Diplomasına 8 yıl sonra kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Diplomasına 8 yıl sonra kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:55

- Başörtülü olduğu için eğitimini tamamlayamayan, çıkan afla diplomasını alan Cengiz: - "28 Şubat süreci benim için talihsiz serüvenler dizisiydi. Süreç adeta bir domino taşı etkisi yaptı ve evlilik, iş hayatı gibi bütün süreçleri etkiledi"- "Başörtümden dolayı üniversitede bitirme sınavına alınmadım ve Dekan Bey'in odasına çıktım. Bana 'Eğer sınava girmekte ısrar edersen şu anda bütün salondaki sınavları iptal ederim' dedi. Yani psikolojik baskı yapıldı. Ben de diğer arkadaşlarımın vebaline girmemek için sınava giremedim"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - AYŞE ŞENSOY - Başörtüsünden dolayı üniversite bitirme sınavına alınmayan ve çıkan afla 8 yıl sonra diplomasına kavuşan Nilüfer Cengiz, 28 Şubat sürecinin hayatında domino taşı etkisi yaptığını, evlilik ve iş hayatı gibi süreçleri de etkilediğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yabancı Dil Bölümünü 1994'te kazanan Cengiz, başörtülü olduğu gerekçesiyle bitirme tezi sınavına alınmadı. Mezun olamadan üniversiteden ayrılan Cengiz, farklı sektörlerde çalıştı.

Cengiz, 2005'te çıkan af sayesinde bitirme tezi sınavına girdi ve 8 yıllık gecikmenin ardından diplomasına kavuştu.

Eğitimine devam edip sosyoloji bölümünden de mezun olan Cengiz, Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yapıyor. Cengiz, 2012'de kurduğu eğitim ve danışmanlık şirketinde birçok kişiye istihdam sağlıyor.

Haberin Devamı

- "Her şeye rağmen diplomayı almak çok güzeldi"

Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başörtülü olduğu için üniversite son sınıfta baskılara maruz kaldığını söyledi.

O süreçte başını açmayı veya peruk takmayı hiç düşünmediğini belirten Cengiz, "Başörtümden dolayı üniversitede bitirme sınavına alınmadım ve Dekan Bey'in odasına çıktım. Bana 'Eğer sınava girmekte ısrar edersen, şu anda bütün salondaki sınavları iptal ederim' dedi. Yani psikolojik baskı yapıldı. Ben de diğer arkadaşlarımın vebaline girmemek için sınava giremedim. Bu nedenle de okulumu bitiremedim. Listede adım olmadığı için mezuniyet törenine de katılamadım" diye konuştu.

Hakkını aramak istediğinde, her seferinde "Zaten başvurulan davaların sonuçlanmayacak. O yüzden boşuna uğraşma" karşılığı aldığını anlatan Cengiz, bir daha da bu konunun üzerine gitmediğini dile getirdi.

- "Her şeye rağmen diplomayı almak çok güzeldi"

Cengiz, yaşadığı sıkıntıların ardından 2005'de çıkan afla tekrar sınava girmeye hak kazandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Af çıktığında çok sevindim ve sınava girdim. Her şeye rağmen diplomayı almak çok güzeldi. Bu da bir imtihanmış. Demek ki o süreç içerisinde direnç geliştirmek, ayakta kalabilmek gibi öğreneceğimiz şeyler varmış. 28 Şubat süreci benim için talihsiz serüvenler dizisiydi. Süreç adeta bir domino taşı etkisi yaptı ve evlilik, iş hayatı gibi bütün süreçleri etkiledi. Mesela çocuğunuz ne olduğunu sorduğu zaman tanım yapamıyorsunuz. Başörtülü olduğunuz için bir yerde staj bile yapamıyorsunuz. Kendi mesleğimle ilgili herhangi bir istihdam alanı bulamadım. Çünkü kamuya açık alanlara giremiyorduk. Özel alanlarda da otomatik olarak bir tepki oluşmuştu. Birçok farklı sektörde çalıştım. En son 2012'de kendi şirketimi kurdum."

Haberin Devamı

Türkiye'nin kolay bedeller ödemediğini, o dönemde düştükleri durumlar, verilen mücadeleler ve sokak eylemlerini unutamadığının altını çizen Cengiz, bundan sonraki kuşaklar için her şeyin çok daha güzel olacağına inandığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!