Dişhekimleri hergün Sağlık Bakanlığı’na yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dişhekimleri hergün Sağlık Bakanlığı’na yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 12:43

Hastayla ilgili tüm bilgilerin Sağlık Bakanlığı’na verilmesi zorunluluğu getiren, yeni diş polikliniği açılmasını engelleyen, muayenehanede çalışma süresini sınırlandıran Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağı dişhekimlerini harekete geçirdi. Taslağa karşı çıkan dişhekimleri hergün başka bir şehirden gelerek, bakanlığa yürüyor. Yürüyüş eylemi bir ay sürecek.

Haberin Devamı

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağının hastaların bütün bilgilerinin Sağlık Bakanlığı’na verilmesini zorunlu tuttuğunu hatırlatan Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, “Üstelik kapatılan sağlık kuruluşlarındaki bütün kayıtların da sağlık müdürlüğüne teslim edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Geçtiğimiz aylarda alınan Danıştay kararında, Sağlık Net2 sisteminin uygulanması hukuka aykırı bulunmuş ve ilgili genelgenin yürütülmesi durdurulmuştu. Bu taslakta benzeri hukuka aykırılıklar yineleniyor” dedi.

Taslağın küçük çalışma gruplarının (muayenehane) ortadan kalkmasını hedeflediğini belirten Prof. Dr. Yücel, “Mevcut poliklinikler B tipi ADSM (ağız ve diş sağlığı merkezi) diye nitelendiriliyor. Buna karşılık yeni B tipi ADSM’lerin açılmasına olanak sağlanmıyor. B tipi ADSM’lerin adres değişikliği halinde dahi şartları oldukça ağır olan A tipi ADSM haline getirilmesi, aksi halde kapanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Dişhekimleri hergün Sağlık Bakanlığı’na yürüyor

DİŞHEKİMİ KENDİ AÇAMIYOR, YANINA DOKTOR ALMASI ŞART

Dişhekimleri hergün Sağlık Bakanlığı’na yürüyor
A tipi ADSM açmak isteyen dişhekimlerine yanlarına doktor ortak bulması şartı getirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Yücel, “Bu yeni bir sahiplik biçimi. Ayrıca dişhekimi olmayanlar yüzde 49 hisse ile A tipi ADSM içinde yer alabiliyor. Böylece bir yandan dişhekimi işçileştirilirken, sermaye koyan ortağın kar beklentisini karşılamaya çalışan yapılar haline dönüşüne zemin hazırlanıyor” dedi. A tipi ADSM için bu da yetmiyor. Sözkonusu taslak ayrıca, A tipi ADSM için müstakil binada yer alması ya da ana yapıdan bağımsız bir girişinin bulunması, en az 5 diş üniti, yeterli otopark, jeneratör, tekerlekli sandalye sığacak asansör şartları da getiriyor.

BAKAN KARAR SİYASİ DİYOR

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bir toplantıda biraraya geldiklerini belirten Prof. Dr. Yücel, “Kendisine yeniden düşüncelerimizi anlattım. Ancak bunun siyasi bir karar olduğunu, birşeyler yapmaya çalışacağını söyledi” dedi.

Dişhekimleri hergün Sağlık Bakanlığı’na yürüyor

DİŞ TEKNİSYENİ MUAYENEHANEDE ÇALIŞAMAYACAK

Prof. Dr. Yücel’in verdiği bilgiye göre taslak ayrıca şunları öngörüyor:
* Meslek örgütü ile dişhekimleri arasındaki bağ zayıflatılıyor. Üyelik kontrol edilmediği gibi inceleme-denetleme ekiplerindeki oda temsilcileri çıkarılıyor.
* Halen muayenehanede diş teknisyeni istihdamı dişhekiminin isteğine bağlı. Taslakta muayehanelerde çalışmalarına izin verilmiyor. ADSM’lerde ise ‘çalışabilirler’ deniyor.
* Asansörsüz binada muayenehane açılamayacak. Türkiye’deki yapı stoku dikkate alındığında bunun heryerde sağlanmasının mümkün olmadığı besbelli. Bunun tek anlamı var, muayenehane açılmasını zorlaştırmak.
* Yapı kullanma izin belgesi, depreme dayanıklılık raporu ve yagın raporu olmayan binalarda muayenehane açılamayacak. Oysa Türkiye’deki binaların pek çoğunun yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınmamış. Buna karşın bu binalara elektrik, su, gaz vs. her türlü kamu hizmeti sunuluyor.
* Muayenehanede çalışma süresi sınırlandırılıyor. Çalışma süresi ruhsatta belirtilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!