Diyarbakır Valisi Güzeloğlu: Dicle Nehri yatağı, tamamen ıslah edilecek

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Valisi Güzeloğlu: Dicle Nehri yatağı, tamamen ıslah edilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 15:28

Diyarbakır Valisi Güzeloğlu: Dicle Nehri yatağı, tamamen ıslah edilecek

Haberin Devamı

Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA) - DİYARBAKIR Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dicle Nehri yatağının Silvan Köprüsü'nden Hashavar Çayı'nın birleşim noktasına kadar olan 21 kilometrelik bir kısmının temizlenerek, ıslah edileceğini açıkladı. Güzeloğlu, "Dicle Nehri yatağının büyük bölümünde adacıklar, gelişi güzel ağaç dikimleri, sağlı sollu sazlıklar, nehir yatağını daraltmış. Yer yer su ve çamur birikintilerinin oluşmasına neden olmuştur. Yapılacak çalışmayla Dicle Nehir yatağı, tamamen ıslah edilecek. Bu kötü görüntü, ortadan kaldırılacak" dedi. 
Diyarbakır'da, Dicle Nehri Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir ve DİSKİ Genel Müdür Vekili Sadık Elelçi ile kurum müdürleri katıldı. Vali Güzeloğlu, Dicle Nehri yatağı kapsamında yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bir araya geldiklerini söyledi. Nehrin, Diyarbakır'ın hayat kaynağı olduğunu belirten Güzeloğlu, şunları söyledi:
"Dicle Nehri'nin zenginlik, güzellik ve bir kültür olarak korunması, bu perspektifte tüm çalışmalarımızın, Diyarbakır'da gerçekleştirdiğimiz diğer çalışmalar gibi örnek bir çalışma boyutuna ulaşması temel amacımızdır. Bugün itibariyle Dicle Nehri yatağının büyük bölümünde adacıklar, gelişi güzel ağaç dikimleri, sağlı sollu sazlıklar, nehir yatağını daraltmış ve yer yer su ve çamur birikintilerinin oluşmasına neden olmuştur. Yapılacak çalışmayla Dicle Nehri yatağı, tamamen ıslah edilecek. Bu kötü görüntü, ortadan kaldırılacaktır. Şüphesiz sadece olumsuzluğun giderilmesi anlamında değil; Dicle Nehri'nin tanzim edilmiş, kesit içerisinde doğal güzelliği ve görselliği de böylelikle ortaya çıkarılmış olacaktır. Bu projenin gerçekleşmesi şu an itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımız'ın gündeminde olan ve büyük bir oranda çalışmaları tamamlanan Dicle Vadisi projesiyle bütünleşecek." 
Silvan Köprüsü'nden başlayacak çalışmaların, 5 kilometrelik güzergahta Hashavar Çayı ile birleşme noktasına kadar devam edeceğini anlatan Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:
"Dicle Nehri'nin yatak tanzimi, Silvan Köprüsü'nden 5 kilometre Hashavar Çayı birleşim noktasına kadar 21 kilometrelik bir kısmı kapsayacaktır. Bu açıdan 3 proje şeklinde devam edecek Dicle Nehri projemiz, inanıyorum ki bittiği zaman hem görsel olarak hem de Dicle Nehri Vadisi projesi kapsamında, bugün büyükşehrimizle bütünleşen Hevsel Bahçeleri ve kırklar dağı dediğimiz UNESCO mirasının ve Diyarbakır tarihi geçmişinin çok önemli değerleriyle bütünleşmiş olacaktır. Şüphesiz olası taşkın zararlarının böylelikle önlenmesi de gerçekleşmiş olacaktır. Dicle'nin var olduğundan bugüne olduğu gibi bir hayat pınarı olması, doğal bir güzellik sunması bu perspektifte Diyarbakır ve ülkemizin için değerleriyle korunması temel amacımızdır. Devam eden diğer tüm projelerde olduğu gibi insana saygıyı esas alan ve insan merkezli bir yönetim ve kalkınma anlayışını amaçlayan bir perspektifte Dicle'nin bugüne kadar eksik kalan ihmal edilen, kirlenen ve kirletilen bütün olumsuzluklarından arındırılması da amacımızdır." 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!