Diyanet, ezan sesini 80 desibel belirledi

Güncelleme Tarihi:

Diyanet, ezan sesini 80 desibel belirledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 14:12

Diyanet, ezan sesini 80 desibel belirledi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- Yalova İl Müftüsü Turgut Açari düzenlediği basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 5 pilot il arasında olan Yalova’da okunan ezan ve salaların hoparlörden çıkan sessinin belirli bir desibelin altına alınacağını söyledi.

Müftü Açari, makamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Açari, bir süre önce göreve başladığı Yalova ile ilgili izlenimlerini de paylaştı. Açari, Yalova’da en iyi hizmeti sunmak için çalışacağını belirtti.

Ezan ve salalar konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Açari, “Diyanet İşleri Başkanlığı Ocak ayında İstanbul’da, Şubat ayında da Ankara’da ezan çalıştayı yaptı. Bu her iki çalıştaya da 5 il müftüsü davet edildi. Bu davet edilen iller, pilot iller kabul edildi. İstanbul’daki çalıştaya biz de katıldık. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova ve Edirne illeri. İstanbul’da toplantıya çağrıldık. Gerekli görüşmeler tamamlandıktan sonra bu 5 il pilot bölge olacak. Görüştüğümüz konuları da uygulamaya koyacaklar. İnşallah Mart ayında uygulamaya başlamamız isteniyor” diye konuştu.

Ezanın güzel okuması gerektiğini söyleyen Müftü Açari, “Biliyorsunuz ezan bir davettir. Namaz vaktinin geldiğini bildiren bir çağrıdır. Bu çağrının da güzel olması esastır. Bunu da Peygamber Efendimizin uygulamasından anlıyoruz. Ezan sözlerini rüyasında gören Abdullah Bin Zeyd’e Peygamberimiz ‘bu sözleri Bilal’e öğret. Ezanı Hz. Bilal okusun. Onun sesi hem daha güçlü, daha da etkili. Ezanı Bilal okusun’ ifadesinden anlıyoruz ki ezanın güzel okunması isteniyor. Güzel sesli birini seçtiğini de görüyoruz uygulamalarında. Ezan dinin bir alametidir. Terk edilmemesi gereken sünnetlerdendir. Bu vesileyle ülkemizde ezanlar okunuyor. Bir gerçek var. Güzel okunan ezan var, bir de o güzelim ezanı güzel okuyamayanlar var. Bundan hareketle ezan seslerini düzene koymak, rahatsız edici diye düşünülen ses ayarlarını düzene koymayla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımızın bir çalışması var. Hoparlör kullanımında, ses ayarında kusurlu davrananlarımız var. Geçmiş yıllarda ezan kursu yapılmış. 28 personelimiz il genelinde ezan eğitimi almış. Bu güzel sesli olanlar. Kursu geçip başarılı olanlar kendi ezanlarını bizzat okusunlar. Biz de istiyoruz, Başkanlığımız da. Diğer birçok yerde de mikrofonu çok yakın tutma ses cihazını ayarlayamama, ihtiyaç dışı kullanma gibi kusurlar tespit edildi ülke genelinde. Biz pilot şehir olarak bu güzel sesli arkadaşlarımıza merkezi sistemin dışında kendi camilerinde ezan okumaya başlamalarını isteyeceğiz. Diyanet 80 desibel belirledi. Tespitlerine göre insanı rahatsız etmeyen en sağlıklı ses düzeyi 58-60 desibel. 80 desibeli geçince kulak rahatsız olmaya başlar. 85 desibelden itibaren de kulak hasta olmaya başlıyor. Çeşitli yerlerde ölçümler yaptık. 80’in altında olan yerler de var, 85 desibelin üstünde olan yerlerimiz de var. Bir ses uzmanının da desteğini alarak camilerimizin iç ve dış ses ayarları yapılacak. Önümüzdeki günlerde uygulamayı 15 Mart’ta en geç başlatacağız” ifadesini kullandı.

Müftü Açari, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca üniversite öğrencilerine umreyle ilgili indirimli bir programın oluşturduğunu da söyledi. Öğrencilere özel indirim 2 bin 250 lira, bir öğrencinin umre ücreti. Öğrenci bunu 6 ay taksitle de ödeyebilecek. 25 yaşına kadar her üniversite öğrencisinin katılabileceği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!