‘Dile benden...’

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Johansen'lerin yeni evlerine taşınma partisinde konu Beyaz Saray'ı sarsan seks skandalı. Genç bir diş doktoru ‘Bu işi amma da büyüttü basın. Kennedy suikastinde dahi böylesine gürültü kopmamıştı. Clinton stajyer bir kızla aşk yapmışsa ne olmuş yani? Dünyanın sonu mu geldi?’ diyor.

Kadınlar ise olayı ahlak gözlüğünden inceliyor. Diş doktorunun eşi ‘TV’de haberler başlayınca oğlumu odasına gönderiyorum. Önceki gün sunucu ‘oral seks’ deyince ne cevap vereceğimi bilemedim. 8 yaşındaki çocuğa, toplumun örnek alacağı devlet başkanının Beyaz Saray'da neler yaptığını anlatamazdım' dediğinde diğerleri baş sallayıp onay veriyorlar.

ABD Başkanı ile stajyer sekreter skandalı ikinci haftasına girmesine rağmen Amerika'da hala güncel yaşamda baş konu. Evde karı-kocanın, ofiste çalışanların, bar taburelerinde akşamcıların dilinde hep Clinton ile Monica Lewinsky arasındaki seks dedikoduları. Ekranlarda komedyenler de fırsat bu fırsat diye Clinton'u ‘belden aşağı’ esprilerinin atış tahtasına çevirdiler.

Gene de çoğu Amerika'lı dünyanın en güçlü adamıyla sıradan bir sekreterin ilişkisini fazlaca umursamadan Clinton ne vatanına ihanet etti, ne de cinayet işledi. İşlerini iyi yapıyor. Çapkınlığı ancak karısını ilgilendirir. Evlilik dışı seks yapan yalnızca o mu ?’ diyorlar. Bu felsefi yaklaşım yanlış değil. Amerikan tarihinde zina yapan başkanların listesi kabarık. Süper devlet başkentine adı verilen ilk başkan Washington'dan sonra Jefferson, Jackson, Lincoln, Cleveland, Wilson, Harding, Eisenhower, Kennedy, Lyndon Johnson ve Bush evlilik dışı kaçamaklarıyla ünlü. Eski general Jackson, kocasından boşanmadan bir kadınla evlenmiş. Zencilerin esaretine karşı çıkan ‘bağımsızlık beyannamesi’ yazarı, toprak ağası Jefferson, genç zenciden evlilik dışı çocuk yapmış. Cleveland da zina ürünü çocuk sahibi olmasına rağmen ikinci dönem başkanlığa seçilmiş. En masum olanı Jimmy Carter bile Penthouse'da yayımlanan bir röportajda bazı kadınları görünce içinden ‘şehvet arzusu’ geçtiğini itiraf etmişti. 221 yıllık geçmişinde Amerika'yı yöneten her dört başkandan birinin zina işlemesine rağmen halkın aşırı tepkisiyle karşılaşanı da yok denecek kadar az. En çapkını J.F.Kennedy'nin Amerika'lılar gözünde bugün dahi en popüler başkanlar listesinde ilk sırayı işgal etmesi de bunun kanıtı.

Sansasyona iltifat etmeyen bir Amerikan gazetesinde seks skandalı yorumu şöyle başlıyor: ‘Clinton sihirli lambayı okşayınca içinden çıkan cin ‘Dile benden ne dilersen?' dediğinde ‘Arap-İsrail sorununu çözmeme yardım et. Barışı gerçekleştiren başkan olarak tarihe geçmek istiyorum' diyor. Cin ‘Çok kudretliyim ama bu iş gücümün ötesinde' yanıtını veriyor. Clinton'ın canı sıkkın: ‘Öyleyse Monica sorununu kapat gitsin.' Cin cevabı yapıştırıyor: ‘Şu Ortadoğu haritasını bir getirsene.'

Amerika gerçek bir paradoksla karşı karşıya. Halk başkanın devlet icraatı, vergi, eğitim, sağlık reformlarıyla ilgili. Clinton'ın seks tutkusu halk gözünde ‘özel hayatı'nın detayı. Sokaktaki vatandaş ‘Çevrene bir bak, zina yapmayan var mı? Başkan ülkeyi iyi yönetiyorsa gerisi hikaye' diyor.

Oysa Amerikan hukukunda başkan dahi olsa yasa çiğneyene hoşgörü ve duygusallığa yer yok. Özel Savcı Kenneth Starr, Clinton'ın valiliği sırasında şaibeli bir arazi satışında nüfuz suistimaliyle 200 bin dolar yarar sağladığını tesbit uğruna 30 milyon dolar harcadı. Starr şimdi stajyer Monica'yla ilişkisini yeminli ifadede yalanlayarak yasaları çiğnediğini isbata uğraşıyor. Bu suç kanıtlanırsa Clinton başkanlıktan düşürülecek. Yalan yere yeminin cezası 5 yıla kadar mahkumiyet.

Yasalar bu kadar katı iken halkın tutumu bir garip. Evlilik dışı cinsel ilişkileri dillere düşmesine rağmen Clinton teflon tava gibi, suçlamalar yapışıp kalmıyor üstünde. Aksine son anketlerde halkın yüzde 70'inin desteklediği de belirlendi. Ama yalan yere yemin ettiği kanıtlanırsa halkın tüm desteğine rağmen yasalardan kaçamayacak. Beyaz Saray önümüzdeki günlerde önemli gelişmelere gebe.













Yazarın Tüm Yazıları