Diş ekerken önlem alınmalı

BİR ya da birden daha fazla diş eksikliği olan veya ağızda hiç dişi bulunmayan hastalara implant (diş ekme) tedavisi günümüzde kolaylıkla yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

İmplant, çene kemiğinizde diş kökü işlevi görerek; rahatlıkla yemek yiyebilme, gülme ve konuşabilmenizi sağlayacak olan protezlerin yapılmasını sağlar. İmplant dediğimiz yapay diş kökü ekimi, doğru ve uygun koşullara sahip hastalara yapıldığı zaman yüzde 90’a yakın bir başarı elde edilmektedir. Dünya çapında yılda uygulanan implant sayısı 500 bin civarındadır. Fakat bazı genel rahatsızlıklar ve alışkanlıklarda implant uygulaması yapılamamakta veya önlemler alınarak uygulama gerçekleştirilmektedir. Bu rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz:
Kontrol altına alınamayan Diabet (şeker rahatsızlığı), çok fazla alkol ve sigara kullanımı, hamilelik, doğuştan bazı rahatsızlıklar (kan rahatsızlıkları, hemofili vb), diş sıkma alışkanlığı, radyoterapi yani şua tedavisi (5000 grad üstü) almış hastalar.
Kontrol altına alınamayan şeker rahatsızlığında damarların yapısı ve kan akış hızı bozulduğu için çene kemiği ve implant yeteri kadar beslenemez. Bu durumda kemik ile implant arasında istenilen güçlü bağ oluşamayabilir. Ayrıca yara bölgesinin iltihaplanmaya uygun bir ortam olması başarı oranını düşürür. Kandaki şeker seviyesi kontrol altındaysa tedavide pek bir problem yaşanmaz. Öncelikle endokrin uzmanı ile iletişime geçilir. Kandaki şeker düzeyi düzenlenir.

Haberin Devamı

Botoksla tedavi

Diş sıkma (bruksizm) alışkanlığında implantlara çok fazla yük bindiği için implantın ağız içinde kalma ömrünün kısalması beklenen sonuçtur. Diş sıkma alışkanlığının tedavisini botoks uygulayarak (altı ayda bir) veya gece plakları ile yapmak mümkündür.
Aşırı alkol ve sigara kullanımı ağız içi dokuların beslenmesini bozar. Dokular yeteri kadar oksijenlenemez. Bu durum dişeti çekilmesine ve çene kemiğinizde erimelere neden olur.
Kanser tedavisi esnasında özellikle kafa bölgesine şua tedavisi verilmiş ise, dokuların tekrar canlanabilmesi için iki yıl kadar bir zaman dilimi gerekebilir. Çünkü alınan şua sağlıklı normal hücreleri de öldürebileceği göz önüne alınmadır.
Ayrıca ağız bakımı kötü olan hastalarda mutlak suretle iyi bir ağız hijyeni sağlanmadan implant uygulamak yanlış bir yaklaşım olur.
İmplant uygulamalarında çene yapısının elverişli olması kadar genel sağlık problemleri ve kişinin alışkanlıkları da başarıda büyük rol oynadığı unutulmamalıdır. Sağlık sorunları bütün olarak ele alınmalı; gerektiğinde diğer branştan doktorlar ile görüş birliğine varılmalıdır. Yaşamda asıl olan sağlığınız bozulmadan gerekli önlemleri almaktır.

Yazarın Tüm Yazıları