Diyalog olsaydı ‘Ermeni soykırımı’ kararı farklı mı çıkardı?

Güncelleme Tarihi:

Diyalog olsaydı ‘Ermeni soykırımı’ kararı farklı mı çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 09:36

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ve CDU federal milletvekili Cemile Giousouf ‘un Berlin’deki Almanya Türk Toplumu’na (TGD) yaptıkları ziyarette, Federal Meclis’in ‘Ermeni soykırımı’ kararını konuştukları öğrenildi.

Haberin Devamı

TGD Genel Merkezi’ndeki görüşmeye TGD Başkanları Gökay Sofuoğlu ve Aysun Aydemir’in yanı sıra yürütme ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. TGD yöneticilerinden edinilen bilgiye göre görüşmede Meclis Başkanı Lammert, soykırım kararının meclisten çıkmasından sonra gösterilen tepkiye çok şaşırdığını dile getirdi. TGD yöneticileri, Sofuoğlu’nun, “Meclis topyekün, tüm Türkleri zan altında bırakan bir karar aldı. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu bizleri çok üzdü” sözlerine Lammert’in, “Ben 100’üncü yılda Ermeni soykırımından bahsettim. Bir yıl boyunca hiçbir dernek ve kimse bu konuyu benimle konuşmadı. Ben bir yıl önce söyledim neden bana gelmediniz” cevabını verdiğini aktardı.

KOPUKLUK ÇİFT TARAFLI

TGD yöneticileri, Lammert’ın konuşmasını “Diyalog kurulabilirdi. Siz gelip bizimle konuşabilirdiniz. Biz de size gelebilirdik. Çift taraflı diyalog kopukluğu oldu. Diyalog içinde olsaydık içerik farklı olabilirdi. Daha hassas olunurdu. Ancak meclis yine de soykırım kararı alırdı” diye sürdürdüğünü anlattı.

Haberin Devamı

NELER KONUŞTULAR?

TGD yöneticileri, ziyarette 1915 olaylarının tarihçiler tarafından araştırılmasının da gündeme geldiği bilgisini verirken diyalogların da karşılıklı olarak şöyle geliştiğini anlattı:

Başkan Sofuoğlu: “Tasarının (Ermeni soykırımı) kabul edilmesine rağmen olayların gerçek yönüyle ortaya çıkması için tarihçiler komisyonu mutlaka kurulmalı. Bunun için siz de destek olun.”

Norbert Lammert: “Başbakan Merkel de bunu istedi. Böyle bir komisyonun kurulması için ben elimden geleni yapmaya hazırım.”

CEM ÖZDEMİR’DEN UYARI

Cem Özdemir’in, Almanya’daki derneklerin, Anayasa’ya uygun olarak çalışmasının üzerinde durduğu bilgisini veren TGD yöneticileri, “Özdemir ‘yasalara uygun çalışmayan derneklerin kendilerine destek beklentisi içine girmesinler’ sözleriyle bazı dernekleri eleştirdi” bilgisini de aktardı.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER RAHATSIZ

Ziyarette, TGD yöneticileri Lammert ve beraberindeki heyete, Federal Meclis’in kararından sonra öğretmenlerin, okullarda ‘Ermeni soykırımı’nı eksik bilgilerle ve tek taraflı anlatabileceklerini ve bunun da hem öğrencileri, hem de velileri rahatsız edebileceğine yönelik kaygılarını da dile getirdi. TGD yöneticileri bu konuda yetkililerin hassas olmaları gerektiği üzerinde de durduğu belirtildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE KÖTÜ ÖRNEK Mİ?

TGD yöneticileri, Ermeni soykırımı iddialarının okullarda tek taraflı ders olarak okutulmasının yanlışlığına değinince Lammert ile TGD Yürütme Kurulu üyesi Yasemin Jesse arasında şöyle bir diyaloğun geçtiğini bildirdi:
Norbert Lammert: “Türkiye’de tek taraflı olarak tarih kitaplarında konu işleniyor.”
Yasemin Jesse: “Konumuz Türkiye değil, Almanya. Biz Almanya’da bir derneğiz. Önceliğimiz Almanya. Kötü örnek teşkil etmez.”

CEMİLE GİOUSOUF: ÖNEMLİ OLAN DİYALOG

CDU milletvekili Cemile Giousouf, TGD’yi ziyaretle ilgili olarak Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:
“Davet TGD’den geldi. Çok faydalı bir görüşme oldu. TGD’nin şu gergin ortamda böylesi bir daveti yapması önemliydi. Taraflar birbirlerine düşündüklerini aktardı. Bizim için de yararlı oldu. Farklı düşünebiliriz. Ancak önemli olan aynı masa etrafında toplanıp birbirimize fikirlerimizi aktarmamız. Diyalog içinde kalmak çok önemli.”

Haberin Devamı

FEDERAL MECLİS: TEHDİTLER DE ELE ALINDI

TGD’yi ziyaret, Federal Meclis’in internet sayfasında da yayınlandı. “Lammert, Almanya Türk Toplumu’nu ziyaret etti” başlığıyla yayınlanan haberde, ziyarette, Federal Meclis’in soykırım kararından sonra Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik ‘ölüm tehditlerinin ele alındığı’ belirtildi. Lammert’in, Türkiye kökenli milletvekillerine yapılan ölüm tehditlerinin tüm Meclis’e yapılmış gibi kabul ettiği ve TGD’nin de bu tehditleri kınadığı da belirtildi.

Diyalog olsaydı ‘Ermeni soykırımı’ kararı farklı mı çıkardı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!