DİSK Temsilcisi Sağlam: Kıdem tazminatı hayal oluyor

Güncelleme Tarihi:

DİSK Temsilcisi Sağlam: Kıdem tazminatı hayal oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 17:23

DİSK Temsilcisi Sağlam: Kıdem tazminatı hayal oluyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - DİSK Kayseri Temsilcisi Cumali Sağlam, kıdem tazminatının fona devredilecek olmasıyla, çalışanların kıdem tazminatı almalarının artık hayal olacağını söyledi. 
Sağlam, hükümetin kıdem tazminatını ortadan kaldırmasının amacının, patronların işçileri işten çıkarma maliyetini düşürmek olduğunu dile getirerek "Kıdem tazminatı fona/sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler gündelikçi gibi çalışacak, sendikalaşma imkânsız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecek" dedi. Fona devredilmesiyle birlikte, kıdem tazminatı almanın artık hayal olacağını belirten Sağlam, ''Mevcut koşullarda kıdem tazminatından sadece işten atıldığımızda değil, birçok durumda faydalanabiliyoruz. İşveren hakkımızı yediğinde, askerlik hizmeti nedeniyle, kadınlar evlendiklerinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 gün prim ödeme süresini doldurduysak, emeklilik halinde kendi isteğimizle işten ayırıldıysak kıdem tazminatına hak kazanıyorduk. Ayrıca kayıt dışı çalıştırılmamız halinde veya tazminat ödememek için işe giriş çıkış yaptırıldığında dava yolu ile kıdem tazminatını alma şansımız vardı. Fon/sandık sisteminde bu yararlanma koşulları ortadan kalkacak. Ödeme, emekli olduğumuzda ya da 10 yıl gibi bir kıdemde ev alma gibi şartlara bağlı olarak yapılacak" ifadelerini kullandı.
Kıdem tazminatının sadece adının kalacağını vurgulayan Sağlam, "Kimi yetkililer kazanılmış haklara dokunulmayacağını, yani kıdem tazminatının bundan sonra işe girenler için ortadan kaldırılacağını söylüyorlar. Peki bu doğru olsa bile, yeni işçiler uzaydan mı gelecek? Onlar bizim çocuklarımız olacak. Bizden önceki kuşakların bedeller ödeyerek kazandıkları haklar, çocuklarımız için bize emanettir. Çocuklarımızı günübirlik, amele pazarı usulü çalıştırmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!