Dışişleri: AB'nin davet mektubu geldi

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: ABnin davet mektubu geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 13:38

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, AB'nin sanayi ve işletmeler politikalarında müzakerelere başlanmasına yönelik davet mektubunun Ankara'ya ulaştığını, ancak bunun beklentilerini karşılayan bir gelişme olmadığını bildirdi.

Haftalık basın toplantısında AB'nin gönderdiği davet mektubunun ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine Tan, mektubun kendilerine ulaştığını ve mektupla Türkiye'den bu başlıkla ilgili müzakere pozisyon belgesini hazırlamasının talep edildiğini belirtti. Sözcü Tan, bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Ama bu bizim beklentilerimizi karşılar bir çağrı değildir. Biz, müzakere başlıkları çerçevesinde hazır olan 4 başlıkta bir çağrı yapılması beklentisi içindeydik. Umuyoruz AB önümüzdeki günlerde bu yönde daha somut adımlar atacaktır." AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) geçen günlerdeki toplantısında 20. fasıl olan işletmeler ve sanayi politikalarında müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakarak, Türkiye'den pozisyon belgesini sunmasının istenmesini kararlaştırmıştı.

Kıbrıs Rum kesimi, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerin itirazı nedeniyle tarama süreci ve teknik çalışmaları tamamlanan diğer fasıllarda (mali kontrol, istatistik, ekonomik ve parasal politika) ise şimdilik Türkiye'den pozisyon belgesi istenmiyor.

Müzakerelere geçilmesi için Türkiye'nin pozisyon belgesini sunmasının ardından AB'nin hazırlayacağı ortak tutum belgesinin üye ülkelerin onayını alması gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye, AB dönem başkanı tarafından ilgili fasılda müzakerelerin açılması için düzenlenen hükümetlerarası konferansa davet ediliyor.

Sözcü Tan, bir gazetecinin AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Türkiye'nin büyük bir limanını açması karşılığında dondurulan başlıkların açılmasına dair plan hazırladığına ilişkin haberleri hatırlatması üzerine ise kendilerine böyle bir bilginin ulaşmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!