Dış basında yolsuzluk skandalı

Güncelleme Tarihi:

Dış basında yolsuzluk skandalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 10:16

17 Aralık'ta başlayan ve gün geçtikçe büyüyen yolsuzluk skandalı, sadece Türkiye'de değil dış basında da hararetli tartışmalara neden oluyor.

Haberin Devamı

BLOOMBERG
Türkiye'nin Erdoğan'ın "ustalık dönemi"nin bitmesine ihtiyacı var


Türkiye İslamı, demokrasiyi ve piyasa ekonomisini birleştirerek modernleşen Müslüman ülkelere bir model oluşturabileceği umudu sınavdan geçiyor. Başbakan Erdoğan ile eski müttefikleri arasındaki sert tartışmalar yoğunlaşıyor. Mali piyasalar korkmuş durumda, ülkenin hisseleri ve para birimini cezalandırılıyor. Savaş sadece Erdoğan'ın hükümetini tehdit etmiyor; aynı zamanda hukukun üstünlüğü dahil hayati kurumların sorgulanmasına neden oluyor. (...) Ülkesinin kaderi tek başına Erdoğan'a bağlı. İki iktidar dönemi boyunca Türkiye'ye iyi hizmetler yaptı. Yine aynı şekilde iyi hizmetler yapıp Türkiye'nin istikrarını ve artmakta olan refahını geri getirebilir. Bunun için yapması gereken ise felaket niteliğindeki "ustalık dönemi"ni sona erdirmek.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES
AK Parti ak görünümünü yitirebilir


Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyi sallayan ve iktidarına büyük tehdit oluşturan yolsuzluk soruşturmasından silkinmeye çalışırken, bunu başlatan savcıya "saldırısını ikiye katladığını" yazıp soru-cevap kısmında "Bu Erdoğan'ın sonu mu" sorusunu cevaplıyor. Erdoğan'ın pazar günü yaptığı konuşmada sarf ettiği sözlerin "hükümetle yargı arasında yükselen gerilimi arttırabileceğini" yazan Financial Times, "Başbakan'ın yargının bağımsızlığının kesin olmaması gerektiğini ima ettiğini" belirtiyor.

THE NEW YORK TIMES
İran Türkiye'nin yeni müttefiki mi?


Bir rüşvet ve yolsuzluk skandalı Türkiye'yi krize soktu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın otoritesine ciddi zarar verdi. Siyasi tartışmalar önümüzdeki yıl yapılacak ve Erdoğan'ın aday olması beklenen başkanlık seçimlerinden önce bitecek gibi görünmüyor. Türkiye 10 yıl boyunca Arap komşularıyla iyi ilişkiler geliştirdi ancak geçtiğimiz yıl Erdoğan'ın Ortadoğu politikaları yoldan çıktı. Ancak bugün ABD ve İran ciddi müzakereler içindeler. Türkiye de İran'la Batı arasında köprü olmanın faydalı yanları olabileceğini görüyor.

TIMES
Türk Başbakan uyardı: Vatan haini ağlar beni koltuğumdan etmek istiyor


Times gazetesi için yazan Piotr Zalewsky, kaleme aldığı haberinde Türkiye'deki yolsuzluk skandalının ve parti içindeki uyuşmazlıkların Başbakan Erdoğan'ın "geleceğini tehdit ettiğini" yazıyor. Zalewsky, haberinin girişinde Türkiye'de üç bakanı koltuğundan eden rüşvet ve kara para aklama iddialarıyla tutuklamaların ülkenin "en kuvvetli adamı olan Recep Tayyip Erdoğan'a" yaklaşmaya başladığını yazıyor.

Haberin Devamı

THE MAJALLA
Erdoğan'ın siyasi anlamda hayatta kalma savaşı


Türk iktidar sisteminin kilit isimleri bu ay başlarında gözaltılar ve istifalarla süpürülmeden önce bile 2013 Erdoğan için pek iyi bir yıl değildi. Ülkesinde 1980 darbesine neden olan huzursuzluktan bu yana en büyük sokak protestoları düzenlendi, Ortadoğu politikası çöktü, lira dibe vurdu. Ancak Erdoğan'ın siyaset ve iş dünyasındaki müttefiklerinin şok bir biçimde gözaltına alınması, Erdoğan için 2014'ün yerel seçimler ve başkanlık seçimleriyle kendisini siyasi anlamda yeniden keşfedeceği bir yıl olmaktan ziyade siyasi hayatı için mücadele edeceği bir yıl olacağını gösteriyor.

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR
Gülen hareketi: Gönüllü sürgündeki imam Türkiye Başbakanı Erdoğan'a meydan okuyor


Fethullah Gülen 1941 Erzurum doğumlu bir Müslüman vaiz ve dünyanın en etkili ve en gizemli İslami hareketlerinden birinin başında bulunuyor. 1999 yılından beri Pennsylvania'da sürgün hayatı yaşıyor. Şimdilerde ise yorumcular, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit eden bir düzü yolsuzluk soruşturmasının ardından yargı ve emniyet içindeki Gülen destekçilerinin olduğunu düşünüyor. Temüz yüzlü, Batı'da eğitim görmüş, iyi İngilizce konuşan Gülen takipçileri, Türkiye'deki kalıplaşmış İslamcı algısına meydan okuyarak 1990 ve 2000'li yıllarda kaşk kurumların dikkatini çekmeden yargı ve emniyet içine girmeyi başardı. Gülen'in 1999 yılındaki vaazlarından birinden sızan video görüntüleri de bu stratejiyi açıkça ortaya koyuyor:


"Bütün güç merkezlerine ulaşana kadar kimse senin varlığını fark etmeden sistemin ana hatlarında ilerlemelisin. Tüm devlet gücünü, anayasal kurumların gücünü kendi tarafına çekene kadar beklemen gerekir."

Haberin Devamı

LE FIGARO
Soruşturmalarla etrafı çevrelenen Erdoğan, bunun Türkiye’ye karşı bir komplo olduğunu söylüyor


Başbakan bağırarak devam eden dosyanın bir “ihanet”, “kirli bir oyun”,”milletin iradesine karşı bir saldırı” olduğunu söylüyor. Ancak tüm bu çabalar, tartışmaların büyüklüğünü saklamaya yetmiyor. Başbakan ve AKP gibi, Türk ekonomisi de alarm sinyalleri veriyor. İstanbul Borsası ve Türk parasının değerindeki düşüş, 2000 yılındaki krizi hatırlatıyor. O kriz, o dönem iktidarda olan tüm koalisyon partilerini silip süpürmüş, AKP’yi iktidara taşımıştı.

BAKMADAN GEÇME!