Divanoğlu kahvehaneleri

Osmanlılar, Beyazıt ve Sultanahmet Meydanı arasındaki caddeye "Divanyolu" adını vermişler.

İlk kez Bizanslıların çeşitli anıtlar, sarnıçlar, saraylar ve ünlü Çemberlitaş’ı inşa ettirdiği Divanyolu, daha sonra Osmanlı mimarisine ait eserlerle süslenmeye başlamış. Hem Roma hem de Osmanlı döneminde bir gelin gibi süslenen, alayların resmi geçitlerini yaptığı, komutanların savaşlara yolcu edildiği, sultanların gösterişli düğünlerinin yapıldığı bu ünlü caddenin eski canlılığı, tarihin yapraklarında kaldı. Ancak, böyle bir yazıda Divayolu’nun, bir zamanlar çok meşhur olan ve ehl-i keyfe hizmet veren kahvelerinden ve kahve geleneğinden bahsetmemek olmazdı. Hatta bu yazıyı okuduktan sonra neden Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nde, o günlerdeki gibi kahvenizi yudumlayıp, eskileri hayal etmeyesiniz. Bu arada bana bu yazı için ilham veren kitabın, Beşir Ayvazoğlu’nun "Divanyolu" kitabı olduğunu da söylemeliyim.

Sazlı sözlü makarna

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket penne makarna (ya da burgu makarna)

1 su bardağı süzme yoğurt (tatlı)

2 diş sarmısak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

4-5 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve olacak)

1 su bardağı makarna suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru fesleğen

2-3 yemek kaşığı kıyılmış dereotu ya da maydanoz


n Makarnayı 10 su bardağı tuzlu ve kaynar suda haşlanmaya bırakın. Sosu hazırlamak için; süzme yoğurt, sarmısak, zeytinyağı ve 1 bardak sıcak makarna suyunu mutfak robotuna koyun. 4-5 adet közlenmiş kırmızı biberi süzüp üzerine ilave edin. Son olarak, tuz, karabiber ve kuru fesleğeni ekleyerek, robotta püre oluncaya kadar çekin.

Bu sosu küçük bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp süzülmüş sıcak makarnayla karıştırın. Makarnayı servis tabağına alıp üzerini 2-3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsledikten sonra servise sunun.

Sufle mercan adası

6 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

2,5 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı un

1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi

4 adet yumurta (oda sıcaklığında)

4 yemek kaşığı buğday nişastası

1 su bardağı pudra şekeri

4 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı soğuk süt

Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Derin bir karıştırma kabına aktardığınız yumurta sarılarını 2-3 dakika, köpük oluncaya kadar çırpın. Süt, şeker, un, buğday nişastası, limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyerek bir dakika daha çırpın. Başka bir kapta, yumurta aklarını, mikserle, katılaşıp bembeyaz oluncaya kadar, 10-12 dakika daha çırpın.

Bu karışımı, yukarıda hazırladığımız yumurta sarılı karışıma ekleyerek mikserle 1-2 dakika kadar daha çırpın. Zaten suflenin özelliği malzemelerin ayrı ayrı iyice çırpılması sonra da karıştırılıp tekrar çırpılmasıdır. Bu yöntem uygulandığında sufle çok daha fazla kabarır. Kakaolu sosu hazırlamak için, derin bir karıştırma kabında pudra şekeri, kakao ve soğuk sütü mikser yardımıyla boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sufle için hazırladığınız karışımı, varsa küçük sufle kaplarına paylaştırın. Yoksa derin bir fırın kabı da kullanabilirsiniz. En az 10 dakika önceden, 150 dereceye ayarlanmış fırında sufleyi, en az 35-40 dakika, iyice kabarana kadar pişirin. Kabardığında fırını söndürüp, içinde 1-2 dakika daha beklettikten sonra çıkarın. Üzerine kakaolu sosu gezdirip sıcakken servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları