göstericilere gaz bombası attı.

‘SİLAH KULLANMAYIN’ TALİMATI

Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya telsizden yaptığı anonsta, “Şartlar oluşmadıkça kesinlikle silah kullanılmayacaktır. Silah kullanılmasından kaçınılacaktır” dedi. Görevli ekiplerden bazılarının “Binalardan bize taş atıyor alalım mı?” demesi üzerine Emniyet Müdürü Çatalkaya, “Binalara girilmeyecek. Polis kendini taştan korusun. Binalara girilmesin” anonsunu yaptı.

/images/100/0x0/55eaf58ef018fbb8f8a1c43c
KENTTE ASKERİ KONVOY

Askeri panzerler eşliğinde kente giren jandarma komandoların yarısı Ofis semtindeki sağlık ocağı bahçesine girerken, diğer yarısı olası bir saldırıya karşı 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bahçesinde beklemeye başladı. Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ndeki 7'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 16'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan da çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ve tank, sabahın erken saatlerinde Diyarbakır’a hareket etti. Zırhlı araç ve tanklar, Seyrantepe Mevkii'ndeki 7'nci Kolordu Komutanlığı Karargahı'nda konuşladırıldı. Buradaki jandarma timleri, öğle saatlerinde olayların yeniden başlaması üzerine 30 araçlık konvoyla kent merkezine girdi.

Diyarbakır’daki 7'nci Kolordu Komutanlığı'ndaki askerler, olası olaylara müdahale için hazır bekletilen jandarma komando timlerinden 50’si Diyarbakır Valiliği çevresinde önlemi aldı. Tam techizatlı ‘Robocop’ kıyafetli askerler, valilik bahçesinde hazır bekletiliyor.

BANKALARDA TEMİZLİK

Balıkçılarbaşı Semti’nde dün akşam saatlerinde molotof kokteyli, taşlı, sopalı saldırıya uğrayan ateşe verilen iki banka şubesinde çalışanlar etrafa saçılan belgeleri toparlamaya çalıştı. Büyükşehir Belediyesi ile kentteki Sur, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar belediyelerine ait temizlik ekipleri, dozer ve kepçelerin yardımıyla Melikahmet, Balıkçılarbaşı, Turistik, Ofis, Bağlar, Hatboyu, Kuruçeşme, Huzurevleri, Şehitlik ve Kantar semtlerinde tahrip edilen işyerlerine ait cam kırıkları, yakılan ateşlerin külleri, yanan eşyaları ve yerlere atılan taşları gün boyu temizlemeyi sürdürdü.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI 
 
İzinsiz gösterilere katılan grupların olay çıkarma ihtimaline karşı, polis ve jandarma ekipleri, devlet hastanesi çevresinde önlem aldılar.   Gösteriler nedeniyle Mardin, Elazığ, Batman, Şanlıurfa, Malatya emniyet müdürlüklerinden Diyarbakır'a takviye polisler gönderildi. Polis ekipleri, taş ve molotofkokteyli atan göstericilere, su sıkarak ve biber gazıyla müdahale etti. Jandarma ekipleri de güvenlik önlemleri kapsamında kentte görev yapıyor.

Güvenlik güçlerince dağıtılan ancak zaman zaman yeniden bir araya gelen göstericiler, huzurevleri, Şehitlik Polis Karakolu, bazı işyerleri, TRT binası ve bankaların camlarını taş atarak kırdılar. Bu grup, güvenlik görevlilerinin havaya ateş açması sonucu dağıldı.

Öte yandan, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Devlet Hastanesi yetkilileri, olayların ardından bazı yaralıların hastanelerine getirildiğini belirttiler. Göstericilerin olay çıkması ihtimaline karşılık, polis ve jandarma ekipleri, Devlet Hastanesi'nde önlem aldılar.

Diyarbakır Valiliği bünyesinde gösteriler sırasında ortaya çıkan hasarın tespiti amacıyla bir komisyonun oluşturulduğu belirtildi.

VAN'DA GERGİNLİK

Van'da güvenlik güçleri izinsiz gösteri yapmak isteyen bir gruba müdahale etti. Olayda ilk belirlemelere göre bir polis yaralandı. Emniyet ekipleri, bir grubun, dün Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması ve yürüyüş yapacağı bilgisi üzerine Mavi Plaza önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Bu arada, bir grubun Küçük Cami önünde toplanması üzerine emniyet ekipleri bölgeye gitti. Grubun izinsiz gösteri yapmasına izin vermeyen güvenlik güçleri ile söz konusu grup arasında gerginlik meydana geldi. Sokak aralarına dağılan grup, polise taş atmaya başlayınca, emniyet ekipleri göz yaşartıcı gaz bombası kullandı.

Atılan taşlar sonucu ilk belirlemelere göre bir polisin yaralandığı bildirildi. Olayda bazı göstericilerin gözaltına alındığı ifade edildi.

KOMİSYON OLUŞTURULDU

Diyarbakır’da olaylar sırasında tahrip edilen ve hasar gören bankalar ile işyerlerinde Valilik tarafından oluşturulan hasar tespit komisyonları çalışmalarına başladı. Diyarbakır Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve Özel İdare'den 1'er görevlinin yer aldığı hasar tespit komisyonu 2 grup halinde hasarları belirlemeye çalışıyor. Ofis semtindeki hasar gören bankalarda inceleme yapan komisyon üyeleri hasarları fotoğraf makineleri ile görüntüledi. Komisyon yetkilileri, hasarların belirlenip rapor halinde valiliğe sunulacağını söyledi.

Ofis semtindeki tahrip edilen iki bankada inceleme yapan komisyon üyeleri, kırılan camların ölçülerini alanarak not etti. Bu arada, olay sırasında hasar gören bankalar hizmet veremedi. ATM’lerden ise para çekilemedi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Diyarbakır'daki olaylarla ilgili bu sabah Vali Efkan Ala başkanlığında Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Lapanta, Emniyet Müdürü Zeki Çataltaya ile diğer yetkililerin katıldığı öğle saatlerine kadar süren toplantı yapılırken, kentte alınması gerekli ek önlemler ele alındı.

Olaylarda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yetersiz kaldığı göz önüne alınarak Batman, Elazığ, Malatya Şanlıurfa ve Mardin'den istenen takviye timler kentte gelerek hassas noktalarda konuşlandırıldı.

GÖRÜNTÜLER İNCELENİYOR

Diyarbakır'da dün gün boyu süren olaylar sırasında polislerin çektiği görüntülerin incelenmesi ve provokatörlerin belirlenerek, yakalanması için ekip oluşturuldu. Uzman görevliler, görüntüleri, kare kare incelerken, olay çıkaranların belirlenmesine ve yakalanmasına çalışılıyor. Gözaltına alınanlar sorguya alınırken, bu kişilerden birinin üzerinde 9 milimetre çapında ruhsatsız tabanca bulundu.

AKP'Lİ BAŞKANDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Diyarbakır'da çıkan olaylarda atılan taşlarla içindeki eşyalar kullanılamak hale gelen AKP İl binasında açıklama yapan İl Başkanı Abdurrahman Kurt, “Bize taş atan çocukların geleceği için herkesi sağduyulu davranmaya çağırıyorum” dedi. Başkan Abdurrahman Kurt, sağduyu çağrısı yaparken, küçük yaştaki çocukları cezaya çarptırmanın yerine onlara gelecek inşa etmeyi görev kabul ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

“Zaman zaman bedel ödememiz gerekiyorsa onu da öderiz. Bu insanların bu çocuklarımızın mazlum insanımızın acıları daha fazla büyümesin. Bu saldırılar, demokratik anlayışlara darbe vuran saldırılardır. Demokrasiden medet umanları sağduyulu ve basiretli olmaya çağırıyorum. AB hayali bizim için önemlidir. AB’ye giden yol ancak demokrasi ile örülebilir. Demokrasi talepleri ancak demokratik sınırlarla hayat bulur. Demokratik olmayan yollardan demokrasi talep etmenin ülkenin geleceğine hiçbir katkısı olmaz. Bizim anlayışımız bizim kötülüğümüze çalışanlar olsa bile onların lehine çalışmaktır. Halkın adalete, demokrasiye ve iktisadi gelişmeye ihtiyacı var. Halkın sosyal travmaları atlatmak için desteğe de ihtiyacı var. Bütün şehri ve partili arkadaşlarımı sağduyulu davranmaya çağırıyorum. Lütfen halkın çocukları için bize taş atan çocukların geleceği için herkes sağduyulu olsun.”

‘DEMOKRASİ PLATFORMU’: KAYGI DUYUYORUZ

Diyarbakır’daki olaylarla ilgili ‘Demokrasi Platformu’ndan yazılı açıklamada, şiddetin ve tepkilerin ortaya konulmasında bir araç olarak kullanılmaması istendi. Açıklamada, “Ortaya konulacak her tepki sorunların çözümüne katkı sunmalıdır. Dün itibariyle ilimizde meydana gelen olaylardan duyduğumuz derin üzüntü ve kaygıyı belirtiyoruz. Bu olaylarda herkese ‘Geçmiş olsun’ dileklerimizi belirtir, acil şifalar dileriz. Sorunların karşılıklı diyalog, kardeşlik ve dayanışma içinde çözümlendiği bir ortamın tesisi için herkesi sağduyulu davranmaya bir kez daha davet ediyoruz” denildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, olaylarda yaralananları tedavi gördükleri Devlet Hastanesi’nde ziyaret ederek, ‘Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu.


BAKAN AKSU: SORUMLULAR YAKALANACAK

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Diyarbakır'da meydana gelen olaylarla ilgili olarak, “Bu olayın tertipçileri ve eylemcilerin amacı, ülkemizdeki mevcut birliği, bütünlüğü, huzur ve güven ortamını bozmaktır. Bu düşüncede olanların hevesleri kursaklarında kalacaktır” dedi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, Bingöl kırsalında güvenlik kuvvetleri ile girdikleri çatışmada ölü olarak ele geçirilen 4 teröristin dün Diyarbakır'daki cenazelerinin gömülmesinin ardından bölücü örgüt yanlısı bir grubun çıkardığı olayları şiddet ve nefretle kınadığını bildirdi.

Bu kanunsuz eyleme müdahale sırasında göstericilerin, güvenlik kuvvetlerine taş, sopa ve molotof kokteylleriyle saldırdığını belirten Aksu, güvenlik kuvvetlerinin müdahalesi ile dağılan gurubun daha sonra şehrin değişik sokaklarında toplanarak, polis merkezlerine, bazı siyasi parti binalarına, banka ve işyerlerine saldırarak maddi hasar meydana getirdiklerini ifade etti.

Olayların ardından Diyarbakır Valiliği'nin tespitlerine göre, 36'sı güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 42 kişinin yaralandığını vurgulayan Aksu, olaylar sırasında biri 9 milimetre çaplı silahı ile birlikte olmak üzere 80 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Aksu, olayları bastırmak için emniyet kuvvetlerine destek amacıyla Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'ndan ve çevre il emniyet müdürlüklerinden takviye kuvvet alındığını ifade etti.

Bu olayın tertipçileri ve eylemcilerin amacının, Türkiye'deki mevcut birliği, bütünlüğü, huzur ve güven ortamını bozmak olduğunun altını çizen Aksu, şunları kaydetti: “Defalarca söylediğim gibi, bu şekilde sinsice, kamu düzenini bozarak, terör eylemi düzenleyerek, haince ve kalleşçe tertiplerle hiç kimsenin bir amaca ulaşması mümkün değildir.

Her karış toprağı aziz şehitlerimizin kanları ile yoğrulmuş olan bu güzel vatanımızı karıştırmaya, birliğimizi, beraberliğimizi ve huzurumuzu bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu düşüncede olanların hevesleri, kursaklarında kalacaktır. Ülkemizin tarihi geçmişi, bu tür olayların tertipçilerinin ve maşalarının er veya geç güvenlik kuvvetlerimizden hak ettikleri cevabı aldıklarının örnekleriyle doludur. Güvenlik kuvvetlerimiz, bu olayın tertipçilerini, işbirlikçilerini, kışkırtıcılarını ve uzantılarını, ortaya çıkararak, adalete teslim edecekler ve hainlere hak ettikleri cezalar verilecektir.

Bu kışkırtmalara karşın, vatandaşlarımız sağduyulu davranmışlar, bölücü örgüt yanlılarının oyununa gelmemişlerdir. Bu olayları ve menfur saldırıları şiddet ve nefretle bir kez daha lanetliyorum.”

DTP: OLAYLARI ÇÖZÜMSÜZLÜK POLİTİKASI BU HALE GETİRDİ

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, yaptıkları yazılı açıklamada, Kürt sorununun çözümünde barışçıl demokratik yöntemler yerine "şiddetin" esas alınmasının sorunun kangrenleşmesine ve toplumsal gerginliğe yol açtığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Muş Şenyayla kırsalında gerçekleştirilen operasyonda katledilen 14 gerillanın cenaze törenleri sonrasında yaşanan ve hepimizi derinden üzen gelişmeler bu çözümsüzlük politikasının sonucudur" denildi. DTP açıklamasında, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Adana’da yaşanan gerginliğin son bulması ve bir daha tekrarlanmaması için sağduyu çağrısı yapıldı.

Nevruz’da milyonlarca insanın alanlara çıkarak "Kürt sorunun demokratik çözümünü" istediği, barış ve demokrasi taleplerini dile getirmesinin önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, halkın net bir şekilde ortaya koyduğu bu istemlerin ve beklentilerin dikkate alınmadığının görüldüğü ifade edildi. Tuğluk ve Türk açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Kürt sorunu, demokrasinin geliştirilmesi çerçevesinde çözümlenebilir ve bunun için de zemin oldukça uygundur. Buna rağmen gerekli adımların atılmaması toplumda yeni gerginliklere yol açmaktadır. Toplumda telafisi zor yeni yaralar açılmamalıdır. İster gerilla olsun, ister asker- polis olsun, her cenaze ülkemizin ve halkımızın geleceğinden bir şeyler alıp götürmektedir. Newroz’da ortaya konan sağduyulu yaklaşımı ve barışçıl talepleri hep birlikte bir çözüm platformuna dönüştürmeliyiz. 14 gerillanın kimyasal silahlarla katledildiği yönünde de iddialar bulunmaktadır. Kimyasal silahların kullanılması savaş hukuku ilkelerine de aykırıdır. Savcılar, insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri bu iddiayı incelemeli, gerçekleri açığa çıkarmalıdır."

Kürt sorunun diyalog ve demokratik barışçıl yöntemlerle çözülebileceği çağrısını yineleyen DTP, Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözmüş bir Türkiye’nin, hem toplumsal barışını sağlamış olacağı, hem de AB sürecini başarıyla tamamlayacağı ve Ortadoğu için bir model ülke olacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!