Diş hekimlerinden mısır şurubu uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Diş hekimlerinden mısır şurubu uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2015 01:38

Ramazanda ağız sağlığının korunması için sahur ve iftar sonrası diş ve diş etlerinin fırçalanmasının önemli, mısır şurubu içeren gıdaların tüketilmesinin ise "tehlikeli" olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ramazan ayında ağız ve diş sağlığının korunmasının çok daha fazla önem kazandığını söyledi. Ramazanda oruç tutanların yaklaşık 17 saat süreyle aç kaldığını, bu geçen uzun sürede dişler üzerinde bulunan mikroorganizmaların faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Yücel, bu durumun da dişlerin çürümesine, diş etlerinin iltihaplanmasına yol açan zararlı maddelerin ağız boşluğunda oluşmasına ortam yarattığını dile getirdi.

SAHURDAN SONRA DİŞ FIRÇALAMAMAK DİŞ İLTİHABI YAPABİLİR

Sahurdan sonra dişler, diş etleri ve dilin, diş hekiminin önerdiği kurallara uygun diş fırçası ve florlu diş macunu ile fırçalanarak temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, bunun yapılmaması halinde zararlı maddelerin dişleri çürüttüğünü, diş eti iltihaplarının oluşmasına ve kötü ağız kokusuna neden olduğunu kaydetti.

İftar ve sahur arasında çoğunlukla karbonhidrat türü yiyecek ve içeceklerin tüketildiğini dile getiren Yücel, bunlarda şeker içeriğinin bulunmasının ağız sağlığı için ciddi tehlike oluşturabileceğini anlattı.

Haberin Devamı

"ŞEKERLER İÇİNDE EN HIZLA YAĞA DÖNÜŞEN FRÜKTOZ"

Şekerlerin küçük moleküllü karbonhidratlar olduğuna ve dişte çürük oluşturduğuna dikkati çeken Yücel, şöyle devam etti:

"Ancak son yıllarda çok daha ucuza mal olan mısırdan elde edilen yüzde 80 oranında früktoz ve yüzde 20 oranında glikozdan oluşan mısır şurubu, daha tatlı ve daha ekonomik olduğu için piyasada çok daha kullanılmaktadır. Mısır şurubunun ramazan ayında daha da yoğun kullanılması yüksek ihtimaldir, bu durum ağız sağlığımıza olduğu kadar genel sağlığımız için büyük tehlike oluşturmaktadır. Ağız sağlığımızı, dişlerin üzerinde bulunan bakteri plağı içerisine nüfuz edip asit oluşturarak çürütüyor, riske atıyor, genel sağlığımızı da şekeri hızla yağa dönüştürerek olumsuz etkiliyor."

Prof. Dr. Yücel, şekerler içinde en hızla yağa dönüşenin früktoz olduğunu, fazla früktoz kullanımının diyabet, hipertrigliserid, diyabet, koroner kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması, hipertansiyon gibi hastalıklara yol açtığını belirterek, "Satılan paketlerin üzerinde mısır şurubunun yanı sıra 'nişasta bazlı sıvı şeker' ya da 'NBŞŞ' tanımları da yer alabiliyor. O nedenle genel sağlığımız ve ağız sağlığımız, piyasada satılan bu tür ürünlerden, meyve sularından, paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalardan dolayı tehlike altında bulunuyor ve kullanıcıların buna dikkat etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!