Diyarbakır'da olaylar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda olaylar çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 15, 2012 13:11

Diyarbakır'da BDP'nin yapacağı miting provokasyon gerekçesiyle Valilik tarafından yasaklandı. Dün sabah erken saatlerde alarma geçen polis, kente giriş çıkışları durdurdu, Diyarbakır merkezde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, vekiller ve sanatçılar polisin tüm engellemelerine rağmen miting alanına gitmek isteyince sık sık tartışmalar yaşandı. Yolları kesen polisle mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na gitmek isteyen BDP'liler arasında olaylar çıktı. Polisin gaz ve tazyikli su ile müdahale ettiği gruplar da taş ve molotof atarak karşılık verdi. Olaylar sırasında BDP'li vekiller de yaralandı. BDP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak polisin sıktığı tazyikli su sonucu yere düştü, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise ayağına isabet eden bir metal parçası nedeniyle yaralanıp hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DA OLAYLAR ÇIKTI / WEB TV

Diyarbakır’da dün miting gerginliği nedeniyle kent güne kapalı kepenklerle başladı. Özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar’da esnafın büyük bölümü işyerlerini açmadı. Yenişehir’de ise kepenk eylemine az sayıda esnaf katıldı.


Diyarbakır’da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eÅŸliÄŸinde miting alanı Ä°stasyon Meydanı’na grupların toplanıp gitmemesi için devriye gezdi. Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriÅŸ çıkışları da polis ekipleri tarafından tutularak, kent dışından miting için gelenlere izin verilmedi. Â



Polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip, tespit ettiği en küçük hareketliliği yerdeki polis ekiplerine bildirdi.

Haberin Devamı

DÄ°YARBAKIR'DA DÃœN

SAAT: 13:00

Ara sokaklarda toplanan BDP'liler mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na yürümek istedi. Ancak polis izin verilmediği gerekçesiyle engelledi.

SAAT 14.00 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve vekiller Diyarbakır BDP İl Başkanlığı'nda toplandı. Basın açıklaması yapan Demirtaş, şunları söyledi: ''Başbakan dün Van'da olağanüstü halin kalktığını söyledi ama Diyarbakır'a gelirse kalkmadığını görecektir. Sadece Diyarbakır değil bölgede olağanüstü hal var. Devlet, AKP hükümeti bir partinin Diyarbakır gibi bir yerde miting yapmasına izin vermedi. Bunun hiçbir hukuki gerekçesi yok. Bakanlara kadar girişimlerimizi yaptık. Hiçbir gerginlik yaratmadan politik mesajları vermek için miting yapmak istedik. Birazdan İstasyon Meydanı'na gideceğiz. Umarım gerginlik çıkmaz. Olabilecek her türlü gerginliğin kaynağı AKP'nin politikalarıdır. Mitingin engellenemediği ortaya çıkmıştır. İlk defa bir mitingimiz daha gerçekleşmeden en temel amacına ulaşmıştır. Halkın bu kadar görkemli kenetlenmesi amacımızdı.''

SAAT 14:25

BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve milletvekilleri parti binasından çıktı, seçim otobüsüne bindi. Parti binasının önünde TOMA'lar bekledi.

Haberin Devamı

SAAT 14:35

Polis, seçim otobüsünün gitmesine izin vermedi. Seçim otobüsünden inen Demirtaş, vekiller ve partililer yürümeye başladı.

SAAT 14:45

Miting alanına yürümek isteyen Demirtaş, vekiller ve partililere polis izin vermedi. Polisten yolu açmalarını isteyen Demirtaş, "Yaptığınız kanunsuzdur, dağılın. Size bu emri kanunsuz şekilde uygulatıyorlar. Milletvekillerinin önüne kesemezsiniz. Suç işliyorsunuz, sizi dağılmanız konusunda uyarıyorum" dedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermeyince partililerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli itiş-kakış yaşandı.Yaşanan gerginliğin ardından milletvekilleri burada bir süre oturduktan sonra bu kez kendi araçlarıyla ayrıldı. Ofis Semti'ne gelen milletvekilleri buradan İstasyon Meydanı'na girmek isteyince, polis Gevran Caddesi üzerinde gösteri yapan bir gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de araçları ile geri dönmek zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

SAAT 15:15

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emniyet Müdürü'nden yürüyüşe izin vermelerini istedi. Ancak polis kendillerine miting için izin verilmediğinin belirti ve yürüyüşe izin veremeyeceklerini bildirdi.

ARA SOKAKLARA GÄ°REN POLÄ°SLERE UYARI

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden görevli tüm birimlere anons yapılarak göstericileri özellikle ara sokaklarda takip eden ekiplerin çok dikkatli olmaları uyarısı yapıldı. Anonslarda ara sokaklara giren polislere silahlı saldırı olabileceği istihbaratı alındığı bildirildi.

SAAT 15:30

Demirtaş ve vekiller polis izin vermeyince kendi araçlarıyla miting alanına gitmek için yola çıktı.

SAAT 15:35

Haberin Devamı

Kentin merkezi Ofis Semti'ndeki Ekinciler Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişi, İstasyon Caddesi'ne girmek isteyince, sıkı önlem alan polis gruba izin vermedi. Gruptan bazılarının taş atması üzerine polis tazyikli su ve gaz bombası kullanarak grubu dağıttı. Bir süre sonra yeniden toplanan gruplar alana girmek isteyince polis yine dağıttı.

VEKÄ°LE TAYZÄ°KLÄ° SU

SAAT 15:50

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti'ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürülmesini engelledi. Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise atınca, polis de göstericilere müdahalede bulundu.

Haberin Devamı

POLÄ°SE 'MÄ°TÄ°NG ALANINA KÄ°MSEYÄ° ALMAYIN' TALÄ°MATI

Olaylarda polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırılarda bulunuldu. Polis, İstasyan Meydanı’na çıkan tüm cadde ve sokakları zırhlı araçlarla kapattı. Polise, miting yapılacağı belirtilen İstasyon Meydanı’nı hiç kimsenin sokulmaması talimatı verildi.

POLÄ°SÄ°N GAZ BOMBASI BÄ°TTÄ°

SAAT 16:00

İstasyon Meydanı'na 100 metre uzaklıkta bulunan Sümerkpark'ta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruba polis önce dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grup, tazyikli su ile dağıtıldı. Olaylar İstasyon Meydanı'na çıkan tüm cadde ve sokaklar üzerinde yer yer sürdü. Bu arada kentin bir çok yerinde çıkan olaylara müdahalede yetersiz kalan polis ekiplerine hemen takviye ekipler gönderildi. Gaz bombası biten polislere de gaz bombası takviyesi yapıldı.

POLİSE 'ÇELİK YELEK GİY' TALİMATI

SAAT 16:20

Diyarbakır'da çıkan olaylar kentin değişik yerlerinde sürerken, yüzleri maskeli bir grubun üzerinde silahlar bulunduğu ve polise silahlı saldırıda bulunacağı istihbaratı üzerine tüm görevlilerin çelik yelek giymesi talimatı verildi.

Diyarbakırda olaylar çıktı
Pervin Buldan ayağından yaralandı

BDP'LÄ° VEKÄ°L BULDAN YARALANDI

Diyarbakır'da çıkan olaylarda BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da atılan bir gaz bombasının parçasının isabet etmesi sonucu ayağından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Buldan'ın fotoğrafını BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Twitter'dan paylaştı. Milletvekili Buldan'a hedef gözetilerek ateş açıldığını iddia ederek, "Ambulans çağrılmadı. Biz getirdik. Dağkapı Hastanesi'ndeyiz" diye yazdı.

Bu arada Pervin Buldan'ın ayağına, göstericilere polisin attığı gaz bombası kapsülünün isabet etmiş olabileceği belirtildi.

BOMBALI ARAÇ ALARMI

SAAT 17:00

Bu arada bir kadının taşadığı sırt çantasında av tüfeği bulunduğu bildirilip, eşgali verilerek takip edilmesi istendi. Kentte bomba yüklü bir aracın da bulunduğu ileri sürülürken, önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Çıkan olaylarda bazı polislerin yaralandığı öğrenildi. Gösteri yapan gruplar, bazı araçları da ateşe verip yaktı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, tüm birimlere telsizle talimat vererek, çok dikkatli olmalarını istedi. Sağlam, "Provokatif eylemlere karşı duyarlı olalım. Vekillere karşı dikkatli, duyarlı hareket edelim. Olaylara karışanlara kesinlikle gözaltı yapalım" dedi.

SAAT 18:00

Polis, vekiller ve BDP'lilerin miting alanına girmesine izin vermedi. Vekiller ve BDP'liler de mitingin yapılmasının planlandığı İstasyon Meydanı'na 100 metre uzaklıktaki Sümer Park'ta oturmaya başladı.

TELSİZDEN 'ORANTILI GÜÇ' ANONSU

Polis telsizlerinden miting için Diyarbakır Valiliği’nce verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda uyarılması ve dağılmamaları halinde ise 'orantılı güç' kullanılarak dağıtılması anonsu yapıldı.

Miting için dün kent dışından Diyarbakır’a gelenlerin ise kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edilmesi gerektiği belirtilerek polisler bu konuda uyarıldı.

İstasyon Meydanı’nda seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahlar da polisler tarafından kapatıldı. Yine miting için getirilen sandalyeler de polis tarafından araçlara konularak kaldırıldı.


MİTİNG OLMAZSA BASIN AÇIKLAMASI İSTEĞİ

Bu arada emniyet görevlileri, BDP Diyarbakır İl Binası'na giderek yöneticilerden programları konusunda bilgi istedi. BDP yetkililerinin, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstasyon Meydanı’na yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedikleri, polisin de Diyarbakır Valiliği’nin yasaklama kararı nedeniyle yürüyüşe izin verilmeyeceği konusunda BDP’lileri uyardığı öğrenildi.

DEMİRTAŞ’IN TWİTTER MESAJI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter mesajında yasaklama ve alınan önlemlere tepki gösterirken, 'Ya özgürlük, ya özgürlük' anlamına gelen Kürtçe 'An azadi, an azadi' ifadesini kullandı.

Demirtaş mesajını, "Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi" diye yazdı.

SİİRT’TE BDP’LİLERİN KENTTEN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİ

Miting nedeniyle çevre il ve ilçelerde de önlem alındı. Siirt’te dün akşamdan itibaren kent çıkışında önlem alan polis, miting için Diyarbakır’a gitmek isteyenlere izin vermedi.

BDP’nin bugün Diyarbakır’da yapmayı planladığı 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine izin verilmemesini protesto için, Mardin’in Nusaybin ve Derik ile Şırnak’ın İdil, Cizre, Silopi ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı.

BDP'LÄ° MÄ°LLETVEKÄ°LLLERÄ°NDEN TEPKÄ°LER

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri İstasyon Meydanı’na 100 metre uzaklıktaki Sümerpark’ta toplandı. Polis, anons yaparak milletvekilleri dışındakilerin alandan ayrılmasını istedi. Grupların ayrılmaması üzerine parka giren çevik kuvvet ekipleri milletvekillerinin haricindekileri çıkarmak isteyince, Selahattin Demirtaş gelerek görevli emniyet müdür yardımcısı ile konuşmaya başladı.

Konuşma kısa sürede tartışmaya dönüşünce Demirtaş, "Buradan ancak benim cenazemi çıkarabilirsiniz lan" diye bağırdı. Bunun üzerine polisler ve BDP’liler arasında gerginlik tırmandı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polislere dönerek, "O emniyet amirini bana getirin kafasına sıkacağım" diye bağırınca, kısa süreli itiş-kakış yaşandı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yerden aldığını söylediği bir mermi kovanını gazetecilere göstererek, "Bunları balistik incelemeye göndereceğiz. İçişleri Bakanı alsın bunları müsait bir şekilde kullansın" dedi.

Diyarbakır’da olaylarda göstericiler merkez Bağlar İlçesi’nde bir otomobili ateşe verip yaktı. Göstericiler araca müdahale etmek isteyen polislere de ses bombası, taş ve molotoflarla saldırdı. Bunun üzerine polis, grubu tazyikli su sıkıp gaz bombası atarak dağıttı. Göstericilerin ara sokaklara kaçmasının ardından itfaiye araca müdahale ederek yangını söndürdü, ancak araç kullanılamaz hale geldi.

SABAHLAYARAK OTURMA EYLEMÄ° YAPACAKLAR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  protesto amacıyla sabaha kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Demirtaş, Sümerpark'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, yapmak  istedikleri mitingin başbakanın talimatıyla yasaklandığını iddia ederek,  seçilmişlere, 7'den 70'e herkese gün boyunca sokaklarda işkence yapıldığını  savundu.

Bu arada gösterilerde ayağından yaralanan BDP Iğdır Milletvekili Pervin  Buldan Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Buldan'ın tedavisi  için İstanbul'a gideceği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!