Diploma sahteciliğine çevrimiçi çözüm

Güncelleme Tarihi:

Diploma sahteciliğine çevrimiçi çözüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 17:10

YÖK, mezunların diploma bilgilerini elektronik ortama taşıdı. Şu ana kadar 6 milyon 200 bin kişinin verileri sistemde toplandı. 

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezunların diploma bilgilerine elektronik ortamda ulaşılmasını sağlamak ve  diploma sahteciliğini engellemek amacıyla e-devlet kapısı üzerinden ulaşılabilen ‘Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi’ veri tabanını kullanıma açtı. YÖK, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diplomalarındaki tüm bilgilerin yer aldığı yeni bir veri tabanı sistemi oluşturdu. Şu ana kadar son 5 yılda mezun olanlar da dahil olmak üzere 6 milyon 200 bin kişinin verileri sistemde toplandı. Mezunlar diploma ile ilgili bilgilerine e-devlet kapısından T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ kısmından ulaşabiliyor. İsteyenler mezuniyet belgelerini bastırarak, beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek.“

Haberin Devamı

TÜM MEZUNLARI SİSTEME ENTEGRE ETMEYİ PLANLIYORUZ

”Bilgilerde bir hata ya da eksiklik olması durumunda sistem üzerinden hata bildirimi yapılabiliyor. Bu bildirimlerin üniversitelerce yapılacak kontroller sonrasında düzeltilerek sisteme aktarılması planlanıyor.Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konu ile ilgili yaptığı açıklamada neden böyle bir veri tabanı sisteminin oluşturulduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Ülkemizde yükseköğretim gittikçe yaygınlaşıyor ve sisteme giren mezun öğrenci sayısı hızla artıyor. Şu an itibariyle yükseköğretimde öğrenci sayımız 6 milyonun üzerine çıktı. Yükseköğretime giren öğrenci sayısının yılda 1 milyonun üzerine çıkmış olması, kısa sürede mezun sayılarında da katlamalı büyümelerin gerçekleşeceği bir vakıadır. Sistemin büyümesi özellikle güvenlikle ilgili açıkları ön plana çıkardı. Basında da sahte diploma konularında ne yazık ki haberler sıkça yer alıyor. Bir taraftan da iş başvurusu yapan mezunlarımız birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duyuyor ve bu işlemler için birçok evrak ücreti ödüyor. Ayrıca üniversitelerimizin ilgili idari birimleri de konuya ilişkin gereksiz iş yüküne muhatap oluyor. Bu sorunları adreslemek, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraflardan korumak ve sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde ‘Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi’ oluşturuldu. Bu sistem yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerinin toplandığı bir veri tabanı. Bu veri tabanında an itibariyle son 5 yıla ait yaklaşık 3 milyon 840 bin kayıt yer alıyor ve son 5 yılın mezunlarının yüzde 99’dan fazlası sisteme kaydedilmiş durumda. 2010 öncesi girilenleri de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş durumda. Geriye doğru tüm mezunların sisteme kaydedilmesi işlemleri hızla devam ediyor. Üniversiteler bu hususta yoğun bir şekilde çalışıyor. Kısa süre içinde tüm mezunları sisteme entegre etmeyi planlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!