Diş çektir, sanat eğitimi al Kadıköylü'ye bedava

Güncelleme Tarihi:

Diş çektir, sanat eğitimi al Kadıköylüye bedava
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 12:20

İstanbul Kadıköy Belediyesi, Göztepe’deki 5 katlı bir binada 'Çocuk Yaşam Merkezi' adı altında sadece çocuklara yönelik ücretsiz hizmetler veriyor.

Haberin Devamı

Cahit AKYOL
 
Binanın 3 katı sağlık için ayrılmış, 2 katı da sanat. Burada Çocuk Diş Sağlığı Polikliniği ve Çocuk Sağlığı Polikliniği adı altında iki poliklinik var. Polikliniklerde bugüne kadar Kadıköy ilçesi sınırlarındaki 60 ilköğretim okulunda eğitim gören binlerce öğrencinin tümünün sağlık taramaları gerçekleştirildi. Binanın sanata ayrılan 2 katında ise 1400 öğrenci müzik, dans, bale, drama, resim ve halk müziği korosu dallarında eğitim alıyorlar.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, hizmete soktukları bu iki projeyi İsviçre’deki bir modelden uyarladığını söylüyor: “Bir heyet ile İsviçre’ye inceleme gezisine gitmiştik. Orada ilköğretim çocuklarına devlet imkanlarıyla ücretsiz diş taraması yapılıyordu. Dişlerinde problem olan çocukların tedavilerini ise devlet karşılıyordu. Sağlıklı olanlara da çürümeye karşı koruyucu bir işlem yapılıyordu. Tamamen ücretsiz olan bu projeyi 2007 yılında Kadıköy’de uygulamaya karar verdim. İlçemizde ilköğretim okullarında okuyan 78 bin öğrenci var. ‘Çocuklarımızın Gülüşüne Sağlık’ diye adlandırdığımız projeyi önce İçerenköy’de açtığımız polikliniğimizde başlattık. Sonra Ataşehir semtinin ilçe olarak Kadıköy’den ayrılmasından sonra merkezimizi Göztepe’deki yeni binamıza taşındık. Göztepe’de bulunan binayı, Kadıköy Belediyesi Çocuk Yaşam Merkezi olarak adlandırıyoruz. Binada sadece çocuklara hizmet veriliyor. İki katı sağlık, 3 katı ise sanata ayrıldı.”

Haberin Devamı

Poliklinikte bugüne kadar, 75 ilköğretim okulunun 60’ındaki tüm öğrencilerin birinci kademe taramaları gerçekleştirildi, tedavileri devam ediyor. Öğrencilerin dişlerine yapılan müdahalelerin sayısı 250 bini geçti.

ÇİZGİ FİLMLİ DİŞ TEDAVİSİ

Klinikte her şey çocuklara uygun olarak tasarlanmış, duvarları da çocuk kahramanlarının figürleri ile süslü. Diş üniteleri arasında duvar ve bölme yok. Tüm çocuklar tedavileri boyunca birbirlerini görebiliyor. Ayrıca tedavileri sırasında ekranlardan çizgi filmler gösteriliyor. Ama hizmet dişle sınırlı kalmamış: “Bu merkezde çocukların sadece dişlerinin değil, başka sağlık sorunlarına da çözüm bulmak için geçen yıl bir de Çocuk Sağlığı Polikliniği açtık. Burada da her türlü teşhis, tahlil ve tedavi hizmeti vermeye başladık. Buradaki tüm hizmetler ücretsiz. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu projeden gurur duyuyoruz. Sadece ilköğretim çocukları değil, engelli çocuklar, mülteci çocukları, kadın sığınma ve barınma evlerinde bulunan çocuklarımız ile devlet yuvalarındaki kimsesiz çocuklarımızın da tedavilerini üstleniyoruz.”

Haberin Devamı

İSTER BALE, İSTER BAĞLAMA

Binada bir Çocuk Sanat Merkezi de var. Ücretsiz sanat eğitimi veriliyor. 5-14 yaş arası 1400 çocuk kayıtlı. Branşlarında uzman 22 öğretmen eğitim veriyor. Amaç; çocukları bir müzik aleti veya sanatın bir dalı ile tanıştırmak. Eğitimler, müzik, bale-dans, drama, resim olarak 4 ana bölümde veriliyor. Hafta sonları tüm gün, hafta içi ise çocuklar okul sonrasında saat 15.00’ten sonra buraya gelip derslere katılıyor.

SANAT MERKEZİNDE

Müzik Bölümü: Piyano, keman, viyolonsel, gitar, bağlama, vurmalı çalgılar, çocuk ve gençlik korosu ve halk müziği korosu olarak çalışmalar yapılıyor. Eğitim süresi 4 dönem ve 2 yıl. Öğrenciler yetenek değerlendirme sınavı ile seçiliyor. Başvuran öğrencinin Kadıköy’de oturması şart.
Bale Dans Bölümü: Bale 5-7 yaş, dans ve halk dansları ise 8-14 yaş çocuklarına veriliyor.
Drama Bölümü: 5-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik. Eğitim 1 yıl. Drama çalışması bir tiyatro dersi değil. Çocuğun kendini daha iyi ifade etmesi, çevresi ile uyumlu ve paylaşımcı olarak yaratıcılığının öne çıkarılması amaçlanıyor.
Resim Bölümü: 5-14 yaş arasındaki çocuklar için. Eğitim süresi 1 yıl. Amaç çocuğun yaratıcı dünyasına, çizerek, boyayarak katkıda bulunmak, görmek ile bakmak arasında farkı ortaya çıkarabilmek.

Haberin Devamı

TEDAVİLER NASIL OLUYOR?

Öğrenciler Çocuk Ağız Diş Sağlığı Polikliniği’ne okullarından kendi servis araçları ile getiriliyor. İlk gün pedodonti uzmanları tarafından tedavi planları çıkartılıyor. Uzman hekimler gerekli gördüğü çocuklara randevu veriyor. Uzman diş hekimi tedavi planına başlıyor, bu arada diş hekimleri de velilere ağız hijyeni eğitimi veriyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!