Diyarbakır Sur'daki mağdurlara 7.5 milyon liralık eşya yardımı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Surdaki mağdurlara 7.5 milyon liralık eşya yardımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 12:58

Diyarbakır Sur'daki mağdurlara 7.5 milyon liralık eşya yardımı

Haberin Devamı

Ferit ASLAN-Ahmet ÜN/ DİYARBAKIR,(DHA)- DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Aksoy, merkez Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin kazdığı hendek ve kurdukları barikatların kaldırılması için yapılan operasyonlardan sonra başlatılan hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Aksoy şimdiye kadar yıkılan binalarda eşyaları kullanılmaz hale gelen mağdurlara 7.5 milyon liralık eşya yardımı yaptıklarını söyledi.
Vali Hüseyin Aksoy, Valiliğin, Dicle Üniversitesi ile 2-5 Kasım tarihleri arasında düzenleyecekleri, 'Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu' için basın mensupları ile bir araya geldi. Tarihi İç Kale'de gerçekleştirilen toplantıda, Vali Aksoy, hem sempozyum, hem de Diyarbakır ile ilgili güncel konularda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yarın sempozyumunun açılış programını gerçekleştireceklerini, aynı günün akşamında gala yemeği olacağını söyleyen Vali Aksoy, "Temel amacımız, Diyarbakır'ın tarihi yönlerini, doğal güzellerini ve değerlerini Türkiye ve dünyayla paylaşmaktır. Dicle Üniversitemiz ile işbirliği içerisinde bu programı gerçekleştirme kararı aldık. Şu ana kadar yapılan başvurular çerçevesinde üniversitemizle işbirliği içerisinde gerçekleştireceğimiz sempozyumumuza 400 akademisyen katılacak, 281 bildiri sunulacak, yurtdışında 18 katılımcı var, 8 ayrı salonda 27 konu başlığı altında Diyarbakır tartışılacak. 2-5 Kasım tarihlerinde Diyarbakır'ın bütün yönleriyle tartışılacağı bir sempozyumu burada gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız. Özellikle Diyarbakırlı olup, Diyarbakır'ın dışında yaşayan gerek siyasette, ekonomide, sanatta, sporda birçok alandaki hemşerilerimizi de Diyarbakır'a davet ettik" dedi.
TOLANMAYAN ÇÖPLER
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Aksoy, Belediye başkanı Kışanak ve meclis üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasından sonra kentte 5 gün toplanmayan çöpler ile ilgili ise şunları söyledi:
"Gözaltına alınmalarının ardından Diyarbakır'daki bazı ilçe belediyelerimiz çöp toplama noktasında bir çalışma ortaya koymadılar. Biz bu konuda 28 Ekim günü Diyarbakır Valiliği olarak, büyükşehir ve ilçe belediyelerini yazılı olarak uyardık. Çöplerin halk sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, bu amaçla çalışmaların mutlaka yapılmasını, yapmayanlar hakkında ise adli ve idari konuda işlem yapılacağını ifade ettik. Süreç içerisinde Bağlar Belediyesi Pazar günü çalışmaya başladı. Pazartesi günü itibariyle de Yenişehir Belediyesi sabah saatlerinde başladı. Fakat, Kayapınar Belediyesi başlamayarak, dün itibariyle direnç gösterdi. Bu konuda biz de Valilik olarak karar aldık. Kayapınar Belediyesi'nin çöp kamyonlarına el koyma suretiyle, işçi görevlendirerek, çöplerin toplatılması kararı aldık. Bunun üzerine Kayapınar Belediyesi de çalışmaya başladı. Hiç kimsenin Diyarbakır halkına böyle bir sıkıntı yaratmaya hakkı yoktur. Bir takım gelişmeler karşısında insanlar düşüncelerini ifade edebilirler ama bunun yöntemi ve yolu daha farklı bir şekilde olabilir. Bu şekilde yapılan eylem türü Diyarbakır halkına zarar veriyor ve kabul edilebilir değildir. Temennimiz bu tür sorunların kent gündeminde olmaması ve halkın sağlıyla ilişkili bu tür uygulamaların bundan sonra yaşanmamasıdır. Herkesin bu konuda sağduyulu bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz."
BÜYÜKŞEHİR'E KAYYUM ATANMASI
Vali Aksoy, bir gazetecinin tutuklanan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak yerine kayyum atanıp atanmayacağı ile ilgili bir sorusu üzerine ise, "Şu andaki mevcut olan, yürürlüğe göre, belediye başkanlarının terörle ilişkisi nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılmış olması, tutuklanmış olması veya kamu hizmetlerinde yasaklanmış olması nedeniyle ilçe ve belde belediye başkanlıklarına Vali tarafından, il ve büyükşehir belediye başkanlıklarına da İçişleri Başkanlığı tarafından görevlendirme yapılabileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımızca bu konu değerlendirilecektir" diye konuştu.
SUR MAĞDURLARINA 7.5 MİLYON LİRALIK EŞYA YARDIMI
Diyarbakır'da KHK kapsamında açığına alınan öğretmenlerin göreve iadesi ile ilgili bir soruya ise Hüseyin Vali Aksoy, "Milli Eğitim Bakanlığımızca yürütülen bir soruşturma nedeniyle bazı öğretmen arkadaşlarımız görevden uzaklaştırıldılar. Görevlerine iadeleriyle ilgili bir karar gelmiş değil. Bakanlıkça konu değerlendiriliyor" dedi.
Merkez Sur ilçesinde biten operasyonlar ve halen bazı mahallelerde süren sokağa çıkma yasağı ile ilgili Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sur'daki hasar tespit çalışmasının bittiğini, Sur'da evleri yıkılan ailelere şimdiye kadar eşya yardımı olarak 7.5 milyon liralık yardım yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirterek, "Yasağın kalkması için yıkım işlerinin tamamen bitmesi gerekir. Ancak, içeride bulunan bazı tescilli yapılara bitişik olan ve yıkılması gereken evler konusunda iş manikalarının çalışması konusunda sıkıntılar var. Oradaki yıkım işleri işçiler tarafından yapıldığından uzun zaman alıyor. Şu anda Sur ilçesinde su, kanalizyasyon gibi altyapı hizmetlerinin yüzde 25'i tamamlandı. İşler bitince yasak kaldırılacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!