Dini özgürlük sorunu var

Güncelleme Tarihi:

Dini özgürlük sorunu var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 00:00

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı konuşmada "Türkiye’de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor" dedi.

Mahkemenin saygınlığı

Babacan, parti kapatma konusunda şöyle dedi: "AB yolculuÄŸundaki bir Türkiye’de mahkemelerin Kopenhag kriterleri ve Venedik Komisyonu ilkelerine uygun karar vereceklerine ve saygınlıklarını koruyacaklarına inanıyorum." Â

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile 12 TBMM üyesinin bulunduğu Brüksel’de gündem tamamen Ankara’daki tartışmalardan oluştu. Ali Babacan, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda dün konuşma yaparken, TBMM üyeleri de Avrupa Parlamentosu’nun "Parlamento Komisyonu"nda, Avrupalı meslektaşlarıyla "laiklik tartışmaları"nın gündemin ağırlığını oluşturduğu bir toplantı gerçekleştirdiler.

Dışişleri Bakanı Babacan, Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında, dini özgürlükler sorununa değindi ve Avrupalıların söylediği gibi Türkiye’de sadece gayri müslümler değil, Müslüman çoğunluğun da dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi üyelerine hitap eden ve sorularını yanıtlayan Babacan, Türkiye’de laikliğin din devlet işlerinden ayrılması olarak kabul edildiğini belirtti ve "Türkiye’de son dönemde laiklik eksenli bir tartışma yaşanıyor. Bizim laiklik tanımımız çok açık: Din ve devlet işlerinin açık şekilde birbirinden ayrılması. Devletin de bireylerin dininin gereğini yerine getirmesine müdahale etmemesi. Burada farklı inançtakiler de dinsizler de bu özgürlük ortamından faydalanabilmeliler" dedi.

"Devlet tüm dinlere aynı mesafede olmak durumunda" diyen Babacan, bir kez daha "parti kapatma" konusuna değindi ve AB yolculuğundaki bir Türkiye’de mahkemelerin "Kopenhag kriterlerine ve Venedik Komisyonu ilkelerine" uygun karar vereceklerine ve saygınlıklarını koruyacaklarına inandığını ifade etti.

Kıbrıs’ta yeni şans penceresi

Babacan, Kıbrıs’taki görüşmelerle ilgili bir soru üzerine ise, Hristofyas’ın seçimi ile çözüm için yeni bir şans doğduğunu söyledi. Babacan, "Pencere sürekli açık kalmaz. Bu fırsat iyi kullanılmalı. Türkiye BM önderliğindeki sürece desteğini çok açık şekilde ortaya koydu’’ diye konuştu.

Bakan Babacan, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye’nin askeri arşivler ve Osmanlı arşivleri dahil tüm belgelerini açtığını ve konunun bilim adamları ve tarihçiler tarafından tartışılması için Ermenistan’a yaptığı çağrılardan bugüne dek sonuç alamadıklarını belirterek Erivan ve ABD’nin Boston kentindeki Ermeni arşivlerinin açılmasını beklediklerini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!