Diyaliz hastaları unutulmadı

Güncelleme Tarihi:

Diyaliz hastaları unutulmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 14:30

Diyaliz hastaları unutulmadı

Haberin Devamı

Coşkun MENEK / ERZİNCAN, (DHA)-DÜNYA böbrek günü dolayısıyla, Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezinde tedavi gören hastaları ziyaret edildi. Diyaliz Merkezi sorumlu hekimi Dr. Nergiz Akbaş tedavi gören hastalar hakkında bilgi verdi.



Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, böbrek hastalığının düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu söyledi. Turan, "Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığın ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir. İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir" diye konuştu.



Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu sözlerine ekleyen Turan şöyle konuştu:



"Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam" olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!