Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Güncelleme Tarihi:

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 12:10

Tarihte ve günümüzde olduğu gibi farklı kimliklerle karşılaştığımız diktatörler sinema dünyasında da ele alındı. Diktatörleri farklı gözle sinemaseverlere aktaran izlenilesi 7 filmi bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Dünya tarihinde farklı ülkelerde, farklı kimliklerde karşılaştığımız diktatörler, körü körüne bağlandıkları otoriteler ve totaliter rejimlerini demokrasi sonucu olarak görmekte ve halklara yaşatmaktadırlar. Başkalarının hayatlarını, fikirlerini, ideolojilerini kontrol altına almaktan geçtiğini düşünen diktatörler sinema dünyasına da konuk oldular. Diktatörlerin hayatlarını sinemaya yansıtan izlenilesi 7 filmi bir araya getirdik.

 

1. THE INTERVIEW - 2014

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Yakın tarihte iki Kuzey Kore ve Amerika arasında suların ısınmasına sebep olan film The Interview, Kuzey Kore diktatörü Kim Jung-Un ile röportaj yapmaya hazırlanan ikiliye CIA'den bir teklif gelir ve Kim'i öldürmeleri teklif edilir. Sonra Dave Skylar (James Franco) Kim Jung-Un'a ısınır ve işler karışır keza Kim oldukça eğlenceli bir insandır. Filmin en ilginç yanı ise Amerikanın filmin yayınına engel olmamasının "savaş nedeni" olarak kabul edileceği Kuzey Kore Dış İşleri Bakanlığı sözcüğü tarafından duyurulmasıydı.

 

Haberin Devamı

2. KATYN - 2007

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Andrzej Mularczyk'in yazmış olduğu Post Mortem: The Story of Katyn adlı kitaptan sinemaya adapte edilen film, SSCB lider Josef Stalin'in emriyle 1940 yılında gerçekleştirilen Katyn katliamına odaklanıyor. Andrzej Wajda'nın kamera arkasına geçtiği yapım Katolik Polonya ve Ortadoks Rusya arasında yaşanan yüksek gerilimin izlerini taşıyor. 1918 yılında Lenin tarafından Polonya'nın bağımsızlığı ilan edilir ve geri adım atmaz, Rusya'nın iç savaşını yararına çevirmek için girişimlerde bulunur ve Katyn Ormanında 22.000 Polonyalı asker ve sivilin tek kurşunla katledilmesine neden olur.

 

Haberin Devamı

3. THE LAST KING OF SCOTLAND - 2006

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Kevin Mcdonald'ın yönetmen koltuğunda oturduğu James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson gibi isimlerin yer aldığı film izlenilmesi gereken filmlerin başında geliyor. Ülkemizde İskoçya'nın Son Kralı ismiyle vizyona giren film 1971-79 yılları arasında devlet başkanlığı yapan ve uyguladığı rejim sonucu insanların ölümüne sebep olan Ugandalı asker Idi Amin'in hikayesini anlatıyor. İç dünyasında yaşadığı korkuları gün gün ortaya çıkaran Amin delirmenin eşiğine gelir. Herkesin kendisini öldürmek istediğini düşünen Amin korkularıyla yüzleşmek için başta İngilizler olmak üzere insan haklarını ihlal etme noktasına varan zulmün başı olur.

 

Haberin Devamı

4. DOWNFALL - 2004

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Inside Hitler's Bunker adlı kitaptan beyaz perdeye adapte edilen film, Adolf Hitler'in son 10 gününü Hitlerin son sekreteri Traudl Junge'nin gözünden anlatıyor. Berlin'in düşmesini gözler önüne seren film, II. Dünya Savaşı'nın hassasiyetini koruduğu gerekçesiyle Almanya'da insanları ikiye ayırır.

 

5. THE OFFICIAL STORY - 1985

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Luis Puenzo imzası taşıyan film, Arjantin'de 1974-1983 seneleri arasında süregelen antikomünist devlet terörünü bir tarih öğretmeninin gözünden anlatıyor. Kirli Savaş süresince komünizm ve sosyalizm destekçileri olduğu düşünülen on binlerce kişi askeri darbelerle öldürülür. Yaklaşık 13.000 kişi de kaybolur. Film başarısıyla En İyi Yabancı Film Oscar'ını kucaklamıştı.

 

Haberin Devamı

6. THE KILLING FIELDS - 1984

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

1976-79 senesi arasında iktidarı ele geçiren Kamboçya Başbakanı Pol Pot, okulları kapatıp herkesi prinç tarlalarında çalışmaya zorlamasıyla tanınır. Başka bir deyişle, cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın küçümsenmeyecek kadar önemli sayıda insanı, önce eğitim-öğretimlerindenden vazgeçirip farklı bir amaç uğruna faaliyetini sürdürdüğü okullarda işkenceye mağruz bırakan, sonra da iktidara karşı olduklarını itiraf ettirip suçlu ilan ederek ölüm tarlalarına gönderen Pol Pot'un hikayesi anlatılıyor.

 

7. VIVA ZAPATA! - 1952

Diktatörleri anlatan izlenilesi 7 film

Haberin Devamı

Elia Kazan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu 1952 yapımı western türündeki Viva Zapata!, Meksika Devrimi'nin öncülerinden Emiliano Zapata'nın, yozlaşma ve baskıcı rejimin Meksika'daki ismi Porfirio Diaz'a karşı mücadelesini anlatıyor. Anthony Quinn ve Marlon Brando'nun başrolde oldukları film 30 seneyi aşkın bir süre diktatörlüğünü sürdüren Diaz'ın ardından başa geçen Madero, Madero'yu ortadan kaldırıp yönetiminin yeni gücü olan Huerta ve Huerta'yı yerinden eden Zapata ile Pancho Villa'nın hikayesine odaklanıyor.

 

sinemajor.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!