Dikkat! Toprak kayması ciddi

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

İki Çekmece gölünün arasındaki bölgede geçen hafta meydana gelen 4 metrelik toprak kayması aslında önemli bir sürecin parçası.

Zaten sürekli heyelan olan bu bölgede, 17 Ağustos depreminden sonra toprak kayması birkaç kat artmış. Geçen haftaki heyelan bunların en büyüğü. Bundan sonra da bu büyüklükteki heyelanların devam etmesi tehlikesi var.

Son heyelan sadece İSKİ'nin bölgedeki isale hattına zarar verdi. Büyükçekmece Barajı'nın devreden çıkmasına neden olarak büyük su kesintilerine yol açtı.

Bu yeterince can sıkıcı; ama heyelan daha da kötü sonuçlara yol açabilir. Çünkü bölge, şu anda oturulamayan binlerce evle dolu. Zaten yapıldığı günden beri santim santim kayan bu evlerde durum şimdi daha da ciddi.

Arkadaşım Sevinç Yavuz'un verdiği bir örneği iletmek istiyorum.

İTÜ'nün aralık ayında düzenlediği deprem konferansında bu bölgede, Kavaklı'da yapımı süren Marin City'nin ünlü mimarı Mustafa Abadan da bulunuyordu.

Marin City, deniz kenarında, açılışı Demirel tarafından yapılan, ciddi bir inşaat şirketinin yapımını üstlendiği, büyük, güzel ve lüks bir site.

Abadan konferansta, inşaata başladıktan sonra zeminde yılda 1.5 metreye varan kayma tespit ettiklerini, hemen önlem alarak sahile drenaj duvarları yaptıklarını, kaymayı durdurduklarını, bunlar sayesinde depremin herhangi bir hasara yol açmadığını, ama bölgede zemin açısından ciddi sorunlar olduğunu söyledi.

En iyi mimarlarından elinden çıkmış, en ciddi inşaatlarda bile böyle sorunlar olduğuna göre, gerisini siz düşünün!

Yazarın Tüm Yazıları