Dışarıdan ikinci bakan

Güncelleme Tarihi:

Dışarıdan ikinci bakan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 01:10

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı son kabine revizyonu ile, hükümete "dışardan", yani milletvekili olmayan tek isim girdi; Efkan Ala. Ala'nın soyadı üzerinde çelişkili açıklamalar yapıldı. Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kabine listesinde Bakan'ın soyadı 'Ala' olarak yer alırken twitter hesabında ise 'Âlâ' yazdığı görüldü.

Haberin Devamı

AK Parti hükümetlerinde daha önce de Ahmet Davutoğlu milletvekili olmamasına rağmen Dışişleri Bakanı olarak atanmıştı. 2010 yılında Bakan olan Davutoğlu, 2011 seçimlerinde Konya'dan aday olup, milletvekili seçildi.

Yeni Bakan'ın soyadı ile ilgili tartışmalar ise twitter hesabında yer alan bilgiyle sona erdi. Resmi Gazete'de 'Ala' olarak duyurulmasına rağmen twitter hesabında kendi ismini Efkan Âlâ olarak yazdığı görüldü.

Dışarıdan ikinci bakan



KILIÇDAROĞLU'DAN İLK TEPKİ

Başbakan Erdoğan yeni bakanları açıklarken CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'a konuk olan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ala'nın içişleri Bakanlığı'na atanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi;

Haberin Devamı

"Kendisine hiç itiraz etmeyecek, düşündüklerini hayata geçirecek bir kabine oluşturmaya çalışıyor. Efkan Ala bu bağlamda, bir dönem İçişleri Bakanlığını devre dışı bırakarak, doğrudan İstanbul'daki valiye ve emniyet müdürüne talimat verip, Gezi Olayları dolayısıyla aktif rol üstelenen bir kişi. Şunu AKP milletvekillerinin kendilerine sormaları gerekiyor. Bu kadar, parlamenter içinde, İçişleri Bakanı olacak kimse yok mu? Başbakanlık müsteşarını oraya getiriyorsunuz? Bu soruyu ben soruyorum, ama Adalet ve Kalkınma Partisi'nin saygıdeğer milletvekillerinin de kendilerine sorması gerekiyor. Neden? Çok özelliği olan bir bakanlık olur, örneğin Dışişleri Bakanlığı, hadi dışardan birisini getirdi, dışarıdan dünyayı çok iyi okuyan, birisini. İçişleri bakanlığı bu."

BAŞBAKAN'IN SAĞ KOLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır en yakın çalışma arkadaşı olan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'yı, İçişleri Bakanlığı görevine getirdi. Başbakanlık Müsteşarlığı, Ankara kulislerinde en yüksek düzeyli bürokrat olması nedeniyle "bir numaralı bürokrat" olarak anılıyor. Memur maaşları bile, Başbakanlık Müsteşarı maaşına göre belirleniyor.

1965 Erzurum doğumlu Ala, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1988'de kaymakamlık stajına başlayan Ala, iki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere’de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli’de vali yardımcılığı yaptı.

Efkan Ala İçişleri Bakanlığı’nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı, Turizm Bakanlığı’nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. Batman valiliğinden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne atandı. Ancak Diyarbakır Valiliği ancak bir yıl sürdü; Ala, 8 Eylül 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile Başbakanlık müsteşarı oldu; son 6 senedir, Başbakan Erdoğan'a "en yakın isim" olarak çalışıyor.

Efkan Ala, Ankara'ya atanmadan önce verdiği bir mülakatta, Başbakanlık Müsteşarı görevini, kendi ifadeleriyle şöyle tanımlamıştı;
"Siyasi iradenin bir kararı vardır. Mesela bürokrasinin yeniden yapılandırılması, daha aktif olması, kamu hizmetlerinin daha şeffaf, daha reformist ve hızlı çalışması. Buradaki mekanizmaları etkin tutarsanız, "Bürokrasideki en etkili yer" sözünü hak eder."

Haberin Devamı

EDEBİYAT DÜŞKÜNÜ

Ala, yakın çevresi tarafından edebiyata olan düşkünlüğü ile de tanınıyor. Edebiyatı, yine kendi ifadeleriyle şöyle tanımlıyor;
"Edebiyat insan için bir limandır. İnsanın gördüğü her kareyi resmin tamamı zannetmesini engeller ayrıca. Resmin tamamını görenin de detayları ihmal etmemesini sağlar. Edebiyatla ilişki, hayatın anlamlı seyrinin bir şartıdır" Efkan Ala'nın bilinen bir başka yönü ise, Türk Sanat Müziği'ne düşkünlüğü.

BÜROKRASİNİN KARA KUTUSU

Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde Ala, AK Parti hükümetinden ya da TBMM grubundan gelen tüm kanun teklif ve tasarılarına katkı sunmasıyla da tanınıyor. Tüm bakanlıklardan gelen kanun tasarıları, ya da AK Partili vekillerin imzasıyla verilen kanun teklifleri, mutlaka Ala'nın elinden geçiyor. Ala'nın Başbakanlık'ta kurduğu ekip tarafından kimi zaman, yeniden yazılıyor.
Ala'nın bürokrat atamalarında, özellikle de İçişleri Bakanlığı'ndaki vali atamalarında da fikirleri alınan kişilerden biri olduğu Ankara kulislerinde konuşuluyor. Son olarak, Yolsuzluk ve rüşvet skandalından sonra görevden alınan İstanbul Emniyet Müdürü'nün yerine Aksaray Valisi Altınok'un getirilmesinin ardındaki isim olarak adı anıldı.

ABD ZİYARETİNDE SÜRPRİZ

Haberin Devamı

Türkiye tarihinde Başbakanlık Müsteşarları genellikle içişlerinde çok etkin olmakla birlikte, dış politikada daha pasif duruşları ile bilinirler. Ancak Efkan Ala, son dönemde dış politikada da etkinliğini hissettiren isimlerden biri olmuştu. En büyük sürpriz ise, Başbakan Erdoğan'ın son ABD ziyaretine katılmasıydı.

PEKİ YENİ "BİR NUMARALI BÜROKRAT" KİM OLACAK?

Efkan Ala'nın adı Kabine listesinde açıklanır açıklanmaz, Ankara kulislerinde boşalttığı makama kimin geleceği de konuşulmaya başladı. Başbakanlık Müsteşarlığı için en çok adı geçen isim Yine bir başka iddiaya göre ise, Efkan Ala’dan boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğuna ise İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu. Taraklı, Şemdinli, Doğanyurt, Ceylanpınar, Serinhisar ve Akhisar kaymakamlığı yaptıktan sonra Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize’de valilik görevinde bulunah Müftüoğlu, sırasıyla Devlet Personel Başkanlığı Başkan Yardımcılığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı da yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!