Diyaloğa evet tavize hayır

Güncelleme Tarihi:

Diyaloğa evet  tavize hayır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2017 23:59

AVRUPA Birliği’nin önceki gün Brüksel’de sona eren iki günlük zirvesinde Türkiye, liderlerin çalışma yemeğinin önemli gündem maddelerinden biriydi.

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmenin ‘amacına ulaştığı’ mesajını liderlere iletti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye ile ilişkilerin ilerletilmesi için ön şart haline getirilmesini sağlamaya yönelik çaba içine girdiği toplantıda AB ülkelerinin genel eğilimi, “Türkiye’yle diyaloğa evet, tek taraflı tavize hayır” şeklinde belirginleşti.

Erdoğan görüşmesinin Türkiye’yle referandum sürecinde kesilme noktasına gelen diyaloğu yeniden başlatma amacı taşıdığı ve bu bağlamda amacına ulaştığı Tusk’ın vurguları arasında yer aldı. Türkiye’nin AB ile yeni bir başlangıç yapma ve ilişkileri rayında tutup ilerletme isteği de liderler tarafından olumlu karşılandı.

İLERLEME ADIMLARA BAĞLI

Haberin Devamı

AB’nin, ilke ve değerleri arka plana itmeden, karşılıklı çıkarları ön planda tutarak ilişkileri daha sakin bir yaklaşımla sürdürme tavrı zirve sırasında teyit edildi. Üye ülkeler Türkiye ile diyaloğa ve danışmaya hazır oldukları mesajını verirken herhangi bir risk alma ya da tek taraflı taviz taraftarı olmadıklarının altını net şekilde çizdiler. Bu da Türkiye’nin bazı alanlarda talep ettiği ilerlemelerin Ankara’nın atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı olacağı anlamına geliyor.

RUMLARDAN KIBRIS MANEVRASI

GKRY lideri Nikos Anastasiadis, toplantıda özellikle güvenlik ve garantiler konusunda üye ülkelerden destek isterken Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’nin AB süreci açısından ön şart olması gereği üzerinde durdu. AB kaynaklarına göre, Anastasiadis’e her konuda tam destek veren tek ülke Yunanistan oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!