Dinçer, Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Dinçer, Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 16:03

Dinçer, Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, "Ahilik, Anadolu'da yaşayan halkın çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını ve iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir" dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Demirtaş'ı ziyaret eden Dinçer, esnaf kültüründe önemli bir yer tutan 'Ahilik' anlayışından söz etti. Geçmişi 13'üncü yüzyıla kadar dayanan Ahiliğin insan odaklı ticaret ahlakının özü olduğunu vurgulayan Dinçer, "Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuş; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını ve iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir" dedi.
HELAL LOKMA VE DAYANIŞMA
Ahiliğin; kardeşlik, sevgi, saygı, çalışma ve dayanışma anlamları da taşıdığına işaret eden Dinçer, "Ahiliğin temelinde sevgi, saygı, kardeşlik, doğru çalışma, helal lokma, esnafın birbirini desteklemesi, yardımlaşması ve dayanışması yatar. Bunlar aynı zamanda toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasına da vesile olur. Emeğini ve sermayesini ortaya koyarak çaba gösteren esnafın kazancı kutsaldır. Cumhuriyet döneminin  TSE, Paten enstitüsü, Ticaret Müdürlüğü, kooperatifler, odalar gibi bir çok kurumunun temelini, Ahilik oluşturmaktadır. Bu anlamda bu kadar köklü ve bizim geçmişimizde iz bırakan Ahiliği kamuoyuna tanıtabilmek bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek adına mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!