Dış görünüşe önem vermeyin

Sofralarımızın "olmazsa olmazı"dır ekmek. "Gelirken bir şey alayım mı, bir şey lazım mı" gibi sorulara hep ekmek kutusuna bakıldıktan sonra cevap verilir.

Ekmek eskiden beri bu kadar vazgeçilmez miydi bilinmez ama zamanın, ekmeği şekil ve kullanılan malzeme bakımından değiştirdiği kesindir. Örneğin, Mısırlıların yaptıkları ekmekler yassı ve spiralken, Yunanlılar Afrodit için meme şeklinde, Artemis içinse hilal şeklinde ekmekler yapmışlardır. Bu ekmeklerin başka bir özelliği de Tanrılarına kurban kesemeyecek kadar fakir olan insanların sunak olarak Tanrılara adadıkları en önemli gıda maddesi olmalarıdır. Ekmek zamanla şekil bakımından değişti, evet. Ve günümüzde her şeyi çeşit çeşit yapmaya meraklı biz insanlar, ekmeği de hiç olmadığı kadar çeşitlendirdik ve papatya şekilli ekmekler bile yaparak bu "çeşitlendirme" işinde ne kadar usta olduğumuzu ispatladık. Marketlerdeki raflarda ekmeğe ayrılan yer gittikçe genişlemeye devam ededursun, siz ekmeğin şekline değil içerdiği maddelere bakmaya çalışın. Çünkü ekmek, sofralarımızdaki yerini hep koruyacak gibi görünüyor.

Artvin’in balkabaklı pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

 2 ince dilim balkabağı (yaklaşık 200 gr)

 1 yemek kaşığı tereyağı 

2 su bardağı pirinç

 3 su bardağı et ya da tavuk suyu

 2 çay kaşığı tuz, karabiber

 Pirinci 4 su bardağı tuzlu ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Balkabağı dilimlerinin kabuklarını soyup yeşil kısımlarını attıktan sonra, kuşbaşı et formunda doğrayın. Diğer taraftan, tereyağını geniş ve kenarları yüksek bir pilav tenceresinde eritip üzerine kabakları aktardıktan sonra, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci aktarıp tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 5 dakika kadar kavurun. 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpin. Orta ısılı ateşte, pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekince ocağın altını kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 30 dk. kadar dinlendirin. Servis yapmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın. Sıcak servis yapın.

Adana’nın yüksük çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

 4 su bardağı un

 1 çay kaşığı tuz 

Alabildiğine su 

250 gr yağsız kıyma 

1 su bardağı haşlanmış nohut 

2 tatlı kaşığı biber salçası 

4 su bardağı et suyu 

1 yemek kaşığı bitkisel margarin 

1 tatlı kaşığı pul biber 

1 yemek kaşığı kuru nane 

2 adet limonun suyu 

2 çay kaşığı tuz, karabiber 

Unu yoğurma kabına aktarıp üzerine tuz ve yeterince su ekleyerek ele yapışmayan, sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, sonra 20 dakika dinlendirin. Hamurdan eşit büyüklükte iki adet beze yapın. Bezeleri oklava yardımıyla, hazır yufka kalınlığında açın. Yufkadan, dikiş yüksüğü ya da ruj kapağı yardımıyla yuvarlak parçalar yapıp parçaları tepside biriktirin. Yağsız kıymanın üzerine tuz, karabiber, pul biber ve yarım limonun suyunu ilave edip iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayın. 3 yemek kaşığı sıvıyağı teflon tavaya aktarıp köfteleri kızgın yağda 5-6 dakika kadar kızartın. Margarini orta boy bir tavada eritip salça, et suyu, tuz, karabiber ve limon suyunu ilave ettikten sonra kaynatarak çorbanın sosunu hazırlayın. Nohut ve köfteleri kaynamakta olan sosun içine atıp 15 dakika pişirin. Son olarak önceden hazırladığınız yuvarlak hamurları da aktarıp 10 dakika daha kaynatın. Sıcak sıcak servise sunun. Hamurdan yuvarlaklar çıkarmak için 1 santim çapında herhangi bir kalıptan yararlanabilirsiniz. Bu çorbanın özelliği içinde bozuk para şeklinde hamurlar olmasıdır.
Yazarın Tüm Yazıları