Diyanet'in bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 16:06

Diyanet son günlerde açıkladığı fetvalar ve sorulara verdiği cevaplarla büyük tepki topluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı adına fetva veren kurum olarak bilinen “Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu, en son resmi internet sitesine gelen bir soruyu, sosyal medyada sert tepkilere neden olmasının ardından kaldırdı.

Haberin Devamı

Gelen soru, “Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” şeklindeydi.

Tepkilerin ardından https://fetva.diyanet.gov.tr sitesinden bu soruya verilen yanıt kaldırıldı. Şu anda içinde “şehvet” sözünün geçtiği hiçbir yanıt sitede görüntülenemiyor.

İŞTE O SORU VE CEVABI...

DİYANET'İN ÖNCEKİ SENELERDE SORULARA VERDİĞİ CEVAPLARDAN ÖRNEKLER...

Diyanet, 2015 takviminde, erkeklerin küpe takmasından, köpek beslemeye kadar güncel sorunlarla ilgili fetvalara yer verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tirajı 3 milyonu aşan Diyanet Takvimi’nde güncel dini tartışmalara açıklık getirildi.

Diyanet, erkeklerin küpe takmasından, bireysel emeklilik, yarışma ödülleri, kısırlaştırma, internetten program indirme gibi birçok konuda kararlarını bildirdi.

ERKEKLERİN KÜPE TAKMASINA ONAY YOK:

Haberin Devamı

Müslüman erkeklerin kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Zira Peygamberimiz ‘kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah’ın rahmetinden uzak olsun’ buyurmuştur. Bu ve benzeri uyarılar sebebiyle İslam alimleri ereklerin kadınlara özgü takıları takmalarını tahrimen (harama yakın) mekruh.

BES’E ŞARTLI ONAY:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Kar payı esasına dayalı olarak çalışan birikimli hayat sigortası ile bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi yatırılan primlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caizdir. Aksi takdirde caiz değildir.

ZİYNET ASİL İHTİYAÇ:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Altın ve gümüş dışındaki şeylerden mamul ziynet eşyası zekata tabi değildir. Şafii, Maliki ve Hanbeli bilginlerine göre ise kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet eşyası asil ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekat verilmez.

Haberin Devamı

KÜRTAJIN TAZMİNATI VAR :

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Ana rahmindeki ceninin annenin hayatını doğrudan etkileyecek bir tıbbi zaruret olmadan aldırılması veya kasıt olarak düşürülmesi ya da müessir bir fiil, tehdit veya korkutma ile düşmesi durumunda gurre adı verilen tazminat ödenir.

İZİNSİZ PROGRAM İNDİRMEK CAİZ DEĞİL:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş tutum ve davranış kul hakkı gerektirir. Birer emek mahsulü olarak internet ortamında aktarılmış olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb ürünleri ilgililerin izni olmada elde edip kullanmak caiz değildir.

Haberin Devamı

SÜS KÖPEĞİ BESLEMEK UYGUN DEĞİL:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Başka hayvan sürüleri olmak üzere evlerin, ekinleri, eşyaların korunması, görme engelliler için kılavuzluğundan yararlanılması, sivil savunma ve polisiye amaçlarla koku alma yahut sezgilerinden istifade edilmesi gibi maksat ve amaç olmaksızın sırf süs için evde köpek beslenmesi uygun değildir.

Nitekim Hz. Peygamber "Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler” demiştir.

EMLAKÇI KOMİSYONU HELAL:

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir.

Haberin Devamı

Ücretin önceden belirlenmemiş olması halinde ise mevcut uygulama ve örfe göre hareket edilir. Bu itibarla emlakçının alacağı komisyon ücreti helaldir.

KISIRLAŞTIRMA CAİZ DEĞİL

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması, kısırlığın tedavi ettirilmesi gibi konularda karı kocanın ortak isteğine göre meşru çarelere başvurulması caiz olmakla birlikte, devamlı kısırlığa yol açan ilaç ve aletlerin kullanılması yani kadın veya erkeğin devamlı kısırlaştırılması, sıhhi bakımdan kesin bir zorunluluk olmadığı müddetçe caiz değildir.

DİYANET'TEN STAR WARS AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Diyanetin bugüne kadar verdiği ilginç cevaplar

 Diyanet İşleri Bakanlığı‘nın aylık dergisinde Star Wars serisindeki Jedi savaşçıları eleştri konusu oldu. Derginin bu aylık konusu, Star Wars sevenlerin Jediism (serideki Jedi’lerin mensup oldukları din) dinini seçerek Müslümanlıktan uzaklaştıkları oldu. Dünya genelinde bir çok insanın bu dini seçtiğini, hatta Avustralya’da 70 bin, İngiltere’de ise 390 bin kişinin bu dini seçtiği belirtiliyor. Jediism her ne kadar Hristiyan ülkelerinde bir din olarak görülse de, Türkiye’de Jediism bir din olarak değil, bir eğlence olarak görülüyor. 

BAKMADAN GEÇME!