Dikkat! Fiyatını görünce sakın kanmayın

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Fiyatını görünce sakın kanmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 15:05

‘Merdiven altı’ internet siteleri tüketicileri mağdur etmeye devam ediyor. Nike, Lacoste gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerini orijinal fiyatının kat kat altında taklit olarak satan Bizdenucuzuyok.com internet sitesine şikayet yağdı. Hukukçular bu tip merdiven altı e-ticaret siteleri için caydırıcı cezaların yokluğundan yakınırken ayakkabı sektörü temsilcileri de sahteciliğin kol gezdiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Dikkat Fiyatını görünce sakın kanmayın
Dünyaca ünlü ayakkabı firmalarının gerçek ürünmüş gibi satılan taklitleri “merdivan altı” internet siteleri üzerinden müşterileri mağdur etmeye devam ediyor. Bizdenucuzuyok.com alan adlı internet sitesinde, piyasada 130 lira civarı olan Nike ayakkabı 59.90, 200 liranın üstünde olan Lacoste ayakkabı 59.90, ve 180 lira civarı olan Tiger marka ayakkabı 54 liradan satılıyor. Üstelik bu ürünler söz konusu internet sitesinde gerçek ürünmüş gibi satışa sunuluyor. Çok sayıda şikayet alan sitenin sattığı ürünlerin ise müşteri daha ilk bakışta sahte olduğu anlıyor. Ancak ürünü iade etmek epeyce zaman aldığı gibi hukukçuların 'dolandırıcılık' olarak niteledikleri bu tip satışlar için bir düzenleme de bulunmuyor.

Dikkat Fiyatını görünce sakın kanmayın
SAHTESİ GERÇEK DİYE SATILIYOR

Haberin Devamı

CAYDIRICI CEZALAR ENGELLER
Sitelerin satışını düzenleyen bir yönetmelik olmadığını ve bu gibi dolandırıcılıkların Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre ceza sayılması gerektiğini vurgulayan Avukat Tarkan Erdal, "Sahtecilik, ayıplı ürün satışlarının artması vatandaşı aşırı halde mağdur ediyor. Bu gibi

Dikkat Fiyatını görünce sakın kanmayın
suçların cezai işlemi bulunmuyor. Dolandırıcılar için caydırıcı bir ceza olsa, sahte ürün satan siteler bu kadar artmaz ve dolandırıcıları engeller. Önüne gelen internet alışveriş sitesi açmaya başladı. Sitelerin kapatılmasına ilişkin olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) başvurularak sitenin kapatılması sağlanmalıdır. Tüketici kendi haklarını ne yazık ki kendisi arıyor. Bu gibi dolandırıcılığa somut düzenlemeler ve denetimlerle geçilebilir" şeklinde ifadelere başvurdu.

SEKTÖR DE ŞİKAYETÇİ

22 bin 500 işletme ve 280 bin çalışanla birlikte yıllık satış rakamları açısından dünyada sekizinci Avrupa'da birinci olan Türkiye Ayakkabı sektörü sahte ürünlerin artışı ve kalitesiz mallarla üretilen ayakkabılardan olumsuz etkileniyor.

Haberin Devamı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, sağlığı tehdit eden ürünlerin merdiven altı imalatlarda üretildiğini ve bu ürünlerin internet sitelerinden piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Çetin," Vergi ödemeden satış yapan sahtekarlar haksız rekabete yol açıyorlar. Çakma ürün satışlarının önüne bir an önce geçilmelidir. İnternet alışverişlerinin yanı sıra Kapalı Çarşı, Gedikpaşa , Merter gibi yerlerde de sahtecilik kol geziyor. Buralara denetimler yeterli düzeyde değil. Denetimler bir an önce gerçekleşmezse tüketicilerin yanında ayakkabı sektörü de büyük darbe alabilir" diye konuştu.

SAHTE ÜRÜN SATAN BAŞKA SİTE KAPANMIŞTI
Geçtiğimiz ay yine benzeri şekilde Adidas, Puma, Converse gibi dünyaca ünlü markaların sahteleri, internette gerçek ürünmüş gibi satan Outletsporayakkabi.com adlı internet sitesine şikayet yazmıştı. Bu siteye giren kişiler ünlü markaların ürünleri ile karşılaşıyordu. Gerçek ürün görsellerinin kullanıldığı sitede, ‘indirimli’ ürün aldığını düşünen kişi, siparişin eline ulaşması ile durumun farkına varıyordu. Sitede yer alan ürünler, gerçek ürün fiyatının 4-5 kat daha düşük seviyedeydi. Sahte ürün satan bu siteye ilişkin haberin Hurriyet.com.tr'de yer almasının ardından site kapanmıştı.

"RESMEN ŞAKA GİBİ"

Söz konusu siteden sipariş alan tüketiciler ürünlerle ilgili sikayetvar.com 'a yaptıkları yorumlardan bazıları şu şekilde yer alıyor:

Haberin Devamı

Seda Uzun Özdemir : Bizdenucuzuyok.com sitesinden 08.07.2014 tarihinde haki rengi toms siparişi verdim ama lacivert çizgili alakası olmayan sahte bir ayakkabı göndermişler. Bana gelen ayakkabıyı ihtiyacı olan birine hediye olarak verdim. Ne mail ile ne telefon ile ulaşamıyorum. Böyle sitelerin acilen kapanması gerekli. Lütfen gerekli yerlere iletelim ve araştıralım. Ne hakları var insanları kandırmaya.

Ender Doğan: Ben Bizdenucuzuyok.com'dan ayakkabı sipariş ettim. 28/05/2014 elime geçen ürün merdiven altı imalatı ve de siparişimle alakası yok. Ürünü geri yolladım istediğim sipariş bu değil diye ama ne ürün geldi, ne de arayan soran var. Ürünler kendilerine iade edildi. Kargodan iletildiği bilgisini aldım. Zaten dikkat edin sitede iletişim adres ve telefon yok. Öylesine bir adres girilmiş o kadar. O kadar mail attım dönen yok. Göz göre göre de halen işine devam ediyorlar. Kendimi aptal gibi hissediyorum. Ne ürün ne de para elimde hiçbir şey kalmadı. Resmen şaka gibi. Ürünü geri alıyorsan para iadesini de yapacaksın.

Haberin Devamı

Gülcan Akın: Ben Bizdenucuzuyok.com'dan ayakkabı sipariş ettim 19,06,2014'te. Elime geçen ürün merdiven altı imalatı vede siparişimle alakası yok. Piyasada 15-20 liraya satılan ürünleri 75 liraya satıyorlar. Alırken kargo parası olarak 9.69 lira , iade ederken de 13.20 kargo ücreti cebimden çıktı . Ürünü geri yolladım istediğim sipariş bu değil diye ama ne ürün geldi, nede arayan soran var. Zaten dikkat edin sitede iletişim adres ve telefon yok. Öylesine bir adres girilmiş o kadar. O kadar mail attım dönen yok. Göz göre göre de halen işine devam ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!