Dilim dilim sağlık

Sulu sulu dilimleri ve tatlı tadıyla yaz mevsimi için idealdir karpuz.

Haberin Devamı

Çoğunluğu sudan oluşur. Kanı temizleyici etkisi olan bu meyve, idrar söktürücü özelliğiyle de böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.

Ayrıca içerdiği antioksidan likopen nedeniyle kansere karşı koruyucudur.

Lifli bir yapıya sahip olan karpuz, bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Uzmanlar karpuzun yağ ve kolesterol bakımından fakir olduğunu, sulu olması nedeniyle de yazın bolca tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer siz de karpuzu bol bol tüketiyorsanız bir de şu iki noktaya kulak kabartın derim... ılki, karpuzun çekirdekleriyle ilgili... Karpuz çekirdekleri cucurbocitrin isimli bir madde içeriyor ve bu madde kan basıncını düşürmeye yarıyor.

Bunun için karpuzu çekirdekleriyle birlikte yemeyi salık veriyor uzmanlar. Uzmanların üzerine basa basa söyledikleri bir başka konu ise karpuz kabuklarının da faydalı olduğu.

Madem ki karpuzu seviyor ve tüketiyoruz, neden ondan maksimum yararı sağlamak için küçük ipuçlarına dikkat etmeyelim.

Haberin Devamı

Etli kabak sarması

· 20-30 adet kabak kurusu (kurutulmuş ince uzun kabak dilimleri)
Dolma içi için; · 300 gr. az yağlı dana kıyma · Yarım çay bardağı pirinç · 1 adet orta boy kuru soğan · Yarım çay bardağı ince köftelik bulgur · 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
Sos için; · 2 su bardağı sıcak su · 1 yemek kaşığı domates salçası · 1 çay bardağı sıvıyağ (1 yemek kaşığı tereyağı da kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI

Kuru kabak dilimlerini geceden ıslatın. Ertesi gün haşlayıp süzün. Diğer taraftan, dolmanın harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyin. ıncecik, yemeklik doğradığınız soğanı, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip iyice yoğurun.

Hazırladığınız dolma içini kabak dilimlerine paylaştırıp rulo şeklinde sarın ve geniş bir tencereye yan yana ve dik bir şekilde yerleştirin.

Sosu hazırlamak için; sıcak su, salça ve sıvıyağı derin bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Sosu tencerede bekleyen sarmaların üzerine gezdirin. Orta
ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.

Ocağın altını kısın ve kısık ateşte 30 dakika daha pişirip ocaktan alın. ısterseniz sarmısaklı yoğurtla birlikte servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları