Dilek Feneri yasak değilmiş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıkladı. Türkiye’nin her yerinden binlercesi yakılarak uçurulan uzmanlara göre çevre kirliği ve sıcak yaz günlerinde yangın tehlikesi yaratan dilek balonlarına ilişkin hiçbir yasakta, kısıtlama da yokmuş.

Haberin Devamı

Yasakta kısıtlama da yokmuş

 Çevreyi hiç mi hiç umursamayan vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile dileklerini tutup bu balonlardan uçurmaya devam etsinler.

“DİLEK Balonu”, “Uçan Fener” veya “Çin Böceği” adıyla, Gölbaşı’ndan, tüm sahillere kadar her yerden yakılarak uçurulan 3-5 dakika seyirlik manzara yarattıktan sonra düşüp plastik atıklarıyla çevre kirliliği ve yangın tehlikesi yaratan fenerler yasaklı da kısıtlı değilmiş.
Bu fenerlerin yarattıkları çevre kirliliği Gölbaşı’nda ilk kez geçen Haziran’da dikkatimi çekmişti. Yazı konusu yapmıştım. Bu balonların çevre kirliliği ve yangın tehlikesi yarattığını ikinci kez Temmuz’da yazmıştım.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da bu konuda yazılı soru göndermiştim. Sorumun yanıtı geldi. Bakın şöyle:
“Yakılarak uçurulan dilek fenerinden kaynaklanan, yangın tehlikesi ve çevre kirliliği yaratan bu balonların yasaklanmasına ilişkin Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden yürürlüğe giren hava kirliliğinin önlenmesine yönelik çıkarılan Yönetmeliklerde herhangi bir kısıtlama veya yasaklama bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

Oysa Valilik geçen yıl yasakladı

Bu açıklamadan, internette tanesi 1.5 liradan, onluk paketi 22.90’dan kargo ücretsiz kapınıza kadar getirilen balonlarla ilgili herhangi bir kısıtlama veya yasaklama olmadığı anlaşılıyor.
Oysa geçen Ağustos’ta İzmir’de “Dilek Balonu Uçurma Şenliği”nde, faciaya ramak kalmış ve iki vatandaş yaralanmış ve İzmir Valiliği de duruma el koyup, dilek fenerlerini yasaklamıştı. Yasağa uymayanlara Kabahatlar Kanunu’nun 32. maddesi gereği 170 TL ile 5 bin TL arasında kişinin gelir durumuna göre cezalandırılma yapılacağı bildirilmişti.

Anayasaya hepimize görev veriyor

İzmir Valiliği yasakladı ama bakanlığa göre Çevre Kanunu’nda yasakta kısıtlama da yok. Anlaşılan o ki, yapılan bir işlem de. O zaman ben anayasanın 56. maddesindeki, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” düzenlemesini anımsatmak istiyorum. Çevreyi korumak anayasaya göre hem devletin hem vatandaşın görevi. Gönül rahatlığı ile uçurun.

Haberin Devamı

Son bir notum var

Çevreyi de çocuklarına temiz bir dünya bırakmanın görevleri olduğunu hiç mi hiç umursamayan vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile dileklerini tutup bu balonları uçurmaya devam etsinler.

Yazarın Tüm Yazıları