Diplomatlardan Obama’nın Suriye politikasına isyan

Güncelleme Tarihi:

Diplomatlardan Obama’nın Suriye politikasına isyan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 21:03

Suriye’de Washington yönetiminin siyasetine karşı Dışişleri Bakanlığı’nda görevli 51 diplomat ağır eleştiri yüklü bir metne imza attı. Metinde Esad rejimine karşı hava gücünün kullanılmasının öngörüldüğü askeri operasyonlar düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli 51 diplomat Beyaz Saray’ın Suriye politikasını ağır eleştiren bir iç yazışmaya imza attı. İç yazışmada personelin çeşitli konulardaki hoşnutsuzluklarını dile getirmeleri için ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Vietnam Savaşı döneminde oluşturulan ve “muhalefet kanalı” adı verilen bir platformda yayınlandı. Metinde, Amerikan politikasının Suriye’de azalmayan şiddetin altında ezildiği savunuldu. Suriye siyasetinden rahatsız olan diplomatlar Washington yönetiminin, ateşkes çabalarını ihlal etmeye son vermesi için Esad rejimine karşı güdümlü füze ve hava gücünün makul şekilde kullanılmasını öngören bir siyaset izlemesi gerektiğini vurguladı.

Muhalefet kanalı diplomatların rahatsızlıklarını üst düzey bürokratlar nezdinde misilleme kaygısı olmadan ifade etmeleri için kullanılıyor. İç yazışmaya ulaşan Amerikan New York Times (NYT) gazetesi metne imza atan diplomatların genelde orta seviyede olmakla birlikte imzacı sayısının önceki örneklerden farklı olarak çarpıcı şekilde yüksek olduğuna dikkat çekti. NYT’ye konuşan ABD’nin Suriye eski Büyükelçisi Robert S. Ford, “Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye üzerine çalışan pek çok kişi müzakere edilmiş siyasi bir anlaşmada yeni bir Suriye hükümetinin kurulmasına varışı kolaylaştırmak için uzun süredir Esad yönetimine karşı daha sert politika izlenmesini istiyor” dedi.

Haberin Devamı

KERRY: ÖNEMSİYORUM

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratılması çabalarını Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirme faaliyetlerinin önüne koyan bir siyaset izliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dan yaptığı açıklamada metnin önemli bir beyan olduğunu söyleyerek, Washington’a döndüğünde bunu ele alacağını söyledi. İngiliz Reuters’a konuşan Kerry, “Bu, önemli bir açıklama ve sürece çok fazla önem veriyorum. Geri döndüğümde insanlarla görüşme şansım olacak” dedi. Bakan Kerry, iç yazışma metnini görmediğini de ifade etti.

RUSYA MUHALİFLERİ VURDU

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının önceki gün Suriye’nin güneyinde al-Tanf’a yakın bir bölgede ABD’nin desteklediği muhalifleri vurduğunu bildirdi. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Pentagon yetkilisi, “Rusya’dan bu saldırıyı niçin gerçekleştirdiğini açıklamasını ve bunun bir daha yaşanmamasının güvencesini isteyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN ABD’YE YANIT: DAHA BÜYÜK KAOS OLUR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova’nın Esad rejimine desteğine yönelik geçen çarşamba yaptığı “Sabrımız tükenmek üzere” açıklaması ile 51 Amerikalı diplomatın Beyaz Saray’ın Şam yönetimine askeri operasyon seçeneğini değerlendirmesine dair çağrıya Rusya’dan tepki geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Danışmanı Dimitri Peskov, “Suriye’de rejimin dış müdahaleyle devrilmesinin bu ülkedeki terörle mücadeleye olumlu etki yapacağından derin şüphemiz var. Tam tersi, Esad ortadan kaldırılırsa Suriye çok daha büyük kaosun içerisine sürüklenir” dedi. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin Suriye krizinin Rusya tarafından çözümsüz sürüncemede bırakılmasına gösterdikleri tepkiye Lavrov, “Sabrının tükenmek üzere olduğunu söyleyenler daha da sabırlı olmasını öğrenmeli. Suriye krizi çözüm süreci uluslararası temas gurubu ilkeleri ve BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ilerliyor” açıklamasını yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!