Dil Bayramı onur ödülleri sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Dil Bayramı onur ödülleri sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 12:30

Dil Bayramı onur ödülleri sahiplerini buldu

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- DİL Derneği ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 84. Dil Bayramı Ödül Töreni, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi'nde gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törende, onur ödülü alan şair ve yazar Sunay Akın'ın dil, tarih ve kültür temalı tek kişilik gösterisi büyük beğeni aldı.

Türk Dili Kurultayı'nın ve Dil Devrimi'nin 84. yıldönümü kutlamaları Şinasi Sahnesi'nde düzenlenen ödül töreni ile başladı. Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği törene, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve CHP İlçe Başkanı Selçuk Dereli de katıldı.

Ev sahibi olarak ilk söz alan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, açılış konuşmasında Dil Derneği'nin kuruluş sürecinde yaşanan zorluklara vurgu yaptı. Ülkenin daha karanlık günlere gitmemesi için Türkçe'nin özgürleşmesi gerektiğini savunan Özel, "Özgürce düşünen toplumlar kimse tarafından kandırılamaz." dedi.

DİL TOPLUMUN KİMLİĞİDİR

Özel'in ardından kürsüye gelen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de, Dil Devrimi'nin önemine vurgu yaptı. "Dil, bir toplumun kimliğini, ulusal bilincini oluşturur" diyen Taşdelen, şöyle devam etti:

"Dil, bir topluma kimliğini ve kişiliğini kazandırır. Bunu bildiği içindir ki büyük devrimci Atatürk, Dil Devrimi'ni gerçekleştirmiştir. Aynı dili konuşmayan bir toplumun ulus olması, millet olması mümkün değildir. Bir ulus olmanın, ulusal bir kültür yaratmanın koşulu dildir. O nedenledir ki Atatürk dil devrimiyle sadece bir dili yeniden tarih sahnesine çıkarmamış, bir ulusu tarih sahnesine çıkarmıştır."

EĞİTİMCİ BELEDİYE

Çankaya Belediyesi olarak eğitime büyük önem verdiklerini kaydeden Taşdelen, kreşleri ve etüt merkezleriyle Türkiye'nin en büyük eğitimci yerel yönetimi olduklarını kaydetti. Öykü Günleri başta olmak üzere düzenledikleri etkinliklerle Başkent'in kültür sanat gündemini belirlediklerini vurgulayan Taşdelen, "Çankaya Belediyesi olarak kreşlerimizden başlayarak güzel Türkçemizi en iyi biçimde öğretmeye çalışıyoruz. Çocuk yaşta dil öğreniminin önemli olduğunun farkındayız. Bu ülkede en çok kreşe ve etüt merkezine sahip belediyesi olarak bu konuda çok büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Düzenli bir biçimde öykü günleri düzenliyor ve dilimizin edebiyat boyutuna katkı sunuyoruz. Dil derneğimizle her konuda işbirliği yapıyoruz. Çünkü Dil Derneğine sahip çıkmak Türkçe'ye sahip çıkmaktır" diye konuştu.

TÜRK DİL KURUMU YENİDEN AÇILMALI

84. Dil Bayramı Ödül Töreni'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dilin, tarih içinde yaratılan bütün kültürel değerleri ve üretimleri biriktirerek gelecek kuşaklara aktardığını, böylece toplumun tasada ve kıvançta birlikteliğini sağladığını vurguladı. Başta 12 Eylül olmak üzere Türkiye'deki darbelerden en çok zarar görenin Mustafa Kemal'in kendisi ve onun mirası olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Türk Dil Kurumunun yeniden özerk bir yapıya kavuşturulması, yönetim ve araştırma etkinliklerinin özgürleşmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Darbelerden, özellikle 12 Eylül darbesinden en büyük zararı gören, Mustafa Kemal'in kendisi ve onun mirasıdır. 'Atatürk, Atatürk' dediler, Atatürk'ün bütün kurumlarını neredeyse kapattılar. Kapatılan o kurumlardan ikisi de Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'dur. Mustafa Kemal'in vasiyetine uygun olarak Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun yeniden eski koşullarda kurulması gerekiyor" dedi.

BİLİM VE KÜLTÜR PLATFORMU ÖDÜLLERİ

Açılış konuşmanın ardından gecede ilk olarak CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformunun ödülleri verildi. Bilime, sanata verdikleri katkılardan dolayı Emin Özdemir, Adnan Binyazar ve Erendiz Atasü'ye ödüllerini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Şair Sunay Akın da "84. Dil Bayramı Onur Ödülü"nü Kemal Kılıçdaroğlu'nun elinden aldı.

ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ

Bilim, Yönetim ve Kültür Platformunun etkinliğinin ardından sıra gecenin büyük ödülüne geldi. Dil Derneği tarafından 1995'ten bu yana her yıl verilen Ömer Asım Aksoy Ödülü'nü bu yıl Dünyanın ilk Sabahı adlı şiir kitabıyla Şair Ömer Turan kazandı. Turan, ödülünü Asım Aksoy'un ailesinin elinden aldı.

ONUR ÖDÜLLERİ

Türkçe'ye katkılarından dolayı verilen 'Dil Derneği Onur Ödülleri'nin bu yılki sahipleri ise Sunay Akın, Niyazi Altunya, Muzaffer İlhan Erdost, Tahir Hatipoğlu, Remzi İnanç, Şadan Karadeniz, Suay Karaman, Saygı Öztürk, Özer Soysal, Ahmet Telli ve Ahmet Yıldız oldu. Dil gönüllülerine ödüllerini Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve CHP Bilim, Yönetim, Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula birlikte verdi.

SUNAY AKIN SAHNEDE

Türkçe'yi kutlayan gecenin kapanışını ise şair, yazar ve tiyatrocu Sunay Akın yaptı. Akın dil, tarih ve kültür temalı tek kişilik gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!