Alman basınında, Türkiye-AB zirvesinin yankıları

Güncelleme Tarihi:

Alman basınında, Türkiye-AB zirvesinin yankıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 12:21

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan özel zirve Alman basınında geniş yer buldu. Zirve’den daha çok Türkiye’nin karlı çıktığını öne çıkaran değerlendirmeler yapılıyor.

Haberin Devamı

Alman basınında, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki özel zirvenin yankıları geniş yer buldu.

Welt Online: AB ve Türkiye ortak hareket planı kararlaştırdı

AB ve Türkiye mülteci krizinin çözümü konusunda ortak plan hazırladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Türkiye’nin AB üyeliği yaklaşıyor ifadesini kullandı. Aslında bu zirvenin yapılmasına gerek de yoktu. Sonuçları çok önceden belliydi. Zirve Türkiye’nin yeni hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir hediyedir. Çünkü; büyük sözlerin söylendiği bir gündü. Ancak sadece Türkiye tarafı için" dedi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Merkel, Türkiye’ye verilecek milyarları savundu

Başbakan Angela Merkel, AB ülkeleri ile Türkiye arasında varılan sonuçları övdü.

Sözverilen paraların mültecilerin acılarını dindireceğini ve sadece bunun için kullanılacağını söyledi. Merkel varılan sonuçların karşılıklı olarak atılacak adımlarla uygulanacağını ve bunun ilginç bir süreç olacağını belirtiyor.

Spiegel Online: AB ile anlaşma- Türkiye sevinebilir

Haberin Devamı

Türkiye taleplerinin çoğunu kabul ettirdi. Brüksel’deki özel zirvede AB Türkiye’ye milyarlarca maddi yardım, vize kolaylığı ve AB üyelik sürecinin hızlandırılması sözü verdi. Buna karşılık AB ile Türkiye, aylardır konuşulan, Avrupa’ya mülteci göçünü durduracak plan üzerinde anlaştı.

Bir AB yetkilisine göre, mülteci akını kısa sürede hissedilir düzeyde azalmazsa, anlaşma AB açısından başarısız olur. AB, Türkiye ile yılda iki zirve yapmak ve her iki taraf da bakanlık düzeyinde periyodik dış ve güvenlik politikası ile terörle mücadele önlemlerini konuşmak istiyor. Buna ek olarak önemli konularda üst düzey diyaloglar öngörülüyor. 

Bild Online: Brüksel’deki satranç zirvesi- Türkiye AB’den sayısız tavizler aldı

“Türkiye ve AB, mülteci krizinin çözümü konusunda anlaştı. Zirvede Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım ve Ekim 2016’dan itibaren vizesiz seyahat sözü verildi, şayet mülteci akınını durdurursa. Türkiye ile yılda iki kez zirve yapılacak. Ayrıca Aralık ayından itibaren AB üyelik görüşmeleri yeniden açılacak. Davutoğlu’na göre zirve Türkiye’nin AB üyelik süreci için tarihi bir gün.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!