Dışardaki yatırımlar Fiba'yı krizde korudu

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Aras, ‘‘2001 yatırımları finans ve perakende sektörlerinde olan Fiba ile benzeri gruplar için iyi olmadı.

Ancak, bizim yatırımlarımızın büyük bölümü yurtdışında olduğu için onlar krizden etkilenmedi’’ dedi.

TÜRKİYE'nin, 2001 yılında Cumhuriyet tarihinin en ciddi krizini yaşadığını vurgulayan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Aras, ‘‘2002 yılının tekrar büyümeye geçiş yılı olmasını bekliyoruz’’ dedi. Grubun yatırımlarının büyük ölçüde yurtdışında olması nedeniyle iştiraklerinin krizden etkilenmediğini belirten Ömer Aras, 2002'nin 2001'den çok daha iyi bir yıl olacağını söyledi.

2002'nin, 2001'de yapılan büyük yapısal reformların sonuçlarının alınmaya başlayacağı bir yıl olacağına işaret eden Ömer Aras, şöyle konuştu: ‘‘Fazin ve dövizin düşmesi-yükselmesi belirli etkenlerin sonucu oluşabilir. Ancak esas kriter ekonomik büyümedir. Faizlerin ve kurun belirli bir dengeye gelmesi sevindirici, ancak esas canlanma ve başarı ekonomik büyüme ile olacak. Bütçe disiplininden, devlet bankalarında gerçekleştirilen yeniden yapılanmaya kadar tüm reformlar olumlu sonuçlarını 2002 yılında verecek.’’

Zora girmiş şirketlerin 2002'yi ‘‘yeniden yapılanma ve operasyonel kárlılıklarını artırma yılı’’ olarak yaşayacaklarını söyleyen Aras, özellikle bankacılık sektörünün aktif kalitesini düzeltmeye başlayacağını ve piyasalardan kazanmak yerine, müşteriden kazanmayı tercih edeceğini belirtti.

KRİZ UZUN SOLUKLU OLDU

Faizlerin yükselmesi ile başlayan ve Şubat ayında gerçekleşen devalüasyonla reel sektörü de etkisine alan krizin uzun soluklu olduğunu hatırlatan Ömer Aras, ekonominin 2001 yılında ciddi ölçüde daraldığına dikkat çekti. Fiba Holding için de 2001'in çok bir yıl olmadığını belirten Aras, şöyle devam etti:

‘‘Böyle bir yıl, yatırımları finans ve perakende sektörlerinde olan Fiba Holding için diğer gruplar gibi iyi bir yıl olmadı. Ancak Fiba Holding'in finans sektöründeki yatırımlarının büyük ölçüde yurtdışında olması iştiraklerinin krizden etkilenmemeleri sonucunu doğurdu. Ayrıca ekonomik kriz Türkiye'deki tüm şirketlerde olduğu gibi Fiba Holding'de de katma değeri yüksek aktivitelerin belirlenmesine ve ileriye dönük kalıcı olacak çok ciddi maliyet düşürülmesine imkan sağladı.’’

2002'nin ekonominin toparlanması açısından önemli bir yıl olacağını söyleyen Aras, ‘‘2002 yılında ekonominin tekrar kalıcı bir büyüme trendine gireceğini öngörüyoruz. Planlarımızı buna göre yapıyoruz’’ diye konuştu.

Fiba'nın kriz reçetesi

Gruptaki tüm şirketler piyasa risklerini azaltıcı önlemler aldı.

Faiz ve kur dalgalanmalarından etkilenmemek için yapılabilecek tüm finansal uygulamalar kullanıldı.

Verimlilik kavramı ön plana çıktı.

Maliyet düşürücü önlemlerin kalıcı olmasına önem verildi.

Eleman eksiltme son tercih olarak kullanıldı.

Eleman eksiltmede verimlilik kavramı ön planda tutuldu.

2002'de bütçesini 3'er aylık yapacak

FİBA Holding'in 2002 yılı bütçesini 3'er aylık dönemlerde güncelleştirerek yenileyeceğini belirten Ömer Aras, ‘‘Dönüşümde olan bir ekonomide 12 aylık kalıcı bütçe yerine, gelişmeleri yakalamak için, 3 aylık revize edilen ve her seferinde önümüzdeki 12 ayı planlayan bütçeler yapacağız’’ dedi. Grubun perakende sektöründeki şirketlerinin 2002 yılı için planladıkları yeni yatırımları gerçekleştireceklerini belirten Ömer Aras, ‘‘Faaliyet gösterdiğimiz finans ve perakende sektörleri ekonomik büyüme ile çok yakın bir korelasyon içinde. Bu nedenle tüm planlar buna göre yapılıyor’’ diye konuştu.
Yazarın Tüm Yazıları